Liber de la Concurenţă pentru preluarea SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia (SIF4), de către SIF Banat-Crişana (SIF1), iar pentru ca tranzacţia să se finalizeze este necesar şi avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat Crişana, este la un pas de a deveni administratorul a peste doiuă miliarde de lei.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 15:38
Liber de la Concurenţă pentru preluarea SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana

„Consiliul Concurenţei a emis decizia nr.27/20.06.2013 de neobiecţiune privind concentrarea economică realizată prin dobândirea de către Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana a controlului direct asupra Societăţii de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest şi, indirect, asupra Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia, constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal. Decizia Consiliului Concurenţei a fost comunicată Societăţii de Investiţii Financiare Banat-Crişana astăzi, 27.06.2013”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de SIF Banat-Crişana Bursei de Valori Bucureşti.

Fostul preşedinte CA şi director general al Muntenia Invest, Petre Szel, spunea la finele lunii mai că preluarea SAI Muntenia de către SIF Banat-Crişana ar putea fi avizată în iunie, în cazul în care Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Supraveghere Financiară nu vor solicita noi documente.

La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia societăţii din Arad de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat atunci în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor societăţii ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.

SIF Muntenia este administrată de SAI Muntenia Invest, a cărei activitate este supravegheată de Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor, format din 11 membri aleşi în AGA pentru un mandat de patru ani.

Administratorul SIF Muntenia reprezintă societatea de investiţii financiare în operaţiunile cu titlurile din portofoliul SIF, inclusiv în faţa instanţelor de judecată, şi dispune toate operaţiunile efectuate prin conturile bancare ale SIF.

Consiliu Reprezentanţilor Acţionarilor ales anul trecut în iulie a fost impus de grupul de investitori „revoluţionari”, grupaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care deţinea aproape 16,9% din acţiuni. După ce a preluat atribuţiile, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor a propus acţionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest şi tragerea la răspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeaşi propunere a fost înaintată şi de Iaciu.

După aproape zece luni, conflictul dintre grupul respectiv de acţionari şi Muntenia Invest a fost aplanat, când în luna aprilie, într-o AGA a fost aleasă o nouă componenţă a Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor. Dintre cei 11 membri ai Consiliului, cinci sunt persoane propuse de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 0,43%, la 1,145 lei, în timp ce titlurile SIF Muntenia au coborât nesemnificativ, la 0,685 lei/acţiune. La aceste cotaţii, capitalizarea SIF Banat-Crişana este de 628,4 milioane lei (141,3 milioane euro), iar cea a SIF Muntenia este de 552,8 milioane lei (124,3 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...