Constantin: Crescătorii de bovine vor primi 1.600 de lei pe cap de animal, prin sprijin cuplat

Economica.net
09 09. 2015
vaci_1382532672_36050100_17170200

‘Pentru ovine şi bovine, anul acesta avem un sprijin mult mai mare. Pentru bovine, de exemplu, introducând sprijinul cuplat, pentru cei care au între 10 şi 250 de capete, valoarea pe cap de animal calculată în medie este la 1.600 de lei pe cap. La crescătorii de vaci, şi pentru lapte, şi pentru carne, pe lângă sprijinul de la bugetul de stat, care încet-încet scade, în conformitate cu regulile europene, creşte sprijinul european. Anul trecut primeau 500 de lei pe cap, anul acesta vor primi 1.600 de lei pe cap. Pentru crescătorii de caprine şi ovine, anul trecut sprijinul a fost de 28 de lei pe cap de animal. Anul acesta, pentru cei care au între 50 şi 250 de capete, vom avea 7 euro suplimentar. Eu cred că este un sprijin extrem de consistent, dublu faţă de ceea ce au primit în anul 2014. Atât putem. Dublu’, a afirmat Daniel Constantin, după întâlnirea cu liderii asociaţiilor şi federaţiilor reprezentative din sectorul agricol şi de creştere a animalelor.

Acesta a precizat, totodată, că vor fi acordate despăgubiri şi în cazul păşunilor şi pajiştilor afectate de secetă.

‘Pe de altă parte, din cauza secetei, au fost afectate şi pajiştile, păşunile, masa verde a fost ceva mai mică, furajul este mai scump. Având în vedere aceste lucruri, decizia pe care am luat-o a fost să acordăm şi pentru păşuni şi pajişti o valoare a despăgubirilor pe care o calculăm în perioada imediat următoare. Sigur, ea este mai mică decât valorile pe care le-am anunţat pentru porumb şi floarea soarelui. În legătură cu preţul la lapte, acesta este stabilit de către piaţă. Cererea şi oferta sunt cele care dictează până la urmă preţul. Eu sper să nu crească preţurile, dar e o chestiune de piaţă. Dacă îi întrebaţi pe fermieri, pe cei care au avut pierderi la porumb, ei se miră în momentul de faţă de ce n-a crescut preţul, sau e o uşoară creştere faţă de anul trecut şi ei, normal, se aşteptau la o creştere care să compenseze pierderea pe care au suferit-o’, a mai spus ministrul Agriculturii.

Oficialul a menţionat că va prezenta în Guvern o propunere de ordonanţă de urgenţă, prin care să se creeze facilităţi fiscale pentru cei care se organizează mai bine, în cooperative sau grupuri de producători. Aceştia ar putea beneficia de reduceri de 20% la impozite timp de cinci ani sau chiar scutiri de la plata acestora.

‘Am prezentat propunerile pe care le avem pentru ordonanţa de urgenţă, astfel încât ne organizăm mai bine în agricultură. Am crescut din punct de vedere calitativ, din punct de vedere al producţiei pe care o obţinem, dar cred că trebuie să ne organizăm mai bine. În acest sens, săptămâna viitoare sau peste două săptămâni vom prezenta în Guvern o propunere de ordonanţă de urgenţă, prin care să creăm facilităţi fiscale pentru cei care se organizează mai bine, în cooperative sau grupuri de producători. Facilităţi fiscale care pleacă de la reduceri de impozite pentru cinci ani de zile de 20 la sută, până la scutirea de impozit atunci când vorbim de persoane fizice sau juridice care au intrat într-o cooperativă şi plăteau impozit pentru bunurile respective şi altele. Aşteptăm şi punctul de vedere din partea fermierilor, după care vom definitiva şi mergem în Guvern’, a precizat Daniel Constantin.