Consiliul Fiscal reclamă din nou prioritizarea investiţiilor publice, cele mai ineficiente din UE

Consiliul Fiscal reclamă din nou nevoia de transparentizare, prioritizare şi programare multi-anuală pentru investiţiile publice, întrucât România are cele mai mari cheltuieli de capital din Uniunea Europeană, ca procent din PIB, dar insfrastructura rămâne printre cele mai slab dezvoltate.
Economica.net - vin, 11 mai 2012, 11:06
Consiliul Fiscal reclamă din nou prioritizarea investiţiilor publice, cele mai ineficiente din UE

„Deşi România a avut în perioada 2001-2011 cea mai mare cheltuială de investiţii publice în cadrul ţărilor europene ca pondere în PIB, ţări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia şi Slovenia, cu cheltuieli de investiţii mai mici, au o calitate a infrastructurii mai bună, ceea ce demonstrează eficienţa scăzută a acestor cheltuieli în cazul României”, se spune în raportul anual al Consiliului Fiscal.

Raportul precizează că, în pofida recomandărilor anterioare ale Consiliului Fiscal privind necesitatea prezentării unei liste de priorităţi investiţionale la nivel naţional, lipsesc în continuare informaţii concrete privind distribuţia investiţiilor pe politici sectoriale, detalierea proiectelor de investiţii considerate prioritare, precum şi alocările multi-anuale de fonduri pentru acestea.

„În opinia Consiliului Fiscal, formularea transparentă a bugetului de investiţii pornind de la o analiză a portofoliului existent de proiecte şi raţionalizarea acestuia prin identificarea celor prioritare, concomitent cu alocarea pe bază multi-anuală a finanţărilor aferente, este esenţială pentru utilizarea eficientă a resurselor disponibile. În plus, o astfel de abordare ar fi consistentă cu principiul eficienţei definit de Legea responsabilităţii fiscale, conform căruia „politica fiscal-bugetară a Guvernului va avea la bază utilizarea eficientă a resurselor publice limitate, va fi definită pe baza eficienţei economice, iar deciziile de alocare a investiţiilor publice, inclusiv cele finanţate din fonduri nerambursabile primite de la Uniunea Europeană şi alţi donatori, se vor baza inter alia pe evaluarea economică, precum şi pe evaluarea capacităţii de absorbţie”, se mai arată în raport.

Potrivit datelor prezentate de Consiliul Fiscal, având ca sursă Eurostat, România a avut în perioada 2001 -2011 o pondere a cheltuielilor publice cu investiţiile de 4,7% din PIB şi de 14% din veniturile bugetare, conducând în ambele variante Top UE 27.

Membri Consiliului Fiscal apreciază că noile constrângeri bugetare impuse de pactul fiscal obligă România la o cheltuire mult mai eficientă a banilor publici. Cu aceleaşi resurse bugetare, limitarea deficitului bugetar va forţa guvernele viitoare să obţină efecte mult mai mari în economie prin cheltuirea banilor publici.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care își propune să sprijine activitatea Guvernului și a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare și derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Consiliul Fiscal are printre atribuţii publicarea unui raport anual care să analizeze derularea politicii fiscal-bugetare din anul precedent faţă de cea aprobată prin strategia fiscal-bugetară şi bugetul anual, să evalueze tendinţele macroeconomice şi bugetare cuprinse în strategia fiscal-bugetară şi în bugetul anual precum şi obiectivele, ţintele şi indicatorii stabiliţi prin strategia fiscal-bugetară şi prin bugetul anual.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Lugoj – Deva: E oficial. Șase ofertanți rămași în cursa pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”
Autostrada Lugoj – Deva: E oficial. Șase ofertanți rămași în cursa pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat miercuri lista celor șase ofertanți rămași ...
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi. Compania va asigura dezvoltarea de software ...
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky achiziţionează dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net, prin care îşi propune, printre altele, ...