Consiliul Concurenţei a amendat 14 firme din domeniul colectării deşeurilor electrocasnice

Consiliul Concurenţei a amendat cu 56,5 milioane de lei 14 companii membre ale asociaţiilor ROREC şi ECOTIC pentru încheierea unor înţelegeri Anticoncurenţiale în cadrul campaniilor de tip buy-back. 
Economica.net - joi, 16 ian. 2014, 11:19
Consiliul Concurenţei a amendat 14 firme din domeniul colectării deşeurilor electrocasnice

Astfel, opt companii membre ROREC au fost amendate cu peste 47,88 milioane de lei (10,8 milioane euro) pentru fixarea în comun a discounturilor şi controlul vânzărilor produselor lor în campaniile de buy-back, prin alocarea bugetului aferent proporţional cu cotele de piaţă preexistente ale companiilor membre ale asociaţiei.
În acest fel, nu s-a urmărit maximizarea numărului de deşeuri colectate, ci s-au menţinut cotele de piaţă ale companiilor prin subvenţionarea discounturilor.

Cele opt companii membre ROREC sancţionate de Consiliul Concurenţei sunt:

SC Arctic SA: amendă de 24 de milioane de lei.
SC Electrolux Romania SA: amendă de 9.88 milioane de lei.
SC Philips Romania SRL: amendă de 5 milioane de lei.
SC Whirlpool Romania SRL, amendată cu aproape 3,40 de milioane de lei.
Indesit Company Magyarorszag Kft, amendată cu 2.66 milioane de lei.
SC BSH Electrocasnice SRL, amendată cu 1.41 milioane de lei.
SC Gorenje Romania SRL: amendă cu 1 milion de lei.
SC Candy Hoover Romania SRL: amendă de 0,44 milioane de lei.

Consiliul Concurenţei a constatat că, în cadrul întâlnirilor ROREC, opt companii fondatoare ale asociaţiei au stabilit şi au practicat aceleaşi discounturi de 15% în cazul electrocasnicelor mari şi de 20% în cazul electrocasnicelor mici, la comercializarea produselor lor, în cadrul campaniilor de tip buy-back derulate în perioada 2008 – 2009.
De asemenea, ele au stabilit ca din încasările din timbrul verde să fie alocate procente proporţionale cu cotele de piaţă ale fiecărei companii pentru finanţarea discounturilor din acţiunile de buy-back.

Conform legislaţiei în vigoare, timbrul verde se aplică la comercializarea unui EEE nou și are un nivel fix pe categorie de produse.
Nivelul timbrului verde este independent de marcă, greutate, volum sau preț de vânzare și depinde de capacitatea de reciclare a echipamentului respectiv.

„În cadrul acţiunilor de buy-back, un discount procentual nu poate fi justificat economic deoarece conduce la un cost de colectare diferit pentru acelaşi tip de deşeu. În urma consultărilor cu Ministerul Mediului şi cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului am stabilit că asociaţia ar fi trebuit să deconteze o sumă fixă pe tip de deşeu, fără a prestabili bugetul ce revine fiecărei companii. În felul acesta companiile s-ar fi putut concurat prin discounturi suplimentare, iar consumatorul ar fi fost cel care decidea nivelul vânzarilor în acţiunile de buy-back”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, şase companii membre ale asociaţiei ECOTIC au fost sancţionate cu peste 8,60 milioane de lei (1,9 milioane euro) pentru stabilirea unei înţelegeri anticoncurenţiale prin crearea unui mecanism similar cu cel al asociaţiei ROREC în cadrul campaniilor de tip buy-back iniţiate în februarie 2009.

Companiile membre ECOTIC, sancţionate de Consiliul Concurenţei sunt:

SC Agis Computer SRL: amendă de 3.18 milioane de lei.
SC Scop Computers SA, amendată cu 3 milioane de lei.
SC Gemini SP SRL, amendată cu 1,43 milioane de lei.
SC Maguay Impex SRL, amendată cu 0,75 milioane de lei.
Panasonic Marketing Europe GmbH Wiesbaden Germania: amendă de 0,20 milioane de lei.
SC CG&GC Intelligent Technology SA, amendată cu 13.500 lei.

Potrivit directivelor europene în domeniul mediului, toţi producătorii şi importatorii care introduc pe piaţă echipamente electrice şi electronice sunt obligaţi să organizeze colectarea, valorificarea şi reciclarea deşeurilor acestora individual, utilizând propriile resurse sau prin transferarea acestor responsabilităţi, pe bază de contract, către operatorul economic legal constituit.

Operatorul este organizaţie colectivă, autorizată în acest scop de Comisia de Evaluare si Autorizare a Organizatiilor Colective, din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Asociaţia ROREC este o organizaţie colectivă, non-profit reunind principalii producători şi importatori de electrocasnice din România, care deţin peste 70% din totalul pieţei. În conformitate cu legislaţia din domeniu, asociaţia ROREC s-a constituit pentru a prelua de la producători responsabilitatea privind colectarea, reutilizarea, reciclarea şi valorificarea DEEE.

Asociaţia ECOTIC este o organizatie colectivă, non-profit, constituită în vederea preluării responsabilităţii producătorilor privind colectarea, reutilizarea, reciclarea şi valorificarea DEEE, grupând principalii producători şi importatori de produse electronice şi IT din România.

Te-ar mai putea interesa și
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării industriei tutunului, care ar dubla, de asemenea, accizele în statele......
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de ...
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a livrat peste 150 de tone de legume şi fructe proaspete în reţelele a patru mari ...
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Noul proprietar Twitter spune că, eventual, ar putea chiar să dezvolte un smartphone care să reprezinte o alternativă ...