Consiliul UE aşteaptă noi rezultate de îndeplinire de către România a celor 11 recomandări ale CE

Consiliul Afaceri Generale al UE, reunit luni la Bruxelles, salută angajamentul Guvernului de la Bucureşti şi eforturile făcute pentru îndeplinirea recomandărilor CE din raportul MCV din iulie privind respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei, adăugând însă că aşteaptă rezultate noi.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 19:45
Consiliul UE aşteaptă noi rezultate de îndeplinire de către România a celor 11 recomandări ale CE

„În privinţa recentelor evenimente din România, Consiliul reaminteşte valorile fundamentale pe care UE este fondată şi salută angajamentul Guvernului României de a acţiona rapid pentru a asigura respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei în linie cu recomandările Comisiei Europene, la fel ca şi paşii făcuţi deja în această privinţă”, se arată în concluziile reuniunii CAG de luni, în care a fost analizat raportul privind MCV prezentat pe 18 iulie de către Comisie.

De asemenea, Consiliul UE salută şi decizia Comisiei Europene de a continua monitorizarea strânsă a situaţiei din România şi arată că aşteaptă şi „alte rezultate concrete” înainte de raportul Comisiei Europene programat înainte de sfârşitul acestui an.

Raportul MCV din 18 iulie a cuprins 11 recomandări ale Comisiei Europene pe care Guvernul României trebuia să le pună cât mai rapid în practică pentru reconsolidarea statului de drept şi a independenţei justiţiei.

În urmă cu o săptâmână, cu ocazia vizitei la Bruxelles, premierul Victor Ponta declara că au fost îndeplinite 10 puncte şi jumătate din cele solicitate de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general şi a şefului DNA să fie derulată „corect şi transparent”.

„Preşedintele Barroso a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Va fi deosebit de important ca nominalizările cheie pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA să fie derulate într-un mod corect şi transparent”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

De asemenea, Barroso i-a spus lui Ponta că „Guvernul atât înainte, cât şi după alegeri, ar trebui să evite să instaleze miniştri împotriva cărora există decizii clare privind integritatea”.

Totodată, comunicatul subliniază faptul că lui Ponta i-au fost transmise de către Barroso aceleaşi îngrijorări care au fost exprimate şi săptămâna trecută în întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu privind „necesitatea ca România să îndepărteze toate dubiile privind angajamentul său în privinţa respectării statului de drept, independenţei justiţiei şi deciziilor constituţionale”.

Preşedintele Comisiei Europene a arătat că „toate forţele politice din România, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi rezervă şi să se concentreze foarte ferm asupra necesităţii urgente de a reface stabilitatea politică şi instituţională”.

„Aceasta va fi importantă în special în privinţa campaniei pentru alegerile parlamentare din această toamnă”, se arată în comunicatul Comisiei Europene. Barroso a insistat şi pe importanţa promovării de către România a valorilor europene, a valorilor justiţiei şi libertăţilor şi a tuturor principiilor unei adevărate societăţi pluraliste.

În comunicatul CE se mai arată că va fi adoptat până la sfârşitul acestui an un nou raport în cadrul MCV, prin care să se stabilească dacă toate îngrijorările care au fost exprimate au fost rezolvate, iar echilibrele democratice au fost reinstaurate.

Te-ar mai putea interesa și
G7: Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
G7: Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
Ucraina a cerut duminică mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei de la ţările G7, reunite în summit în Bavaria (Germania), în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în......
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Un studiu cu privirea la valoarea mărcilor, realizat anual de Brand Finance, arată că, în Germania, cel mai valoros brand ...
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Numărul de abonamente 5G va depăşi pragul de un miliard în 2022, iar în 2027 va trece de 4,4 miliarde, arată datele ...
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări ...