România îşi plăteşte extinderea reţelei de metrou din vânzarea drepturilor de a polua

Economica.net
29 04. 2015
ny6_22352300

Executivul a modificat în acest sens OU 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene.

Actul normativ a fost introdus suplimentar pe agenda şedinţei de Guvern, la solicitarea Ministerului Transporturilor, sub formă de ordonanţă de urgenţă.

Surse oficiale au precizat pentru MEDIAFAX că, la solicitarea premierului Ponta, actul a fost adoptat ca proiect de lege şi transmis Parlamentului în procedură de urgenţă spre dezbatere.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, sume din vânzarea certificatelor vor fi alocate şi pentru lucrările la magistrala spre Străuleşti.

Astfel, pentru proiectul „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni” se alocă 38,525 milioane de lei, iar pentru linia către Străuleşti se alocă 150 milioane de lei.

Executivul arată că lucrările la linia de metrou către Străuleşti nu mai primiseră finanţare pentru anul 2015 şi, din acest motiv, au fost oprite.

Certificatele de emisie sunt un fel de drepturi de a polua acordate pe perioade de câte cinci ani unui număr de companii dintr-o ţară semnatară a protocolului de la Kyoto. României i-au fost alocate cu titlu gratuit 268 de milioane certificate pentru perioada 2013 – 2019, beneficiafre fiind un număr de 400 de comapnii din România. Pentru că România poluează mai puţin ca în 1990, data de referinţă pentru Protocolul de la Kyoto, rămân şi certificate nealocate  care pot fi vândute de stat, pe piaţa liberă, unui alt stat care poluează mai mult.