Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii la compania Roche Romania

Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă a companiei Roche Romania SRL pe piaţa anumitor produse oncologice din România, potrivit unui comunicat oficial remis Economica.
Cristina Şomănescu - joi, 07 dec. 2017, 11:37
Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii la compania Roche Romania

Una dintre investigaţii vizează un posibil comportament anticoncurenţial care constă în practicarea de către Roche România SRL, în relaţie cu un distribuitor al său, a unor preţuri cu ridicata mai mari decât preţurile oferite de către Roche România SRL în cadrul unor proceduri de licitaţie privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente.

Cea de a doua investigaţie se referă la acte şi fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piaţă a variantei generice (mai ieftine) a medicamentului inovativ Tarceva.

Tarceva este un medicament oncologic, produs de Roche, care conţine substanța activă Erlotinibum. Tarceva este inclus în lista medicamentelor decontate.

În cadrul investigaţiilor s-au făcut inspecţii inopinate la sediul companiei Roche Romania SRL, iar documentele ridicate se află în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate sunt o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial şi nu reprezintă o antepronunţare în privinţa vinovăţiei companiilor investigate, atrage atenţia Consiliul Concurenţei. 

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piaţă.
Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

În urma anchetei sectoriale pe piaţa farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenţei a constatat că medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să obţină o cotă de piaţă semnificativă.
Astfel că, 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative, cu toată că prescrierea medicamentelor se face pe substanţă activă şi doar în situaţii excepţionale, justificate – pe denumire comercială, se arată în ancheta Consiliului Concurenţei.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...