Gazoductul Giurgiu-Ruse a eşuat. Contractul constructorului a fost reziliat de Transgaz, licitaţia se va relua

Economica.net
03 02. 2015
nord_stream_announces_results_of_environmental_monitoring_in_german_waters_12848000

Transgaz a rupt contractul cu Cala S.A. Târgu-Mureş pentru construcţia gazoductului Giurgiu-Ruse, pentru că firma mureşeană nu a reuşit să facă subtraversarea Dunării nici până la al doilea termen- limită, 30 ianuarie 2015. La doi ani de la semnarea contractului şi începerea lucrărilor, gazoductul, un proiect strategic pentru România şi finanţat parţial din fonduri europene, rămâne în aer, deşi trebuia să fie funcţional încă din toamna lui 2013.

Acum, licitaţia va fi reluată, însă nici caietul de sarcini nu este încă gata, aşa că nu se poate spune când acest proiect va fi încheiat

„Am trimis deja nota de reziliere către Cala. Proiectul nu mai poate fi continuat cu această firmă. Împreună cu partenerul bulgar, Bulgartransgaz, lucrăm la caietul de sarcini pentru reluarea licitaţiei, strict pe subtraversarea Dunării, pentru Firul 1 al conductei. Având în vedere că, în caietul de sarcini pentru Firul 2, avem un preţ maxim estimat  de 4,95 milioane euro pentru subtraversarea Dunării, presupunem că un preţ similar va fi şi la Firul 1. Termenul de execuţie al lucrărilor este de şase luni de la data încheierii contractului”, spune Petru Văduva, director Transgaz.

Gazoductul Giurgiu -Ruse este un proiect ce presupune subtraversarea Dunării prin două conducte. Lucrările auxiliare de pe cele două maluri sunt deja efectuate.

În raportul Transgaz pe primul semestru 2014, Cala era desemnată drept o firmă care nu are capacitatea tehnică şi financiară de a duce la bun sfârşit lucrarea. Contractul cu firma mureşeană a şi fost reziliat, însă doar pe Firul 2. La Firul 1 a rămas în relaţie contractuală cu Transgaz. Ulterior însă, deşi Cala a părăsit neanunţat şantierul de lângă Dunăre, a fost chemată înapoi de Transgaz.

Practic, contractul pe Firul 1 a fost continuat, chiar dacă firma nu dădea semne că ar fi în stare să ducă la sfârşit lucrarea în timp util. De ce, explică tot Văduva. Prin ruperea contractului cu Cala, Transgaz risca să plătească daune-interese condiderabile, pentru că firma mureşeană are un contract ferm, cu clauze favorabile, încheiat în 2012, în mandatul fostului director Transgaz Ioan Rusu. În plus, licitarea secţiunii de conductă rămasă de construit ar fi durat 5 luni, apoi alte 5-6 luni ar fi durat subtraversarea Dunării. Or România, prin Transgaz, se angajase în faţa UE, finanţatorul acestui proiect, să termine lucrările până la sfârşitul lui 2014, lucru care oricum nu s-a întâmplat.

Firma Cala din Mureş are ca obiect de activitate forajele orizontale, lucrările de subtraversare şi reabilitări conducte. Compania este deţinută de familia Boca, Daniel Ioan Boca fiind administrator. Anul trecut, compania a realizat o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei şi o pierdere de peste 1 milion de lei. Firma are 112 angajaţi.

În altă ordine de idei, Transgaz a scos la licitaţie, în decembrie, contractul de lucrări pe Firul 2 al Giurgiu-Ruse.   Licitaţia s-a desfăşurat în 16 ianuarie iar câştigătorul va fi cunoscut în 27 februarie.

Lungimea totala a conductei care leagă Ruse de Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri sunt pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre. Costurile totale din proiectul iniţial sunt de 25 de milioane de euro, din care 9 milioane reprezintă contribuţia europeană, 11 milioane sunt costurile părţii bulgare şi doar 4 milioane de euro sunt costurile Transgaz.

Giurgiu-Ruse este unul dintre cele trei gazoducte ce leagă România de vecini. Celelalte două sunt Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni. Pe relaţia de export, niciunul dintre ele nu este funcţiona