1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

Extern

Consiliul JAI. Juncker: Am vorbit cu Iohannis / Oprea: România poate primi doar 1.785 de imigranţi

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat duminică, pe Twitter, că a discutat cu mai mulţi şefi de stat din UE, printre care şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, în pregătirea summit-ului extraordinar de Afaceri Interne care va avea loc luni, 14 septembrie.

13 sep, 2015 | ECONOMICA.net
(update 13 sep, 2015 20:00) Preşedinţie: România e solidară cu UE, dar fără cote obligatorii
Adiministraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o convorbire telefonică, duminică, în care şeful statului român şi-a exprimat solidaritatea în privinţa crizei imigranţilor, arătând că România participă la programe europene pentru sprijinul refugiaţilor, cum este de exemplu programul Frontex, potrivit unei declaraţii a Preşedinţiei transmisă Mediafax.

Pe de altă parte, Iohannis a reiterat poziţia în privinţa refugiaţilor potrivit căreia România respinge cota obligatorie, a mai precizat sursa citată.

"Tocmai am vorbit cu Klaus Iohannis, preşedintele României, pentru a pregăti Consiliul extraordinar, de mâine, al miniştrilor de Interne", a afirmat Juncker pe contul său de Twitter.

Şeful Comisiei Europene a anunţat, tot pe Twitter, că a vorbit duminică cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul ungar Viktor Orban, premierul slovac Robert Fico, premierul leton Laimdota Straujuma şi premierul ceh Bohuslav Sobotka, de asemenea în pregătirea Consiliului JAI de luni.

"Tocmai am vorbit cu Cancelarul Merkel. Suntem de acord că trebuie ca graniţele UE să rămână deschise. Trebuie mai mult europenism şi solidaritate în gestionara crizei refugiaţilor", a spus Juncker despre discuţia cu Angela Merkel.

România va fi reprezentată la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne de luni de ministrul de Interne Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate naţională.

Oprea a declarat, duminică, că România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de imigranţi. Un comunicat transmis vineri de Ministerul Afacerilor Interne arată că România va primi 1.785 de migranţi, dar va respinge cotele obligatorii impuse statelor membre de către Comisia Europeană.

Potrivit cotelor de preluare a migranţilor din Italia, Grecia şi Ungaria stabilite pe 9 septembrie de Comisia Europeană, România ar trebui să primească peste 6.300 de refugiaţi. Juncker a declarat, miercuri, că doreşte impunerea cotelor ca obligatorii.

"În acest context în care România este o ţară sigură şi care îşi face datoria cu multă determinare şi profesionalism, merg mâine la JAI. Am un mandat foarte clar din partea preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta, din partea Guvernului, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar şi cu demnitate. România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de imigranţi. Atât este capacitatea statului român în momentul de faţă. Şi, bineînţeles, de a vota împotriva cotelor obligatorii", a afirmat duminică Gabriel Oprea, citat de Agerpres.

El a subliniat că România va demonstra în continuare că este un stat care îşi exprimă solidaritatea în cadrul Uniunii Europene într-un context complicat de securitate.

"România este o ţară sigură, cu oameni profesionişti, care îşi face datoria, iar Uniunea Europeană se poate baza pe România", a arătat Oprea.

El a spus că domeniul securităţii naţionale, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională este respectat de români şi de partenerii internaţionali.

"România este o ţară membră a Uniunii Europene, a NATO. În NATO, militarii români în teatrele de operaţii, în cicluri de câte şase luni, s-au pregătit şi au luptat. Peste 40.000 de militari şi-au făcut datoria faţă de comunitatea internaţională, de NATO. De aceea România ca ţară NATO este respectată de partenerii noştri. În Uniunea Europeană am dovedit că suntem serioşi, profesionişti. România, într-un context complicat de securitate, mai ales în regiunea de est, la graniţele ţării, dar şi în Europa, în care există foarte multă insecuritate, a dovedit că este o ţară sigură care apără 2.070 de km ai graniţei Uniunii Europene", a subliniat vicepremierul Gabriel Oprea.

La reuniunea extraordinară a Consiliului JAI vor participa pe lângă miniştrii de Interne din ţările Uniunii Europene şi reprezentanţi ai agenţiilor europene şi ale Naţiunilor Unite - Frontex, Biroul de Ajutor European pentru Azil, Europol, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO