Consiliul Concurenţei recomandă menţinerea obligaţiei de tranzacţionare a gazelor pe pieţele centralizate

Obligaţia de tranzacţionare a gazelor pe pieţele centralizate trebuie menţinută cel puţin pe termen scurt şi mediu, atât pentru creşterea gradului de transparenţă pe piaţă, cât şi pentru crearea unor referinţe de preţ care să reflecte corect raportul dintre cerere şi ofertă, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei, remis, miercuri, Agerpres. 
Economica.net - mie, 18 apr. 2018, 12:34
Consiliul Concurenţei recomandă menţinerea obligaţiei de tranzacţionare a gazelor pe pieţele centralizate

Aceasta este una dintre recomandările autorităţii de concurenţă în urma anchetei sectoriale privind domeniul gazelor naturale din România.

În acest context, Consiliul Concurenţei susţine necesitatea dezvoltării mecanismelor de tranzacţionare, ceea ce va conduce la creşterea lichidităţii pe platformele centralizate prin creşterea numărului de participanţi şi a tranzacţiilor, dar şi a volumelor tranzacţionate.

În condiţiile posibilelor modificări ale cadrului legal cu privire la obligaţiile de tranzacţionare instituite la nivelul producătorilor şi furnizorilor, Consiliul recomandă realizarea unei evaluări privind impactul acestora asupra nivelului investiţiilor în sector.

În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei consideră necesară realizarea unei analize de oportunitate privind stabilirea unui anumit prag de la care micii furnizori de gaze ar putea fi exceptaţi de la obligaţia tranzacţionării, similar micilor producătorilor activi pe piaţa de energie electrică, în scopul construirii unor pieţe pe care să activeze un număr cât mai mare de operatori.

Concurenţa pe piaţa gazelor naturale din România a fost limitată, în ultimii ani, de reglementările din sector, au constatat experţii Consiliului, în urma anchetei sectoriale.

„Astfel, în perioada 2012-2016, în sectorul gazelor naturale nu a existat nici un segment de piaţă cu o concurenţă reală. Existenţa regimului de funcţionare reglementat coroborată cu existenţa unor restricţii tehnice de operare a infrastructurilor au condus la obligaţii (cum sunt de exemplu ‘stocul minim obligatoriu’, ‘obligaţia de bandă’) cu impact asupra pieţei concurenţiale. Diferenţa mare dintre preţurile celor două surse de aprovizionare, producţie internă şi import, a impus introducerea unor mecanisme care să echilibreze costurile pentru toţi consumatorii, cum este ‘coşul de gaze’, ceea ce a avut de asemenea o influenţă importantă asupra concurenţei”, se mai arată în comunicat.

Mai exact, chiar şi pe pieţele unde furnizarea a fost asigurată în regim concurenţial, au existat restricţii de comercializare rezultate din reglementările aferente procesului de liberalizare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...