Consiliul Concurenţei: 21 de investigaţii finalizate, în 2014. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 41,5 mil. euro

Consiliul Concurenţei a finalizat, în 2014, un număr de 21 de investigaţii şi alte activităţi similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenţă, iar valoarea amenzilor aplicate a fost de 41,54 milioane euro (aproximativ 184,63 milioane lei), reiese din Raportul anual de activitate al autorităţii pentru concurenţă, prezentat, joi, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - joi, 16 apr. 2015, 07:24
Consiliul Concurenţei: 21 de investigaţii finalizate, în 2014. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 41,5 mil. euro

Conform documentului, dintre cele 21 de investigaţii finalizate, 16 au vizat posibile încălcări ale legislaţiei de concurenţă, două au fost proceduri privind nerespectarea angajamentelor iar alte două au însemnat anchete sectoriale, scrie Agerpres.

‘Cazurile finalizate în 2014 şi în care Consiliul Concurenţei a constatat încălcarea legislaţiei de concurenţă sunt: înţelegerile anticoncurenţiale verticale pe piaţa comercializării produselor alimentare, cartelul pe piaţa media (agenţii de publicitate), licitaţia trucată pe o piaţă locală de achiziţii publice, înţelegerea tacită/practică concertată pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi din Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cartelul de împărţire a pieţei de foraj pentru petrol şi gaze naturale din România (la licitaţiile organizate de S.N.G.N. Romgaz S.A., cartelul pe piaţa retransmiterii drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal şi înţelegerile anticoncurenţiale pe piaţa cartelelor de telefon preplătite, cazuri în care autoritatea de concurenţă a constatat şi a sancţionat nerespectarea angajamentelor asumate de unele dintre părţile implicate. Cea mai mare parte a investigaţiilor privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă finalizate în 2014 a fost reprezentată de înţelegerile anticoncurenţiale orizontale şi verticale’, se notează în Raportul Consiliului Concurenţei.

Autoritatea pentru Concurenţă precizează, totodată, că durata medie a investigaţiilor privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă finalizate anul trecut a fost de 3,7 ani. Pe de altă parte, durata medie a cazurilor de concentrare economică soluţionate în 2014 a fost de 1,81 luni, cu 23% mai mică faţă de cea înregistrată în 2013.

Sancţiunile aplicate în 2014 au vizat 53 de entităţi, iar valoarea totală a amenzilor impuse a fost de 184.638.190 lei (41.542.138 euro), în creştere de 2,12 ori decât în 2013, şi de 6,11 ori faţă de 2012.

‘Din punct de vedere al tipului de încălcare a legislaţiei, 83,42% din volumul sancţiunilor aplicate a fost pentru înţelegeri verticale, 16,20% pentru înţelegeri orizontale şi 0,38% pentru nerespectarea angajamentelor. Sancţiunile au fost aplicate pentru patru înţelegeri orizontale (57%), o înţelegere verticală (14%) şi două nerespectări de angajamente (29%)’, potrivit sursei citate.

La sfârşitul anului 2014, Consiliul Concurenţei avea în desfăşurare 56 de investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă şi 11 anchete sectoriale. De asemenea, în cadrul efectuării de inspecţii inopinate, în 2014 au fost vizate 62 de sedii/puncte de lucru deţinute de 42 de întreprinderi.

În ceea ce priveşte modalitatea de declanşare a investigaţiilor, 56% dintre acestea au fost iniţiate din oficiu, în urma analizelor efectuate de către autoritatea de concurenţă, şi 44% la plângere. În 2014, au fost declanşate două investigaţii sectoriale ce au în prim plan sectorul energiei şi irigaţiilor agricole (gestionarea resurselor de apă) şi sectorul serviciilor aeroportuare (serviciile de catering şi handling aferente acestora oferite pe Aeroportul Internaţional Henri-Coandă).

Consiliul Concurenţei prezintă, joi, într-o conferinţă, raportul de activitate pe anul 2014, eveniment la care este prezent premierul Victor Ponta, dar şi reprezentanţi ai Parlamentului României, ministerelor de resort, mediului academic şi juridic, ai societăţii civile.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...