1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Construcţia gazoductului TAP va începe în luna mai - Socar

Lucrările de construcţie la gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) sunt planificate să înceapă în luna mai, a afirmat, duminică, pentru postul ANS TV, preşedintele companiei energetice azere Socar, Rovnag Abdullayev, transmite Reuters.

07 mar, 2016 | Agerpres

Construcţia trebuia demarată în martie, dar a fost amânată la cererea Guvernului Greciei, a adăugat Rovnag Abdullayev.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a dat undă verde regimului fiscal specific de care va beneficia timp de 25 de ani consorţiul Transadriatic (TAP) printr-un acord încheiat cu Grecia pentru construcţia gazoductului care va transporta, începând din 2020, gaze naturale din Azerbaidjan în Uniunea Europeană, prin Grecia, Albania şi Italia, scrie Agerpres.

TAP este partea europeană a Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care traversează şapte ţări şi urmăreşte conectarea pieţei UE la noi surse de furnizare gaze.

Cu o capacitate iniţială de 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, TAP va transporta gaze de la zăcământul Shah Deniz II din Azerbaidjan, începând din 2020.

Gazoductul TAP, aprobat în 2013, va începe de la frontiera elenă şi va trece prin Albania spre Italia, pe sub Marea Adriatică.

Consorţiul, cu sediul în Elveţia, este compus din BP, Socar şi Snam, care deţin câte 20% din acţiuni, din Fluxys (19%), Enagas (16%) şi Axpo (5%). Acesta va investi în total 5,6 miliarde euro, timp de cinci ani, în proiect, din care 2,3 miliarde euro în Grecia.

Gazoductul ar urma să devină operaţional în 2019, fiind destinat să reducă dependenţa Europei de gazele naturale din Rusia.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO