Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO pe piaţa unor medicamente folosite în tratamentul BPOC

Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co KG Viena pe piața românească a comercializării medicamentelor anticoagulante orale directe şi a celor folosite în tratamentul bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC).
Cristina Şomănescu - lun, 06 dec. 2021, 10:24
Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO pe piaţa unor medicamente folosite în tratamentul BPOC

Pe de o parte, Consiliul Concurenţei are indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co a influenţat profesioniştii din sănătate să prescrie medicamentul său Pradaxa, limitând astfel accesul pacienţilor la alte medicamente din gama anticoagulantelor orale directe.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenței are indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co a împiedicat intrarea pe piaţă a medicamentului generic Spiriva, direcţionând pacienţii către Spiolto Respimat, produs inovativ (mai scump) care are aceleși indicații terapeutice ca Spiriva.

 • Spiriva şi Spiolto Respimat sunt medicamente folosite în tratamentul bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC).
  Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet când este lansat pe piaţă.
  Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet şi e substanţial mai ieftin decât cel inovativ.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul sucursalei din România a companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co.

 • Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în privinţa încălcării Legii concurenţei. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă.
  Inspecţia inopinată a fost autorizată de Curtea de Apel Bucureşti şi justificată de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate, spun oficialii Consiliului Concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, compania Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Dacă firma cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, poate obţine imunitate la amendă sau o reducere substanţială a amenzii.

Amintim că autoritatea de concurență a atras atenția de mai multe ori (în urma derulării unor analize pe piața farmaceutică) asupra faptului că gradul de penetrare al medicamentelor generice este mai mic decât în celelalte state ale Uniunii Europene, deși acestea sunt cu cel puţin 35% mai ieftine decât variantele lor inovative.

Consiliul Concurenței a aplicat mai multe amenzi companiilor din sectorul farmaceutic.

 • Compania GlaxoSmithKline (GSK) SRL a fost amendată cu 11,9 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care și le-a asumat în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziţie dominantă.
  Practic, GSK era obligată sa furnizeze medicamentele Avodart și Seretide pe piața din România timp de doi ani, în cantități care să acopere cererea pacienților, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente, dar prin acțiunile sale, compania a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
 • De asemenea, compania Roche România SRL a fost sancționată cu amenzi în valoare totală de aproape 60 de milioane de lei pentru abuz de poziţie dominantă pe piața unor produse oncologice din România.

Actualizare 6 decembrie ora 14:00 – reacţia companiei investigate de Consiliul Concurenţei

„Boehringer Ingelheim România colaborează deplin cu Consiliul Concurenței, ca parte a unei investigații derulate în prezent de instituție. Boehringer Ingelheim a furnizat toate informațiile și datele solicitate până la acest moment de reprezentanții Consiliului Concurenței. Vom continua să răspunem prompt și complet oricărei întrebări, astfel încât să permitem clarificarea oricărui aspect din activitatea companiei pe piața românească. Boehringer Ingelheim dorește să reafirme cu această ocazie angajamentul său ferm, de promovare și în România, la fel ca pe toate piețele pe care este prezentă, a unui comportament etic în afaceri, în respect cu toate prevederile legale și conform cu cele mai înalte standarde profesionale”, spun oficialii companiei într-un drept la replică trimis Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele BERD vin în capitala Kazahstanului
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele ...
Forumul Internațional Astana, o conferință internațională majoră care urmărește să abordeze provocările globale în domeniul politicii externe și securității internaționale, climei,......
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
România va fi condamnată, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), deoarece nu a ...
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
 România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere medie anuală a ratei de motorizare din Uniunea Europeană, în ...
Mitsubishi Fuso și Hino Motors, părți ale grupurilor Daimler și Toyota, se unesc într-un holding
Mitsubishi Fuso și Hino Motors, părți ale grupurilor Daimler și Toyota, se unesc într-un holding
Daimler Truck și Toyota Motor Corp. au decis să unească destinele diviziilor de camioane Mitsubishi Fuso și Hino Motors ...