Constructorii cer Guvernului măsuri pentru contracararea efectelor coronavirus: amânare taxe, prelungire contracte, șomaj tehnic

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) solicită Guvernului aplicarea de urgență a 10 măsuri pentru combaterea efectelor coronavirus asupra domeniului construcțiilor.
Economica.net - lun, 16 mart. 2020, 14:43
Constructorii cer Guvernului măsuri pentru contracararea efectelor coronavirus: amânare taxe, prelungire contracte, șomaj tehnic

Având în vedere situația excepțională, imprevizibilă în care se află activitatea din construcții – firme de construcții, producători și distribuitori de materiale de construcții – afectată de epidemia COVID 19 în România și în lume, Federația Patronatelor Societăților din Construcții solicită Guvernului analiza următoarelor propuneri și intervenția neîntârziată pentru compensarea/diminuarea efectelor grave ce escaladează deja sectorul construcțiilor:

1. Amânarea cu până la 60 de zile de la sfârșitul pandemiei (crizei) a termenului de plată a taxelor și impozitelor (TVA luna precedentă, impozit de profit).

2. Scutirea de la plată de la declanșarea pandemiei și pe o perioadă de 60 de zile de la sfârșitul pandemiei a contribuțiilor, impozitului pe venit, accesoriilor, dobânzi și penalități de întârziere la ANAF. Plata TVA va fi solicitată numai pentru facturile încasate.

3. Acordarea unui șomaj tehnic angajaților în perioada pandemiei, în sensul acordării ca măsură de protecție a salariaților a unei contribuții echivalentă a 75% din salariul net.

4. Instituțiile statului să asigure personal calificat în agenții, autorități locale, trezorerii, în vederea efectuării deconturilor pentru lucrări deja executate și pentru care s-au facut cheltuieli în lunile anterioare.

5. Reguli și susținere pentru paza unităților de producție, a depozitelor și a șantierelor în situația în care firmele autorizate pentru servicii de pază nu-și mai pot duce la îndeplinire contractele. Simplificarea procedurilor de autorizare a firmelor ce asigură servicii de pază și/sau implicarea autorităților statului (ex. Jandarmeria).

6. Constituirea unui fond de garantare pentru: liniile de credite, scrisorile de garanție, polițe de asigurare ale operatorilor economici.

7. Acordarea de facilități sau înlesniri băncilor care creditează societățile, pentru amânarea ratelor la credite până la sfârșitul pandemiei și scutirea de dobânzi a societățiilor pe întreaga perioadă a pandemiei.

8. Prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor de construcții și a contractelor și/sau comenzilor de materiale de construcții (produse pentru construcții) cu o perioadă egală cu perioada pandemiei și încă 60 de zile dupa încheierea acesteia atât pentru lucrările publice cât și pentru lucrările cu beneficiari privați.

9. Continuarea investițiilor publice și accelerarea acestora știind că în preconizata criză economică ce se va instala dupa pandemie, investițiile publice sunt motorul creșterii economice.

10. Acordarea decontării cheltuielilor de conservare a lucrărilor ce se consideră din diverse motive că se suspendă pe perioada pandemiei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...