Consiliul Concurenţei: Marile magazine au scăzut preţurile la produse alimentare cu 12,8%, după reducerea TVA

Marii retaileri au redus preţurile la produse alimentare cu 12,8%, iar magazinele tradiţionale cu 9,1%, după reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Economica.net - mar, 11 aug. 2015, 10:23
Consiliul Concurenţei: Marile magazine au scăzut preţurile la produse alimentare cu 12,8%, după reducerea TVA

‘Ca urmare a reducerii TVA la produse alimentare de la 1 iunie, preţurile au scăzut atât în comerţul tradiţional, cât şi în cel modern: 12,8% în comerţul modern şi 9,1% în comerţul tradiţional. Se observă că scăderea preţurilor în comerţul modern a fost mai pronunţată decât în cazul comerţului tradiţional, reducerea de TVA fiind transmisă aproape integral către consumatori. Am luat în considerare pentru această analiză un coş de 18 produse de bază’, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta susţine că reducerea mai mică de preţ din zona comerţului tradiţional ar putea fi pusă pe seama faptului că, în acest sector, concurenţa nu este foarte intensă, iar o altă cauză ar putea fi evaziunea mare.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat că nu au fost observate creşteri mari de preţ înainte de 1 iunie, ci numai creşteri reduse, respectiv o majorare la sfârşitul lunii mai de sub un procent.

Bogdan Chiriţoiu a spus că instituţia va continua să monitorizeze preţurile din magazine şi în lunile următoare, scopul principal al analizei fiind acela de a vedea dacă ar putea să apară înţelegeri anticoncurenţiale între retaileri.

‘În cazul în care concurenţa funcţionează bine şi companiile nu se înţeleg între ele, atunci mă aştept ca reducerile de taxe să se transfere în preţul la raft. Dacă nu văd procesul acesta de reducere, atunci este posibil să fie rezultatul unei înţelegeri, dar poate fi o consecinţă a puterii de piaţă pe care o are retailerul, mai ales dacă nu are niciun concurent în zonă şi are public captiv’, a declarat Chiriţoiu.

De asemenea, acesta a explicat că retailerii nu pot fi obligaţi să reducă preţurile ca urmare a scăderii taxelor, dar că în acest sector concurenţa este foarte puternică şi o asemenea decizie ar fi echivalentă cu o ‘sinucidere economică’.

Analiza Consiliului Concurenţei a cuprins perioada 4 mai – 5 iulie 2015, pentru 18 produse de bază, frecvenţa datelor furnizate fiind săptămânală. Nouă retaileri din comerţul modern au participat la analiză: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Penny, Profi. În cazul comerţului tradiţional, datele au fost colectate de la peste 600 magazine din întreaga ţară.

Cele 18 produse ale căror preţuri au fost analizate sunt: carnea de porc, pulpa fără os, refrigerată, puiul grill, refrigerat, cremwurstii de pui, vrac, pateul de porc la conservă, ceapa galbenă, vrac, cartofii albi, vrac, bananele, vrac, merele Golden, vrac, laptele dulce pasteurizat, grăsime 1,5%, cutie de carton, 1 litru, telemeaua de vacă, vrac, caşcavalul Dalia, 400 de grame, apa plată, pet, 2 litri, Coca-Cola, pet, 2,5 litri, uleiul de floarea soarelui, pet, 1 litru, ouăle de găină, mărimea M, calitate A, făina albă de grâu, 000, 1 kilogram, orezul alb, bob rotund, 1 kg, ciocolata cu lapte, tabletă, diverse gramaje.

Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) s-a redus de la 1 iunie 2015 de la 24% la 9% pentru toate categoriile de produse alimentare. Conform normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, aceasta s-a aplicat la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne şi organe comestibile, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, cu excepţia peştilor ornamentali vii, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

Pe lista produselor care au beneficiat de o cotă redusă de TVA s-au mai aflat cojile de citrice sau de pepeni, cafeaua, ceaiul, maţele şi mirodeniile, cerealele, cu excepţia celor destinate însămânţării, produsele industriei morăritului, malţul, inulina, glutenul de grâu, seminţele şi fructele oleaginoase, seminţele şi fructele diverse, plantele industriale sau medicinale, paiele, furajele, grăsimile şi uleiurile de origine animală sau vegetală, grăsimile alimentare prelucrate, preparatele din carne, din peşte sau din crustacee, din moluşte ori din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% au beneficiat şi zaharurile şi produsele zaharoase, cacao şi preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante, băuturile de oţet, reziduurile şi deşeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume răşini şi alte seve şi extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice şi organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotărârii privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% s-a aplicat pe tot lanţul economic de la producţie până la vânzarea către consumatorul final de către toţi furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianţi.

Te-ar mai putea interesa și
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
Pentagonul a anunţat vineri că trimite un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari, format din rachete, obuze şi echipamente de apărare aeriană pentru a......
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice ...
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia ...
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a ...