Consiliul pentru IMM: Susţinem un nou acord cu FMI, dar să permită investiţii

Reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii susţin încheierea unui nou acord cu FMI pentru că ar aduce mai multă credibilitate României, însă apreciază că acesta trebuie să dea mai multă flexibilitate autorităţilor astfel încât să fie reluate investiţiile.
Economica.net - mar, 15 ian. 2013, 11:10
Consiliul pentru IMM: Susţinem un nou acord cu FMI, dar să permită investiţii

„Considerăm că acest acord să fie de asemenea natură să asigure un echilibru macroeconomic, atât de necesar, dar trebuie să stimuleze şi procesul investiţional. Nu ne vom relansa altfel şi vom patina între 1-1,5% creştere economică. Acordul trebuie să dea mai multă flexiilitate, dacă se face unul nou. Noi credem că este bine să încheiem un nou acord pentru că dă mai multă credibilitate şi stabilitate pentru investitori”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Nicolescu a arătat că săptămâna viitoare reprezentanţii patronatelor se vor întâlni cu instituţiile financiare internaţionale, ocazie cu care vor prezenta o serie de măsuri necesare pentru relansarea investiţiilor.

„Asigurarea unui cadru stabil şi predictibil pentru mediul afaceri, cerem cât mai puţine schimbări, cu două excepţii: reducerea birocraţiei şi a fiscalităţii. Cerem adoptarea unei legislaţii pentru IMM care să ţină cont în totalitate de propunerile noastre şi creşterea sumelor alocate domeniului IMM. În buget se prevede acordarea a 0,4% din PIB pentru IMM, iar anul trecut acest sector a beneficiat de 0,005% din PIB, mai puţin de opt ori. Am prezentat un studiu potrivit căruia la 100 milioane de euro pentru programele destinate IMM s-ar crea 100.000 de locuri de muncă”, a explicat Nicolescu.

De asemenea, întreprinzătorii susţin relansarea procesului investiţional, măsură fără de care România nu va avea creştere economică reală, şi în acest sens propun diversificarea produselor oferite de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, considerând că acesta are capacitatea ca în doi ani să garanteze credite de 2,4-2,5 miliarde de euro.

Îmbunătăţirea accesului IMM la licitaţiile publice, dar şi îmbunătăţirea prevederilor privind debitele bugetare pentru firme sunt alte propuneri ale Consiliului.

Propunerile au fost prezentate şi ministrului delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, convenindu-se realizarea unor proiecte mari pentru a îmbunătăţi gradul de absorbţie a fondurilor europene.

„În urma discuţiilor cu ministrul pentru IMM am stabilit că pentru stimularea IMM-urilor este necesar să facem mega proiecte. Dacă vom continua să accesăm fonduri europene doar cu proiecte mici, nu vom reuşi să beneficiem de toate sumele. Trebuie să facem megaproiecte, de zeci de milioane de euro, care să rezolve probleme importante şi care să crească gradul de absorbţie. Unul dintre aceste proiecte ar putea fi un sistem de finanţare a microîntreprinderilor, proiect care se poate face şi în România, după un model aplicat deja în Italia. Ar putea beneficia mulţi întreprinzători şi s-ar putea rezolva probleme acute ale României”, a mai spus Nicolescu.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.

Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, în noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...