Consiliul judeţean Tulcea speră să preia în administrare Portul în cel mult o lună

Economica.net
09 05. 2017
port_tulcea_57625600

‘Sper ca într-o lună portul să fie dat în administrarea CJ, urmând să intrăm într-un parteneriat cu Primăria municipiului Tulcea şi să începem licitaţiile pentru achiziţia studiului de fezabilitate necesar modernizării Portului. Dacă în decembrie 2018 nu vom avea un contract semnat pentru acest obiectiv, pierdem banii’, a declarat Teodorescu marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

Preşedintele CJ Tulcea a amintit că autorităţile judeţului sunt într-o cursă contracronometru, având în vedere faptul că licitaţiile pentru întocmirea studiilor de fezabilitate durează mult şi pot fi contestate.

‘Trebuie să dăm drumul la un anunţ pentru licitaţia privind efectuarea studiului de fezabilitate, pentru a câştiga timp’, a mai spus Horia Teodorescu.

La rândul lui, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, şi-a reiterat disponibilitatea de a sprijini demersul autorităţii judeţene şi a menţionat că primul pas trebuie făcut de Parlament, prin aprobarea unei legi speciale pentru Portul Tulcea.

‘Următorul pas aparţine Guvernului şi Parlamentului care trebuie să emită o lege. Acest studiu de fezabilitate poate fi promovat, de acord cu dl preşedinte, dacă e să câştigăm timp, iar apoi sperăm să apară o lege specială. Sincer, sunt mai puţin optimist decât dl preşedinte, dar să de-a Dumnezeu să nu am dreptate’, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, primarul Constantin Hogea.

Potrivit preşedintelui CJ Tulcea, proiectul de lege privind transferul portului în administrarea autorităţilor judeţene se află în Senat zilele acestea, iar săptămâna viitoare va intra la vot în Camera Deputaţilor.

Reabilitarea portului tulcean este un obiectiv mai vechi al autorităţilor locale şi judeţene, care nu a putut fi pus în practică până în prezent din cauză că o parte din infrastructura portuară se află în patrimoniul companiei gălăţene.

De-a lungul timpului, oficialităţile tulcene au reclamat faptul că APDM SA Galaţi atrage venituri importante din activitatea portuară de pe raza municipiului Tulcea fără a investi în lucrări de reparaţii importante şi au susţinut preluarea în administrare a infrastructurii portuare.

Un prim pas în acest sens a fost făcut în cursul lunii octombrie a anului 2016, atunci când Camera Deputaţilor a aprobat modificarea Legii 213/1998 privind bunurile proprietate publică. Ulterior, preşedintele României a promulgat actul normativ, care constituie o bază legală pentru transferul portului tulcean din administrarea APDM SA Galaţi în cea a autorităţilor tulcene.

Portul tulcean ar urma să fie modernizat prin fondurile alocate din Programul Operaţional Infrastructură Mare mecanismului Investiţii Teritorial Integrate – Delta Dunării. La sfârşitul anului viitor, potrivit normelor europene în vigoare, va avea loc o primă evaluare a acestui mecanism. În funcţie de rezultatele acesteia, se va decide dacă se vor mai aloca sume sau dacă se vor retrage.