UPDATE Concurenţa investighează un cartel pe piaţa imunoglobulinei, după ce mai multe companii europene au întrerupt livrările în România

Consiliul Concurenţei investighează un posibil cartel pe piaţa imunoglobulinei, mai multe companii europene fiind suspectate că s-au înţeles între ele pentru limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Economica.net - lun, 02 iul. 2018, 11:42
UPDATE Concurenţa investighează un cartel pe piaţa imunoglobulinei, după ce mai multe companii europene au întrerupt livrările în România

UPDATE Ministrul Sănătăţii despre investigaţia Consiliului Concurenţei: Este un lucru benefic

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră drept ‘un lucru benefic’ declanşarea investigaţiei de către Consiliul Concurenţei în cazul în care companii europene sunt suspectate că s-au înţeles între ele pentru limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină.

‘Am fost informată şi eu de preşedintele Bogdan Chiriţoiu (n.r. – Consiliului Concurenţei) de declanşarea acestei investigaţii. Ştiţi foarte bine că hotărârea de guvern privind scutirea taxei de clawback pentru derivatele din plasmă şi sânge a fost dată în decembrie 2017 iar în 5 martie Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru imunoglobulină, pentru că în acest timp nu s-a întâmplat nimic. Adică piaţa din România nu a fost aprovizionată cu imunoglobuline, având la un moment dat chiar stoc zero. Este posibil ca acest tip de comportament să genereze declanşarea acestei investigaţii. Noi considerăm că este de bun augur, aştept şi eu cu mare nerăbdare rezultatele. Este un lucru benefic’, a declarat ministrul Sănătăţii pentru AGERPRES.

 

‘Investigaţia vizează un posibil comportament anticoncurenţial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit’, spun reprezentanţii Concurenţei.

Companiile investigate sunt Biotest Pharma Germania, Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Austria, Octapharma Franţa, Octapharma Suedia, Octapharma Limited Marea Britanie, CSL Behring Germania, Kedrion Italia, Baxter Belgia, Baxalta Belgium Manufacturing Belgia, Baxter Austria.

Acestea sunt membre ale Asociaţiei Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA), care reprezintă interesele industriei.

Imunoglobulina este o substanţă fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esenţial în sistemul imunitar al corpului uman. Imunoglobulina atacă substanţele străine, cum ar fi bacteriile, şi asistă corpul în distrugerea lor. Imunoglobulinele normale sunt incluse pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind medicamentele esenţiale.

În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia. Autorităţile de Concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiei Kedrion din Italia (Milano şi Castelvecchio) şi al PPTA din Bruxelles, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora.

Atât în Belgia cât şi în România, inspecţiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Acesta este al doilea caz în care Consiliul Concurenţei solicită asistenţă din partea autorităţilor de concurenţă din Uniunea Europeană în derularea unei investigaţii. În septembrie 2017, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa asigurărilor de aviaţie, în cadrul căreia s-au cules informaţii de la companii din România şi Anglia, cu sprijinul Autorităţii Britanice de Concurenţă şi Pieţe.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, la începutul lunii martie a acestui an, că România a activat mecanismul de alertă european prin care solicită imunoglobulină.

‘Pentru a putea rezolva această problemă, statul român a suspendat clawback-ul pentru acest produs pentru o perioadă de doi ani de zile şi totuşi nu s-a întâmplat nimic. Pentru luna martie nu se preconizează să intre nicio fiolă de imunoglobulină în ţară. Pentru aprilie sunt nişte promisiuni, dar eu nu mai cred în aceste promisiuni. Prin urmare, am informat Cabinetul prim-ministrului în cursul zilei de astăzi şi am primit acceptul să declanşăm această procedură. Această procedură este practic o alertă la nivel european prin care solicităm cantităţi de imunoglobulină pentru România. Sunt foarte mulţi pacienţi care în acest moment au nevoie’, a afirmat demnitarul, la Antena 3, în 5 martie 2018.

Potrivit acesteia, declanşarea acestui mecanism era absolut necesară.

Ea a afirmat că lunar România are nevoie de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...