Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii la compania Roche Romania

Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă a companiei Roche Romania SRL pe piaţa anumitor produse oncologice din România, potrivit unui comunicat oficial remis Economica.
Cristina Şomănescu - joi, 07 dec. 2017, 11:37
Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii la compania Roche Romania

Una dintre investigaţii vizează un posibil comportament anticoncurenţial care constă în practicarea de către Roche România SRL, în relaţie cu un distribuitor al său, a unor preţuri cu ridicata mai mari decât preţurile oferite de către Roche România SRL în cadrul unor proceduri de licitaţie privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente.

Cea de a doua investigaţie se referă la acte şi fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piaţă a variantei generice (mai ieftine) a medicamentului inovativ Tarceva.

Tarceva este un medicament oncologic, produs de Roche, care conţine substanța activă Erlotinibum. Tarceva este inclus în lista medicamentelor decontate.

În cadrul investigaţiilor s-au făcut inspecţii inopinate la sediul companiei Roche Romania SRL, iar documentele ridicate se află în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate sunt o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial şi nu reprezintă o antepronunţare în privinţa vinovăţiei companiilor investigate, atrage atenţia Consiliul Concurenţei. 

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piaţă.
Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

În urma anchetei sectoriale pe piaţa farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenţei a constatat că medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să obţină o cotă de piaţă semnificativă.
Astfel că, 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative, cu toată că prescrierea medicamentelor se face pe substanţă activă şi doar în situaţii excepţionale, justificate – pe denumire comercială, se arată în ancheta Consiliului Concurenţei.

Te-ar mai putea interesa și
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
 Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%, au anunţat marţi, în Piaţa......
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele BERD vin în capitala Kazahstanului
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele ...
Forumul Internațional Astana, o conferință internațională majoră care urmărește să abordeze provocările globale ...
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
România va fi condamnată, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), deoarece nu a ...
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
 România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere medie anuală a ratei de motorizare din Uniunea Europeană, în ...