Constantinescu, CSA: Dumpingul nu mai poate fi o soluţie de promovare a asigurătorilor auto

Promovarea de către asigurători a unei strategii de dezvoltare bazată pe preţ va fi sortită eşecului, în condiţiile în care avansul indemnizaţiilor plătite l-a depăşit pe cel al primelor subscrise, a declarat miercuri Dan Constantinescu, membru în Consiliul CSA.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 08:44
Constantinescu, CSA: Dumpingul nu mai poate fi o soluţie de promovare a asigurătorilor auto

„Concurenţa pe preţ nu mai are rezerve semnificative, cel puţin în domeniul daunelor auto, pentru că se vede deja că avansul indemnizaţiilor plătite este mai mare decât al subscrierilor. Pe cale de consecinţă, aici trebuie să ajungem la un echilibru, pentru că nimănui nu-i convine să plătească mai mult decât încasează. Dumpingul nu mai este o soluţie în promovarea unei companii pe piaţa asigurărilor, nici măcar pe piaţa asigurărilor auto”, a afirmat Constantinescu la o conferinţă pe tema industriei asigurărilor.

Potrivit datelor CSA, piaţa asigurărilor auto (RCA şi CASCO) generează circa 50% din subscrierile asigurătorilor locali, care anul trecut au crescut cu 5,8%, la 8,27 miliarde de lei.

Subscrierile din poliţe auto au însumat 4,1 miliarde de lei, din care RCA 2,13 miliarde de lei.

Prezent la eveniment, preşedintele asociaţiei brokerilor UNSICAR, Bogdan Andriescu, a afirmat că piaţa locală a asigurărilor este dependentă de poliţele auto, fenomen care s-a accentuat după declanşarea crizei financiare.

„Încoronat rege al creşterii cotei de piaţă, acest segment s-a dovedit a fi, într-un final, un dictator plin de slăbiciuni. În 2008, ponderea CASCO şi RCA în totalul subscrierilor pentru asigurări generale era de peste 76% şi de 61% în subscrierile totale ale pieţei. În 2012, segmental auto a atins 61,5% din subscrierile pe asigurări generale şi spre 50% din primele subscrise pe îintreaga piaţă”, a spus reprezentantul UNSICAR.

Pe partea de despăgubiri, a continuat Andriescu, scăderea subscrierilor pe segmental auto a avut ca efect şi diminuarea numărului de indemnizaţii plătite.

„Mai puţine poliţe vândute, mai puţine despăgubiri. Mai puţine, dar de valori din ce în ce mai mari. Numărul cererilor de despăgubire pentru vătămări corporale şi daune morale este în creştere, iar rezervele constituite de asigurători trebuie să se ridice la nivelul pretenţiilor formulate de persoanele păgubite. Sumele imobilizate în rezervele tehnice sunt substantiale şi pot afecta semnificativ atât rata daunei, cât şi marja de solvabilitate a asigurătorilor”, a afirmat şeful UNSICAR.

Creşterea în ritm galopant a obligaţiilor de plată pentru daune nepatrimoniale ar trebui să se reflecte în mod direct în preţul pe care fiecare şofer trebuie să-l plătească pentru asigurarea RCA.

„Este foarte adevărat că evolutia pozitivă a volumului despăgubirilor ar fi trebuit acompaniată cu o creştere corespunzătoare a tarifelor de primă. Însă nu trebuie să uităm că această criză financiară a pus la grea încercare capacitatea companiilor de a răspunde rapid la permanentele schimbări ale condiţiilor de piaţă”, a arătat Andriescu.

În plus, a menţionat şeful UNSICAR, piaţa de asigurări este dependentă de nivelul de trai al consumatorilor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice.

„Atâta timp cât consumatorii de produse de asigurări se vor confrunta cu probleme legate de siguranţa şi nivelul salariului sau, în cazul clienţilor corporate, de scăderea cifrei de afaceri, această industrie nu poate reintra pe o creştere susţinută”, a menţionat şeful asociaţiei brokerilor.

El a adăugat că rentabilitatea asigurărilor generale, care include segmentul poliţelor auto, este negativă, în condiţiile în care încasările asigurătorilor sunt depăşite de cheltuielile aferente emiterii poliţelor şi acoperirii daunelor.

„Pe segmentul RCA, de exemplu în 2012 rata combinată a depăşit 124%, iar pe Casco a atins 127%, în condiţiile în care rata daunei s-a situat la aproape 83% pe RCA şi la peste 88% pe Casco”, a mai spus Andriescu.

Pierderile asigurătorilor au fost acoperite de acţionari, care numai în 2012 au adus aporturi la capitalul companiilor locale de aproape 800 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Energiei se „îngrașă”: Vor fi angajați 60 de oameni, pentru a se ocupa de proiectele cu bani europeni, schema de personal ajunge la aproape 400 de posturi
Ministerul Energiei se „îngrașă”: Vor fi angajați 60 de oameni, pentru a se ocupa de proiectele cu bani europeni, ...
Ministerul Energiei arată că are nevoie de 60 de oameni în plus, în special pentru a se ocupa de proiectele finanțate cu bani europeni și a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru......
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce va utiliza rezervele de gaze naturale ...
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties a finalizat achiziția clădirii de birouri Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro, a anunțat compania. ...
Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale: Decizia a fost luată în coaliţie. Varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată
Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale: Decizia a fost luată în coaliţie. Varianta privind stabilirea ...
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, chestionat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea ...