Consiliului Europei: Modificările frecvente aduse Constituţiei din Ungaria ameninţă grav democrația

Modificările frecvente aduse Constituţiei din Ungaria 'ameninţă grav' democraţia şi 'perpetuează' problema independenţei puterii judiciare, potrivit unui proiect de raport realizat de experţi ai Consiliului Europei, citat luni de AFP.
Economica.net - lun, 03 iun. 2013, 19:23
Consiliului Europei: Modificările frecvente aduse Constituţiei din Ungaria ameninţă grav democrația

Proiectul urmează să fie supus aprobării experţilor Comisiei de la Veneţia la reuniunea care va avea loc la 14-15 iunie, iar aceştia îl mai pot amenda înainte de publicare, prevăzută pentru 17 iunie.

‘Recurgerea la legi cardinale pentru întărirea politicilor economice, sociale, fiscale, familiale, în materie de educaţie etc. ale majorităţii actuale de două treimi /din Parlament/ reprezintă o gravă ameninţare pentru democraţie’, conform documentului.

Experţii examinează cel de-al patrulea set de modificări constituţionale adoptat în martie de legislativul ungar, în care premierul conservator Viktor Orban dispune, alături de formaţiunea sa Fidesz, de o majoritate de două treimi, şi îi aduc virulente critici. Această modificare ‘perpetuează problemele de independenţă a puterii judiciare, limitează grav posibilităţile de revizuire a Constituţiei din Ungaria şi pune în pericol sistemul constituţional de puteri şi contraputeri’, potrivit experţilor.

Aceştia se referă, de asemenea, la definiţia legăturilor familiale, care ‘nu ţine cont de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului’, la ‘lipsa de criterii precise pentru recunoaşterea cultelor’, la riscul unor partide de a fi ‘complet excluse de la acoperirea mediatică’ şi la riscurile la care este expusă ‘noţiunea de demnitate a naţiunii ungare’ în materie de libertate de exprimare.

Constituţia ungară, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012, a fost adoptată aproape fără nicio contribuţie din partea opoziţiei şi a fost modificată deja de mai multe ori. A patra revizuire din această serie a fost aprobată de partidele de guvernământ în martie şi include prevederi – cum ar fi interzicerea reclamei politice pe posturile private de televiziune în timpul campaniilor electorale şi restricţii asupra grupurilor religioase care nu sunt oficial recunoscute ca biserici – care anterior au fost considerate neconstituţionale de instanţa supremă a ţării.

Uniunea Europeană, dar şi o întreagă serie de instituţii şi organizaţii pentru drepturile omului, între care Human Rights Watch şi Amnesty International, au criticat Ungaria în legătură cu noile schimbări constituţionale pe care le-au considerat nedemocratice.

Te-ar mai putea interesa și
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Compania de consultanță în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions a anunțat luni startul târgului virtual de joburi "Angajatori de TOP" ediția toamnă 2021, care se va desfășura pe......
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de stat
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit două oferte la licitația pentru proiectarea ...
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) a anunțat luni că în urma alegerilor organizate ...
Ministrul Muncii: Primăriile vor avea rolul esenţial în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili
Ministrul Muncii: Primăriile vor avea rolul esenţial în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili
Primăriile vor avea rolul cel mai important în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, potrivit normelor ...