UPDATE: Consiliul ASF a aprobat proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de marţi, proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, ca urmare a integrării observaţiilor şi propunerilor rezultate în urma dialogului derulat în cadrul grupului de lucru pe asigurări, potrivit unui comunicat al instituţiei, anunţă Agerpres.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 13:47
UPDATE: Consiliul ASF a aprobat proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă

ASF precizează că proiectul a fost înaintat Parlamentului.

Vezi atașat în galerie textul legii.

Consiliul ASF a mai avizat decizia prin care se stabileşte obligaţia Consiliului de Administraţie al societăţii Confecţii Vaslui de a completa ordinea de zi a AGEA cu opinia ASF referitoare la aprobarea operaţiunii de consolidare a valorii nominale a acţiunilor; reînnoirea mandatelor unor membri din structurile de conducere ale unor societăţi de asigurare, precum şi reînnoirea mandatelor unor administratori în cazul unor brokeri; respingerea cererii de autorizare a modificării autorizaţiei de funcţionare ca urmare a schimbării componenţei Consiliului de Administraţie al unei societăţi de servicii de investiţii financiare (SSIF); sancţionarea membrilor Consiliului de Administraţie al unui emitent pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la suspendarea drepturilor de vot.

Tot în şedinţa de miercuri a fost retrasă autorizaţia Fondului de Pensii Facultative Eureko Confort, a administratorului Eureko – SAFPF SA, precum şi a persoanelor din structura de conducere şi celor care ocupă funcţiile cheie din cadrul administratorului, ca urmare a finalizării operaţiunii de fuziune a acestui fond cu Fondul de Pensii Facultative Aegon Essential.

ASF a mai decis retragerea autorizaţiilor în cazul unor persoane din structurile de conducere şi de control ale unei societăţi de administrare a unui fond de pensii administrat privat (SAFPAP), avizarea şi reavizarea a 24 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, precum şi retragerea avizelor pentru alţi 71 de agenţi de marketing.

Consiliul ASF a mai luat măsura asiguratorie de blocare a transferurilor unor pachete de acţiuni în cazul unor emitenţi (Unirea Shopping Bucureşti, Hotel Club Estival 2002 Neptun şi Electroargeş Curtea de Argeş), precum şi respingerea unui număr de plângeri prealabile formulate împotriva unor decizii ale ASF.

Pe lista deciziilor adoptate de Consiliul ASF se mai află raportul iniţial întocmit de Fondul de Garantare a Asiguraţilor – administrator temporar al societăţii Carpatica Asig.

UPDATE 18:35 –  COTAR şi patronatele din transporturi au depus la ASF o propunere comună de modificare a proiectului legii privind RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) împreună cu patronatele din transporturi au depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propunerea comună de modificare a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, se arată într-un comunicat al COTAR remis marţi AGERPRES.

‘Propunem să fie introdus în lege un articol care, tradus din Directiva 138/2003, sună astfel: ‘Statele membre pot menţine sau introduce obligaţia de notificare prealabilă sau aprobare a majorărilor tarifelor propuse numai ca un element al unui sistem general de control al preţurilor’ şi aceasta să se facă doar cu acordul ministerului de finanţe, al Consiliului Concurenţei, Oficiului pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerului Justiţiei. Textul menţionat este prins în directivă şi cerem să fie prins ca atare, iar organele mai sus menţionate să găsească modalitatea prin care să se facă acest sistem de control al preţurilor’, precizează comunicatul.

Transportatorii cer, printre altele, să existe un articol distinct, care să creeze posibilitatea ca poliţele să fie încheiate între 1 lună şi 12 luni calendaristice; să se prevadă posibilitatea suspendării poliţelor de asigurare pe perioada cât autovehiculul este imobilizat, din diferite motive. Această procedură de suspendare se va stabili ulterior, prin norme cu ASF, în colaborare cu asiguratorii şi asiguraţii.

De asemenea, aceştia solicită să fie stipulată în lege posibilitatea decontării directe. Aceasta va fi opţională pentru asiguraţi.

Printre modificările transportatorilor se află şi introducerea de sancţiuni pentru asiguratori, în situaţiile următoare: neinformarea ASF cu privire la modificarea calculului actuarial în maximum 30 de zile de la această modificare; neinformarea ASF cu privire la modificarea/actualizarea oricărui indicator utilizat la calculul preţului poliţei RCA în maximum 30 de zile calendaristice de la utilizarea acelui indicator actualizat/modificat; calcularea greşită a preţului poliţei RCA, dovedită în baza controlului efectuat de ASF, ca urmare a sesizării asiguratului.

‘Putem spune că cele mai multe dintre cele 14 puncte propuse de noi au fost acceptate, excepţii fiind punctul 8, unde am căzut de comun acord ca penalităţile să rămână de 36% pe an, aşa cum a propus ASF; de asemenea, punctul 11., unde trebuie să găsească o modalitate de calcul; punctul 12 este parţial acceptat, iar punctul 14 a rămas să se mai discute. Ieri s-a discutat ca proiectul de lege să fie trimis şi la Guvern, pentru a da o Ordonanţă de Urgenţă, deoarece aceasta este singura soluţie pentru stoparea şi diminuarea tarifelor RCA. Parlamentarii vor intra în pregătiri pentru alegeri, în luna mai, apoi va începe vacanţa de vară şi astfel ar trece anul fără a se lua măsuri împotriva creşterii nejustificate a RCA pentru toţi românii. Putem spune că aceasta este o primă victorie a noastră, prin retrimiterea proiectului de lege de la Senat înapoi la ASF’, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

La punctul 8 pe lista propunerilor se cere ca penalităţile de întârziere la plata daunelor de către companiile de asigurări să rămână de 0,2% pe zi. Transportatorii vor introducerea obligativităţii ASF de a calcula un preţ de referinţă (punctul 11). La punctul 12 aceştia au cerut introducerea de sancţiuni pentru asiguratori, iar la punctul 14 să se prevadă în lege modalităţi de responsabilizare a conducătorului auto.

Potrivit acestuia, în perioada următoare va fi analizată situaţia, în funcţie de decizia Guvernului, iar dacă Executivul nu îşi va asuma responsabilitatea şi nu va da OUG, protestele vor fi mutate la Guvern.

‘Nu vrem să credem că Executivul sau Parlamentul sunt conduse din umbră de către aceste multinaţionale care ne căpuşează de ani buni, în numele aşa-zisei democraţii europene’, a afirmat Vasile Ştefănescu, în comunicat.

Actuala formă a proiectului de lege, care conţine propunerile transportatorilor, a fost aprobată de ASF şi se va trimite către Guvern, pentru a se adopta prin Ordonanţă de Urgenţă.


Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...