1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 1 º

Companii

Construcţia supermarketurilor şi hipermarketurilor în oraşe va fi interzisă - proiect de lege

Şapte parlamentari au iniţiat un proiect legislativ de modificare a legii privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă care presupune, printre altele, interdicţia de a se mai amplasa magazine cu dimensiuni de peste 400 de metri pătraţi în interiorul oraşelor.

25 dec, 2019 | ECONOMICA.net

Documente atasate:

Ordonanţa de urgenţă 99/2000 privind comercializarea bunurilor şi serviciilor de piaţă ar urma să fie modificată de acest proiect de lege. Spre exemplu, la articolul 12 al respectivei OUG apare obligativitatea ca magazinele cu suprafeţe de peste 400 de metri pătraţi să fie amplasate în afara localităţilor. Iată prevederea din proiect:

“La articolul 12, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (8) și (9), cu următorul cuprins:

„(8) În vederea dezvoltării rețelelor de distribuție, autoritățile publice locale vor stabili următoarele:

a) accesul vehiculelor de transport marfă in unitatea administrativ-teritorială în funcție de tonaj și dimensiuni maxim admise;

b)regimul parcării vehiculelor de transport marfă și regimul orar al aprovizionării comercianților.

(9) Amplasarea structurilor de vânzare cu suprafața mai mare de 400 m.p. se va face exclusiv în teritoriu periurban, conform prevederilor Legii nr. 350/200 1 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, cu modificările și completările ulterioare.”

Mai mult, chiar şi pentru amplasarea în afara localităţii, trebuie îndeplinite noi formalităţi. Iată prevederea din proiect

“La articolul 15 partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 15. - În vederea avizării amplasărli structurilor de vânzare cu suprafață mai mare de 400 m. p., Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, constituită potrivit Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, va fundamenta din punct de vedere tehnic emiterea avizului arhitectului-șef pentru documentațiile de amenajare a teritoriului și urbanism, ținând seama de reglementările in vigoare privind amenajarea teritoriului și urbanismul, precum și de următoarele criterii cu privire la impactul urbanistic al amplasării in raport cu dezvoltarea urbană durabilă și integrată a localității:”.

Potrivit legii 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, teritoriul periurban este “suprafaţa din jurul municipiilor şi oraşelor, delimitată prin studii de specialitate, în cadrul căreia se creează relaţii de independenţă în domeniul economic, al infrastructurii, deplasărilor pentru muncă, asigurărilor cu spaţii verzi şi de agrement, asigurărilor cu produse agroalimentare etc”.

Proiectul de act normativ a fost iniţiat de şapte parlamentari, patru de la PSD şi câte unul de la ALDE, PMP şi UDMR şi a fost deja înregistrat la Senat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO