Constantin Niţă: Situaţia Complexului Energetic Oltenia este ‘satisfăcătoare’

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, prezent luni la Târgu-Jiu, a declarat, în urma întâlnirii cu directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi cu sindicatele, că situaţia complexului este una ''satisfăcătoare'' şi că va fi formată o comisie paritară, care timp de trei zile va analiza propunerile celor două părţi, urmând să fie aplicată decizia care este cea mai bună din punct de vedere economic pentru complex.
Economica.net - lun, 03 iun. 2013, 11:23
Constantin Niţă: Situaţia Complexului Energetic Oltenia este 'satisfăcătoare'

Comisia paritară va analiza atât propunerea administraţiei, referitoare la reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, cât şi soluţia sindicatelor, de intrare a angajaţilor în şomaj tehnic. A fost negociată şi respectarea Contractului Colectiv de Muncă, iar ministrul a dat asigurări că anul acesta nu vor fi disponibilizări în cadrul CEO.

„Am analizat situaţia economică a CEO, sigur că sunt unele probleme pe care va trebui să le rezolvăm în viitor, ne-am înţeles ca din partea sindicatelor şi din partea directoratului să facem o comisie paritară care să analizeze toate problemele ridicate de sindicate, urmând ca în câteva zile această comisie să ne dea un rezultat. Cu acest rezultat directorul general va veni la Bucureşti şi vom stabili ce este de făcut în continuare. Rămân în continuare deciziile luate de directorat, până vom avea rezultatul comisiei, care va fi apoi supus Consiliului de Supraveghere. Nu se poate vorbi de falimentul CEO, măsurile care se vor lua nu vor conduce nicicum la faliment. Din punct de vedere economic, situaţia CEO este satisfăcătoare. CEO este pe profit, sigur, nu este un profit care l-am fi dorit. Producţia va fi vândută pe piaţă, CEO funcţionează acum cu şase grupuri, piaţa este cea care reglează consumul”, a declarat Constantin Niţă.

Totodată, ministrul Energiei le-a sugerat sindicatelor şi conducerii CEO să se întâlnească de mai multe ori, pentru a discuta problemele din cadrul companiei. „Dacă nu se înţeleg, ne mai întâlnim până ne înţelegem. Ambele soluţii propuse atât de sindicat cât şi directorat sunt corecte, vom vedea care este cea mai eficientă din punct de vedere economic”, a spus Niţă.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Marin Condescu, a declarat, luni, că protestele programate vor înceta, cel puţin până la primirea răspunsului comisiei paritare.

„Cel mai important lucru este că au început din nou negocierile. Cel care va încălca din nou regulile, se vor lua măsuri administrative. Soluţia propusă de sindicate este cea în care societatea câştigă 25 %, cu 10 % mai mult decât soluţia propusă de administraţie, iar salariaţii pierd pe jumătate, plus că nu mai pierd zilele de vechime în muncă şi la concediu de odihnă. Concluzia discuţiilor de azi este favorabilă”, a declarat Condescu.

Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a declarat că aşteaptă decizia comisiei paritare şi că se va încerca recuperarea zilelor libere, astfel încât salariile minerilor să nu fie afectate.

„Se va forma o comisie paritară, care va analiza, va reanaliza şi dacă nu vom ajunge la o înţelegere va fi iarăşi o mediere făcută de domnul ministru, dar până joi. Soluţiile au fost cele pe care le-am propus iniţial, astăzi mergem cu 6 grupuri, este prima dată anul ăsta, în momentul când se va trece la un regim de exploatare mai intens şi va fi nevoie mai mare de energie, sunt absolut de acord ca zilele pierdute să fie recuperate şi plătite atunci. Programul de lucru va rămâne cel de 4 zile. Suntem pe profit de 10 milioane de euro în primele cinci luni ale anului”, a precizat Laurenţiu Ciurel.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...