Consiliul ASF a aprobat Proiectul de Normă privind metodologia de calcul al tarifelor de primă maxime pentru RCA

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri Proiectul de Normă privind metodologia de calcul de către Autoritate al tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule, se spune într-un comunicat al ASF, citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 05 oct. 2016, 13:58
Consiliul ASF a aprobat Proiectul de Normă privind metodologia de calcul al tarifelor de primă maxime pentru RCA

De asemenea, în cadrul şedinţei de miercuri au fost aprobate rezultatele raportului de monitorizare pe termen scurt a îndeplinirii planului de măsuri impus S.A.I. Certinvest S.A., precum şi alte aspecte constatate în cadrul activităţii de supraveghere continuă a acestei societăţi.

Consiliul ASF a respins solicitarea societăţii BRD Asigurări de Viaţă S.A. privind aprobarea lui Pavot Jean-Jacques Daniel în funcţia de Director General Adjunct al acestei societăţi. În schimb, a aprobat numirea lui Clemens Vatter în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere la societatea Signal Iduna Asigurare Reasigurare SA, a lui Laurenţiu Huică în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie la societatea Asigurare Reasigurare ASIMED SA şi a autorizat pe Melania – Nela Mirea în funcţia de membru al Directoratului al BCR Pensii, Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, ca urmare a reînnoirii mandatului.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de astăzi, 5 octombrie 2016, metodologia de calcul, de către ASF, al tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule. În perioada de consultare publică au transmis comentarii şi observaţii UNTRR, FORTE, APULUM, APTE, UNSAR, UNSICAR, Asociaţia Română de Actuariat, cât şi mai multe persoane fizice’, menţionează sursa citată.

Potrivit ASF, în urma propunerilor primite, Consiliul Autorităţii a operat următoarele amendamente: a fost eliminat coeficientul ‘Delta’ şi s-a definit o încărcare de siguranţă care să asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate de cel puţin 95%, rata cheltuielilor va include şi costul capitalului, a fost adăugată, în determinarea tarifelor de primă maxime (inclusiv la propunerea transportatorilor), şi marja de profit, aceasta urmând a fi cuantificată şi, nu în ultimul rând, fost revizuită formula de calcul.

‘Metodologia de calcul respectă atât legislaţia aplicabilă (OUG 54/2016 art. 18 alin. 1 şi art. 36 alin. 3), cât şi practicile actuariale general acceptate. Metodologia se va aplica pe baza de date solicitate de la toate societăţile de asigurări, inclusiv de la societatea Carpatica, actualizată la data de 30 iunie 2016. În zilele următoare, ASF procedează la colectarea şi agregarea datelor, precum şi la analiza primară individuală etc, potrivit art.6 din metodologie’, se arată în comunicatul ASF.

În procesul metodologiei de calcul, ASF va fi asistată şi de către consultantul Milliman, care a centralizat baza de date iniţială.

Potrivit OUG 54/2016, ASF va stabili tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, respectiv până pe 19 octombrie 2016.

Ulterior, acestea vor fi adoptate prin Hotărâre de Guvern, urmând să fie făcute publice, după aceea.

Tot în şedinţa de miercuri, ASF a avizat societatea Milenium Insurance Broker (M.I.B) SA ca intermediar de pensii private în vederea desfăşurării activităţii de marketing al fondului de pensii facultative.

În cadrul şedinţei a avut loc o informare referitoare la activitatea grupului de lucru privind asigurările obligatorii de locuinţe.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia acuză NATO că „exacerbează” tensiunile cu „isterie” desfăşurând forţe în Europa de Est
Rusia acuză NATO că „exacerbează” tensiunile cu „isterie” desfăşurând forţe în Europa de Est
Kremlinul a acuzat luni NATO şi Statele Unite de "exacerbarea" tensiunilor cu "isterie" prin decizia de a desfăşura nave ...
Redresarea economiei zonei euro, afectată de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului
Redresarea economiei zonei euro, afectată de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului
Redresarea economiei zonei euro a slăbit luna aceasta, din cauza problemelor din sectorul serviciilor, în pofida veştilor ...
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...