Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii la compania Roche Romania

Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă a companiei Roche Romania SRL pe piaţa anumitor produse oncologice din România, potrivit unui comunicat oficial remis Economica.
Cristina Şomănescu - joi, 07 dec. 2017, 11:37
Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii la compania Roche Romania

Una dintre investigaţii vizează un posibil comportament anticoncurenţial care constă în practicarea de către Roche România SRL, în relaţie cu un distribuitor al său, a unor preţuri cu ridicata mai mari decât preţurile oferite de către Roche România SRL în cadrul unor proceduri de licitaţie privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente.

Cea de a doua investigaţie se referă la acte şi fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piaţă a variantei generice (mai ieftine) a medicamentului inovativ Tarceva.

Tarceva este un medicament oncologic, produs de Roche, care conţine substanța activă Erlotinibum. Tarceva este inclus în lista medicamentelor decontate.

În cadrul investigaţiilor s-au făcut inspecţii inopinate la sediul companiei Roche Romania SRL, iar documentele ridicate se află în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate sunt o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial şi nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor investigate, atrage atenţia Consiliul Concurenţei. 

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piaţă.
Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

În urma anchetei sectoriale pe piaţa farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenţei a constatat că medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să obţină o cotă de piaţă semnificativă.
Astfel că, 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative, cu toată că prescrierea medicamentelor se face pe substanţă activă şi doar în situaţii excepţionale, justificate – pe denumire comercială, se arată în ancheta Consiliului Concurenţei. 

Te-ar mai putea interesa și
Bode: Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei
Bode: Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei
Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei, la flexibilizarea relaţiilor dintre autorităţi şi cetăţeni prin asigurarea unui......
Alte două companii municipale vor fi lichidate şi se demarează insolvenţa pentru a treia
Alte două companii municipale vor fi lichidate şi se demarează insolvenţa pentru a treia
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de luni, lichidarea a două companii municipale ...
Guvernul britanic intenţionează să administreze o a treia doză de vaccin anticoronavirus în septembrie pentru persoanele de peste 50 de ani
Guvernul britanic intenţionează să administreze o a treia doză de vaccin anticoronavirus în septembrie pentru persoanele ...
Guvernul britanic intenţionează să înceapă administrarea unei a treia doze de vaccin anticoronavirus în cazul persoanelor ...
AFM suplimentează bugetele Rabla Clasic şi Rabla Plus din acest an cu câte 200 de milioane de
AFM suplimentează bugetele Rabla Clasic şi Rabla Plus din acest an cu câte 200 de milioane de
Bugetul total al Programului Rabla Plus va fi suplimentat cu 200 de milioane de lei, în timp ce Programul Rabla Clasic va ...