Constantin: Firme din state UE tind să formeze coaliţii pentru a nu mai cumpăra carne din import

Companii private din Franţa, probabil şi din alte ţări UE, încep să transmită că nu mai doresc să cumpere produse din carne decât de pe piaţa internă, nu din import, iar formarea unor astfel de "coaliţii" ale firmelor ar afecta inclusiv România, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - mar, 26 feb. 2013, 11:50
Constantin: Firme din state UE tind să formeze coaliţii pentru a nu mai cumpăra carne din import

El a precizat că a participat, luni, la Bruxelles la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pe agricultură şi pescuit, după ce, săptămâna trecută, a fost prezent la Salonul Internaţional pentru Agricultură de la Paris. Una dintre temele abordate la aceste întâlniri a fost şi problema cărnii de cal.

„Am o preocupare ca măsurile care se iau în fiecare stat membru să nu afecteze conceptul de piaţă unică. Ca să dau un exemplu concret: există în Franţa, poate şi în alte state membre, tendinţa unor companii private de a spune că nu mai vor să cumpere produse decât din statul respectiv. Eu cred că noi, la nivel de ministru – şi asta i-am rugat pe toţi participanţii la acea discuţie – trebuie să ne preocupăm ca un astfel de lucru să nu se întâmple, pentru că este un atac la conceptul de piaţă unică. Conceptul pentru care s-a constituit, până la urmă, Uniunea Europeană. Sigur că, dincolo de acest lucru, este şi în defavoarea agenţilor economici din alte state membre dacă s-ar forma – nu le-aş spune carteluri – astfel de coaliţii ale companiilor private, să cumpere numai de pe piaţa internă. Este o preocupare a noastră, având în vedere că suntem exportatori importanţi de mai multe produse şi pe pieţele UE”, a spus Constantin.

Concluzia discuţiilor a fost, potrivit ministrului, că fiecare stat membru trebuie să sancţioneze greşelile de etichetare a produselor.

Următoarea reuniune pe această temă este programată pentru 18-19 martie.

Daniel Constantin, care îl însoţeşte pe premierul Victor Ponta în vizita de lucru la Copenhaga, a semnat, marţi, un acord cu omologul său danez privind colaborarea dintre România şi Danemarca în domeniul zootehniei, în principal în ceea ce priveşte produsele lactate şi din carne. În baza acordului, cele două părţi vor avea întâlniri anuale, în ambele ţări, prima întâlnire urmând să aibă loc în vara acestui an, în România.

Principalele obiective ale acordului de cooperare se referă la sprijinul reciproc în ceea ce priveşte fermele zootehnice şi efectuarea de acţiuni comune de promovare a acestui sector, dezvoltarea economiei rurale, stabilirea unui model de fermă zootehnică, facilitarea transferului de know-how şi de tehnologii.

Comisia Europeană s-a angajat luni, sub presiunea mai multor state membre, să accelereze eforturile în vederea etichetării originii cărnii utilizate în alimente preparate, confruntată cu scandalul cărnii de cal care continuă să se extindă în Europa.

Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda şi Portugalia mai ales au solicitat ca un raport al Comisiei prevăzut pentru sfârşitul anului să fie livrat înainte de începutul verii, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, după un Consiliu al miniştrilor UE, la Bruxelles.

Scandalul cărnii de cal fals ştampilată ca fiind de vită s-a răspândit rapid în Europa după descoperirea la jumătatea lui ianuarie, în Irlanda şi Marea Britanie, a hamburgerilor conţinând carne de cal.

Numeroase produse gata preparate au fost retrase de pe rafturi în 15 state europene şi la Hong-Kong.

La 5 februarie, UE a lansat un plan destinat să lupte împotriva crizei cărnii de cal, constând într-o serie de teste ADN asupra alimentelor preparate ce ar trebui să conţină carne de vită şi depistarea cărnii de cal cu fenilbutazonă, un anti-inflamator nociv pentru sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...