Liber de la Concurenţă pentru preluarea SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia (SIF4), de către SIF Banat-Crişana (SIF1), iar pentru ca tranzacţia să se finalizeze este necesar şi avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat Crişana, este la un pas de a deveni administratorul a peste doiuă miliarde de lei.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 15:38
Liber de la Concurenţă pentru preluarea SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana

„Consiliul Concurenţei a emis decizia nr.27/20.06.2013 de neobiecţiune privind concentrarea economică realizată prin dobândirea de către Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana a controlului direct asupra Societăţii de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest şi, indirect, asupra Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia, constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal. Decizia Consiliului Concurenţei a fost comunicată Societăţii de Investiţii Financiare Banat-Crişana astăzi, 27.06.2013”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de SIF Banat-Crişana Bursei de Valori Bucureşti.

Fostul preşedinte CA şi director general al Muntenia Invest, Petre Szel, spunea la finele lunii mai că preluarea SAI Muntenia de către SIF Banat-Crişana ar putea fi avizată în iunie, în cazul în care Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Supraveghere Financiară nu vor solicita noi documente.

La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia societăţii din Arad de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat atunci în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor societăţii ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.

SIF Muntenia este administrată de SAI Muntenia Invest, a cărei activitate este supravegheată de Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor, format din 11 membri aleşi în AGA pentru un mandat de patru ani.

Administratorul SIF Muntenia reprezintă societatea de investiţii financiare în operaţiunile cu titlurile din portofoliul SIF, inclusiv în faţa instanţelor de judecată, şi dispune toate operaţiunile efectuate prin conturile bancare ale SIF.

Consiliu Reprezentanţilor Acţionarilor ales anul trecut în iulie a fost impus de grupul de investitori „revoluţionari”, grupaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care deţinea aproape 16,9% din acţiuni. După ce a preluat atribuţiile, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor a propus acţionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest şi tragerea la răspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeaşi propunere a fost înaintată şi de Iaciu.

După aproape zece luni, conflictul dintre grupul respectiv de acţionari şi Muntenia Invest a fost aplanat, când în luna aprilie, într-o AGA a fost aleasă o nouă componenţă a Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor. Dintre cei 11 membri ai Consiliului, cinci sunt persoane propuse de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 0,43%, la 1,145 lei, în timp ce titlurile SIF Muntenia au coborât nesemnificativ, la 0,685 lei/acţiune. La aceste cotaţii, capitalizarea SIF Banat-Crişana este de 628,4 milioane lei (141,3 milioane euro), iar cea a SIF Muntenia este de 552,8 milioane lei (124,3 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Eurostat: Turcia, principala destinaţie pentru deşeurile exportate din UE
Eurostat: Turcia, principala destinaţie pentru deşeurile exportate din UE
Exporturile de deşeuri din UE către ţările din afara blocului comunitar au ajuns în 2021 la 33 de milioane de tone, o creştere de 77% din 2004, în timp ce importurile de deşeuri din ţări......
Industria agricolă ar putea pierde investiții de aproximativ 2,6 miliarde de euro din bani europeni. 3.400 de proiecte în lucru sunt blocate din cauza scumpirilor materialelor de construcții
Industria agricolă ar putea pierde investiții de aproximativ 2,6 miliarde de euro din bani europeni. 3.400 de proiecte ...
Aproximativ 3.400 de fermieri români care au în derulare proiecte finanțate prin PNDR nu reușesc să finalizeze lucrările ...
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
Utilizatorii de Android se află pe lista atacurilor cibernetice prin SMS generate de către dezvoltatorii Flubot, iar România ...
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale ...