Concurenţa investighează din nou companiile petroliere: „Analizăm de ce preţurile carburanţilor sunt peste media UE”

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie sectorială pe piaţa carburanţilor, pentru a analiza de ce preţurile în România, fără taxe, sunt mai mari decât media din Uniunea Europeană, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, 
Economica.net - lun, 20 feb. 2017, 11:15
Concurenţa investighează din nou companiile petroliere:

‘Preţurile sunt apropiate în toată Europa şi este ceea ce ne aşteptam, iar faptul că avem resurse este mai puţin important. Problema nu cred că se pune la modul: avem resurse, de ce nu avem preţul mai mic? Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media UE? Aici căutăm o explicaţie, pentru că, tradiţional, preţul în România era un pic sub medie. De undeva de la începutul anului trecut suntem peste medie, vorbim de preţul fără taxe. Cu taxe, suntem jos, statul român taxează mai puţin decât alte state. Unde intervin companiile este partea fără taxe. Este o evoluţie relativ nouă pe care nu o înţelegem pe de-a-ntregul, aşa că am lansat o investigaţie. Ei vor primi o serie de întrebări la care sunt obligaţi să răspundă legal. Vrem să înţelegem exact care sunt schimbările care au dus la această evoluţie, pentru noi surprinzătoare’, a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Potrivit ultimelor date din Oil Bulletin, serviciul de montorizare a pieţei carburanţilor din UE, la data de 13 februarie, preţul mediu al benzinei fără taxe era, în România, de 530 de euro pentru 1.000 de euro (preţul mediu în UE este de 526 de euro), iar preţul mediu al motorinei era de 557 de euro (preţul mediu, la nivel european, este de 537 de euro). Mai mult de două treimi carburantul vândut în România este motorină.

Din punct de vedere al preţurilor finale, cu toate taxele incluse, România este mult mai ieftină decât media europeană (1, 06 euro/ litru la benzină, al doilea cel mai mic preţ din Europa, în condiţiile unui preţ mediu la nivel european de 1,39 euro, şi 1,06 euro pe litru la benzină, al patrulea cel mai mic preţ din Europa, în condiţiile unui preţ mediu de 1,24 euro ).

Ce spun petroliştii despre preţuri

Piaţa carburanţilor din România este concurenţială, iar preţurile din ţara noastră sunt printre cele mai mici din Europa, a declarat, joia trecută, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că datele de pe site-ul Comisiei Europene privind preţurile la carburanţi din diferite ţări nu sunt tot timpul comparabile, întrucât conţin elemente diferite.

‘La ora actuală avem preţurile cele mai joase din Europa, a doua sau a treia poziţie de jos. Datele pe care le folosim de la comunitatea europeană am mai spus-o şi o repetăm, nu sunt întotdeauna date foarte comparabile. Unu: vorbim de preţurile din România, nu de preţurile Petrom. Doi: în acele preţuri, fiecare ţară poate să raporteze şi raportează elemente diferite. Din ceea ce am analizat noi, de exemplu, unele ţări nu includ în aceste cifre medii vânzările de pe autostrăzi. Acestea au preţurile cele mai mari, pentru că şi traficul şi cererea sunt mai mari pe autostrăzi. Alte ţări, de exemplu, includ costul cu stocurile de rezervă în taxe şi nu în preţul produsului, la noi este inclus în preţul produsului. Şi sunt şi altfel de diferenţieri care fac ca, deşi este o bună referinţă preţul de la comunitatea europeană, nu este o reflectare exactă a unei comparabilităţi unu la unu’, a explicat Gheorghe.

Ea a fost întrebată cum comentează un raport al Consiliului Concurenţei, în care se arată că piaţa carburanţilor din România este una de tip oligopol.

‘Noi credem că este o piaţă concurenţială şi funcţională, cu noi intrări de concurenţi în ultimii ani. Numai anul trecut au fost construite peste 25 de staţii noi de către diverşi operatori, iar noi nu am construit atât de mult. Concurenţa este pe calitatea produselor, pe oferta de produse non-petroliere, lucru care se vede în fiecare zi. Piaţa a crescut cu 4,9% în retail, iar noi am crescut cu 5,2%’, a susţinut oficialul Petrom.

Gheorghe a mai spus că reprezentanţii companiei vor conlucra cu cei ai autorităţii de concurenţă pentru a avea o imagine foarte clară a fenomenelor.

‘Nu uitaţi că, în structura preţului nostru, jumătate din preţ este taxarea, 30-35% este costul propriu-zis al produsului, respectiv producţie şi rafinare, şi 10-15% sunt costuri legate de logistica, vânzarea şi distribuţia acestor produse, lucru care duce la diferenţieri de la o ţară la alta, în funcţie de sistemul de distribuţie, de sistemul de depozitare şi de alte elemente de competitivitate de costuri’, a adăugat Gheorghe.

Ea a mai spus că Petrom are în vedere, pe viitor, dezvoltarea unui parteneriat cu Auchan.

‘Vrem ca în reţeaua de staţii Petrom să creştem oferta pentru clienţii noştri prin parteneriate, cum ar fi cu Auchan. Este un proiect în stadiul de pilot’, a arătat Gheorghe, precizând că nu poate da deocamdată mai multe detalii pe acest subiect.

Întrebată de ziarişti dacă Petrom intenţionează să construiască benzinării în parcările magazinelor Auchan, ea a răspuns: ‘Nu, va fi invers, magazinele Auchan vor fi în benzinăriile Petrom’.

Consiliul Concurenţei a realizat o analiză a preţurilor carburanţilor din România, în comparaţie cu cele de pe pieţele europene, în perioada 5 ianuarie – 5 iulie 2016, şi a publicat un raport în luna octombrie 2016 potrivit căruia piaţa analizată are o structură de oligopol.

‘Sectorul comercializării cu amănuntul de carburanţi (benzină şi motorină) ocupă un loc important în economia românească, având impact direct asupra celorlalte sectoare economice, precum şi asupra consumatorilor. Caracteristicile principale ale acestui sector nu diferă foarte mult de restul ţărilor europene, structura acestuia fiind, în linii mari, de oligopol. Mai exact, cea mai mare parte a ofertei de pe această piaţă este concentrată în portofoliul unui număr restrâns de companii petroliere (OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL, Gazprom, SOCAR şi NIS). Pe această piaţă mai activează, de asemenea, o serie de întreprinderi neintegrate vertical, cu resurse financiare inferioare celor din prima categorie, care administrează staţii de distribuţie carburanţi’, se arată în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Francezii de la Tereos au vândut Fabrica de Zahăr din Luduș către compania deținută de doi oameni de afaceri români
Francezii de la Tereos au vândut Fabrica de Zahăr din Luduș către compania deținută de doi oameni de afaceri români
Compania franceză Tereos a anunțat astăzi că a semnat tranzacția prin care își vinde fabrica de zahăr pe care o deține în Luduș către o companie deținută de oamenii de afaceri români......
Peste 71 de milioane de turiști străini au vizitat Spania în 2022
Peste 71 de milioane de turiști străini au vizitat Spania în 2022
Peste 71 de milioane de turişti străini au vizitat Spania în 2022 iar perioada de timp şi sumele cheltuite în ţară ...
Șeful Ryanair se așteaptă la o scumpire a biletelor cuprinsă între 5% și 10% în această vară
Șeful Ryanair se așteaptă la o scumpire a biletelor cuprinsă între 5% și 10% în această vară
Preţul biletelor de avion vândute de compania aeriană low-cost Ryanair ar urma să crească cu 5-10% la vară, comparativ ...
Kaufland inaugurează al cincilea magazin în Sibiu, în cartierul Hipodrom
Kaufland inaugurează al cincilea magazin în Sibiu, în cartierul Hipodrom
Kaufland România anunță că deschide cel de-al 162-lea hipermarket din rețea, la Sibiu. Noul magazin este al cincilea ...