1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 8 º

Companii

Autostrada Transilvania se face cu muncitori din Bangladesh. Constructorii se plâng că nu mai găsesc români pentru lucrări

Deşi oferă salarii mai mari, firmele de construcţii tot nu reuşesc să găsească muncitori în România. Este cazul unui constructor de pe Autostrada Transilvania, care spune că are deficit de 200 de angajaţi şi este nevoit să aducă muncitori din Bangladesh pentru finalizarea lucrărilor.

18 iul, 2019 | | ECONOMICA.net

Constructorii de autostrăzi din România se confruntă în continuare cu dificultăţi în găsirea de muncitori. În ciuda facilităţilor introduse de Guvern, românii plecaţi să lucreze în construcţii în străinătate nu se întorc acasă, astfel că marile firme apelează la forţă de muncă din Asia.

"Avem o mare problemă cu găsirea de muncitori. Au plecat din ţară şi, odată stabiliţi acolo cu familia, nu se mai întorc. Avem deficit de 200 de muncitori. Am adus oameni din Bangladesh", a spus pentru ECONOMICA.NET reprezentantul unui constructor de pe Autostrada Transilvania (A3).

Iar necesarul de muncitori în construcţii va creşte şi mai mult în contextul în care vor fi deschise noi şantiere de autostrăzi. Rămâne de văzut cu ce muncitori vor fi construite autostrăzile României, în contextul în care cei din diasporă nu vor reveni în ţară.

Firmele de construcții sunt obligate să acorde salariu minim de 3.000 de lei brut (2.360 de lei net), potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 114 din 2018. În jur de 150.000 de salariaţi din construcţii ar câştiga în jurul salariului minim din acest sector, a spus exclusiv pentru Economica.net Cristian Erbaşu,vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC). Alţi circa 150.000 de oameni din construcţii încasează lunar salarii de peste 3.200 de lei "în mână", ne-a mai spus vicepreşedintele FPSC.

OUG nr.114 din 2018 prevede şi o serie de facilităţi fiscale pentru salariile din construcţii:

- angajaţii vor fi asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate;
- contribuţia de asigurări sociale scade la 21,25%, de la 25%;
- veniturile din salarii, scutite de la plata impozitului pe venit;
- contribuţia asiguratorie pentru muncă, pe care o plăteşte angajatorul, scade la 0,3375%, de la 2,25%.

De asemenea, mărirea salariilor în sectorul construcţiilor urma să readucă în ţară aproximativ 10% dintre muncitorii calificaţi şi să reducă semnificativ exodul altora, estima la începutul anului Valentin Petrescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO