Constantin Niţă îi ia ministrului tehnocrat al energiei, Răzvan Nicolescu, toate companiile din energie. De ce

Proaspăt numit în funcţia de ministru tehnocrat al energiei, Răzvan Nicolescu nu va mai administra societăţile din domeniul energetic, dacă o propunere de act normativ înaintată de Ministerul Economiei, condus de Constantin Niţă, prin care toate companiile energetice trec la Economie, va fi aprobată azi de Guvern.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 18:46
Constantin Niţă îi ia ministrului tehnocrat al energiei, Răzvan Nicolescu, toate companiile din energie. De ce

Toate societăţile din domeniul energetic vor trece din coordonarea Ministerului Energiei, condus de proaspăt numitul tehnocrat  Răzvan Nicolescu, în cea a Ministerului Economiei, condus de Constantin Niţă, fostul ministru al energiei în guvernarea USL.

Administrarea şi privatizarea societăţilor din domeniul energetic va trece în curtea unei instituţii nou-înfiinţate, denumite Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, (DPAPS) care este în subrodinea Minsterului Economiei şi care preia atribuţiile Departamentului pentru Energie în ceea ce priveşte administrarea companiilor de stat din domeniul energetic. Prevederea apare într-un proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Economiei.

Vedeţi aici proiectul de act normativ

Cu alte cuvinte, ministrul Economiei şi fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, intenţionează să ia din curtea noului ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, administrarea tuturor societăţilor din domeniul energetic.

Coincidenţă sau nu, proiectul de act normativ a apărut în aceeaşi zi în care Nicolescu a anunţat două măsuri care ar putea părea incongruente cu politica dusă până acum de Constantin Niţă în calitatea sa de ministru al Energiei.

Nicolescu a a cerut demiterea şefului Electrocentrale Bucureşti, numit în funcţie de Adriean Videanu în 2010 şi păstrat de Niţă, din cauza preţurilor prea mari pe care compania le plăteşte pentru gazul importat din Rusia şi a tergiversării proiectului de fuziune între Electrocentrale şi RADET Bucureşti.

Tot ieri, Departamentul pentru Energie condus de Nicolescu a decis să nu participe la AGA Romgaz prin care compania de stat ar fi trebuit să decidă participarea la construcţia hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti (Cluj), şi la capitalul companiei de proiect pentru construirea cablului de interconectare submarină de  400 Kv dintre România şi Turcia.

Acest proiect a fost susţinut de Constantin Niţă, când era ministru al energiei.

Fondul Proprietatea, cel mai mare acţionar la Romgaz, după statul român, a salutat decizia Departamentului pentru Energie, pentru că, „la momentul actual, nu există suficiente informaţii referitoare la aceste proiecte şi la structurarea finanţării acestora pentru a lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză”, potrivit unui comunicat al FP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...