Constantin: Multe alimente sunt mai scumpe decât cele din import din cauza costurilor de producţie

Costul de producţie în România, atât pentru carne, cât şi pentru legume şi fructe, este mai mare comparativ cu unele ţări europene, astfel că produsele din import sunt mai ieftine decât cele autohtone, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - vin, 05 apr. 2013, 12:44
Constantin: Multe alimente sunt mai scumpe decât cele din import din cauza costurilor de producţie

„România importă carne în primul rând pentru că nu există suficientă materie primă pe piaţa românească, iar în al doilea rând şi datorită preţului mai bun pe import. Costul de producţie în România, nu numai la zootehnie, dar şi la producţia vegetală, este mai mare. La producţia vegetală, din cauza faptului că nu există asociere suficientă”, a spus Constantin.

El a arătat că multe ferme din România sunt încă foarte mici, iar din acest motiv costurile de producţie rămân ridicate.

„Acesta este motivul pentru preţurile mari şi la zootehnie, şi la producţie vegetală, şi la horticultură. Pentru a putea rezolva aceste probleme vrem să vorbim pe de-o parte de zona de asociere, pentru că în momentul în care ai fermele asociate, în momentul în care nu mai ai 90% din efective în ferme de unu şi două capete, să spunem la vaci, şi ai ferme cu adevărat importante, atunci poţi să vorbeşti de un cost de producţie ceva mai mic”, a afirmat el.

Ministrul a dat ca exemplu sectorul lactatelor, unde 90% din producţie vine de la gospodăriile cu unu sau două animale.

„Nu poţi să vorbeşti de un cost de producţie scăzut într-o fermă atât de mică. Anul acesta şi după 2014 vom insista pe fermele familiale, adică să facem un pas, de la fermele de subzistenţă şi semi-subzistenţă la fermele familiale. În România, agricultura este polarizată. Există foarte multe ferme mici şi ferme extrem de importante, poate cele mai mari ferme din Europa, prin dimensiuni atât de mari. Lipseşte, din păcate, ca şi în alte zone ale economiei româneşti, clasa de mijloc, şi-atunci putem să punem accentul pe ferma familială”, a menţionat Constantin.

Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori din ţară, a declarat recent că România nu are o agricultură reală, care să asigure necesarul de consum intern, şi a ajuns să importe cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia.

„La ora actuală importăm legume, importăm fructe, flori într-o cantitate impresionantă, şi banii aceştia pleacă şi au destinaţii în alte zări. Noi vom putea vorbi despre o agricultură reală, care să asigure atât necesarul de consum pentru români, dar şi pentru export, doar atunci când vom reuşi să facem acele ferme mici, de 2-5 hectare”, a spus Porumboiu.

Omul de afaceri a arătat că fermele de mici dimensiuni pot asigura necesarul de consum intern pentru multe categorii de fructe şi legume.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...