Consorţiul Nabucco a cheltuit 5% din valoarea valoarea investiţiei pentru dezvoltarea proiectului

Consorţiul Nabucco a cheltuit până în prezent sub 5% din valoarea investiţiei pentru dezvoltarea proiectului, care însă nu a fost dezvăluită, deşi deocamdată nu există un acord concret cu furnizorii de gaze din Asia.
Economica.net - mar, 21 mai 2013, 11:23
Consorţiul Nabucco a cheltuit 5% din valoarea valoarea investiţiei pentru dezvoltarea proiectului

„Costurile de dezvoltare pentru Nabucco sunt sub 5% din valoarea investiţiei. Aceste costuri de obicei se ridică la 10-15% din costurile totale. Sunt convins că aceşti bani au fost bine investiţi”, a declarat marţi directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, într-o conferinţă de presă la Bucureşti.

Oficialii Nabucco prezenţi în conferinţă nu au precizat care nivelul investiţiei în Nabucco Vest.

Întrebat de presă câţi bani a cheltuit România pentru proiectul Nabucco, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat:”De unde să ştiu eu”?

Proietul gazoductului Nabucco este privit de Uniunea Europeană drept o soluţie pentru diversificarea alimentării cu gaze a continentului. Deşi proiectul Nabucco este discutat la nivelul Uniunii de ani buni, construcţia încă nu a început.

De asemenea, proiectul a fost reevaluat, iar acum consorţiul speră să construiască o variantă mai scurtă, denumită Nabucco Vest. Nabucco Vest ar urma să lege graniţa europeană a Turciei cu Austria. În varianta iniţială, Nabucco ar fi legat direct zăcământul de gaze azer Şah Deniz cu Austria.

Pentru a putea aduce gazele din Şah Deniz în Europa, Nabucco Vest ar urma să le preia din gazoductul TANAP, care porneşte de la zăcământul Şah Deniz şi ajunge până la graniţa europeană a Turciei. Acţionarii Nabucco Vest discută cu acţionarii TANAP să interconetze cele două conducte.

Totodată, tot de la graniţa europeană a Turciei pleacă o altă conductă de gaze, prin sudul Europei, până în Italia, denumită TAP.

Oficialii Nabucco discută cu reprezentanţii consorţiului care dezvoltă zăcământul Şah Deniz să cumpere gazele şi să le livreze în Europa.

Dezvoltatorii Şah Deniz vor decide până la finele lunii iunie dacă vor vinde gazele livrate de TANAP către TAP sau către Nabucco Vest.

Începerea lucrărilor la Nabucco este programată pentru 2015, iar primele livări ar urma să fie făcute în 2018 în Georgia şi Turcia. Gazele transportate de această conductă vor ajunge în Europa în 2019, a spus directorul Nabucco Gas Pipeline International.

„Noi ne-am făcut treaba, acum este rândul consorţiului Şah Deniz să se hotărască”, potrivit lui Mitschek.

Reprezentanţii Nabucco au fost întrebaţi de presă care este diferenţa între a cumpăra gaze de la Gazprom şi a le prelua din TANAP, şi nun direct de la sursa Şah Deniz, însă aceştia nu au răspuns.

Singurul care a încercat un răspuns a fost ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, care a afirmat că Romînia va avea practic două surse de gaze şi va cumpăra gazele de acolo unde condiţiile sunt cele mai bune.

„Pentru moment nu ne punem probleme eşecului, ne-am pregătit pentru succes”, a spus Mitschek.

Din consorţiul Nabucco fac parte Bulgaria, Turcia, România, Ungaria şi Austria. Germania s-a retras recent din proiect. Gazele transportate de conductă au urmă să vină din Azerbaijan şi să treacă prin Turcia, Bulgaria, Ungaria, România şi Austria.

Te-ar mai putea interesa și
Prefectul Capitalei: Administraţia este mult în urmă în procesul de digitalizare
Prefectul Capitalei: Administraţia este mult în urmă în procesul de digitalizare
Administraţia este "mult în urmă" în procesul de digitalizare, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica....
Cernobîl – regiunea fără populaţie, dar plină de turişti
Cernobîl – regiunea fără populaţie, dar plină de turişti
Centrala nucleară de la Cernobîl şi împrejurimile sale au devenit unele dintre cele mai atractive puncte turistice din ...
Creatorul antivirusului McAfee s-a sinucis într-o închisoare de lângă Barcelona
Creatorul antivirusului McAfee s-a sinucis într-o închisoare de lângă Barcelona
John McAfee, creatorul american al celebrului antivirus care îi poartă numele, s-a sinucis miercuri într-o închisoare ...
Proiecte pentru dizolvarea a patru companii municipale, pe ordinea de zi a CGMB. Insolvenţă pentru Compania Medicala
Proiecte pentru dizolvarea a patru companii municipale, pe ordinea de zi a CGMB. Insolvenţă pentru Compania Medicala
Consiliul General al Capitalei (CGMB) urmează să dezbată, în şedinţa de marţi, o serie de proiecte de hotărâre care ...