Constantin: Se pare că sunt mai multe reţele internaţionale implicate în scandalul cărnii de cal

Ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni, la Bruxelles, că mai multe reţele internaţionale par a fi implicate în scandalul al etichetării frauduloase a cărnii de cal, 'o afacere profitabilă' din punct de vedere economic.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 19:40
Constantin: Se pare că sunt mai multe reţele internaţionale implicate în scandalul cărnii de cal

‘Se pare că nu vorbim numai de un vinovat, se pare că sunt mai multe reţele internaţionale implicate în scandalul acesta al etichetării greşite a cărnii de cal. Era o afacere profitabilă din punct de vedere economic şi se pare că mai mulţi au intrat în această zonă de infracţionalitate’, a declarat ministrul român în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că discuţiile care vor fi purtate luni în cadrul Consiliului AGRIFISH privind evoluţiile în dosarul cărnii de cal etichetate fraudulos drept carne de cal vor fi ‘libere’, fiecare stat membru urmând să prezinte ‘problemele identificate la nivel naţional, responsabilităţile pe care le are pe lanţul de trasabilitate şi să exprime probabil dorinţa de a se identifica cât mai repede vinovaţii’.

Comisarii europeni prezenţi la Consiliul AGRIFISH, cel pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, şi respectiv, cel pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, urmează să prezinte informări privind situaţia la zi din acest dosar şi să propună un calendar pentru ameliorarea legislaţiei în domeniu.

‘Există o determinare foarte mare a tuturor autorităţilor publice din România, din Franţa, din Germania, din Marea Britanie, să conlucreze pentru identificarea soluţiilor rapide în această problemă. Protejarea intereselor consumatorilor este o prioritate la nivelul fiecărui stat membru. În primul rând cred că mesajul nostru principal trebuie să se adreseze consumatorilor din România şi îi asigur că facem tot ce depinde de noi ca să nu fie înşelaţi atunci când vor să cumpere ceva’, a subliniat Daniel Constantin.

El a adăugat că mai multe state europene, cu Franţa şi Germania în prim-plan, cărora li s-a raliat şi România, intenţionează ca în perioada următoare să aibă o poziţie proactivă în relaţia cu Comisia Europeană şi să vină cu un pachet de măsuri pe care să-l propună CE ‘pentru a ameliora zona de trasabilitate şi de etichetare’.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca România să solicite daune pentru pierderile suferite de societăţile comerciale în urma acestui scandal, în care s-a dovedit că au acţionat de bună credinţă, Constantin a precizat că acestea ‘vor fi primele îndreptăţite să ceară compensaţii dacă se va dovedi că au fost acuzate pe nedrept’.

‘Pe de altă parte, rolul meu de ministru este acela de a apăra reputaţia statului pe care îl reprezint în sectorul de agricultură. Ca atare, am ţinut şi în discuţiile bilaterale pe care le-am avut şi cu reprezentanţii CE şi vom cere în continuare ca pe măsură ce vor fi clarificate lucrurile să se spună foarte clar în toate statele membre unde a fost vina şi a cui, cât mai clar, astfel încât să fie România exonerată de aceste probleme’, a subliniat Daniel Constantin.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...