1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Constructorul Autostrăzii Orăştie - Sibiu, obligat să demoleze şi să refacă tronsonul pe care au apărut fisuri

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a impus constructorului autostrăzii Orăştie - Sibiu, Salini Impregilo, să refacă porţiunea de 200 - 300 de metri din corpul de autostradă unde au apărut degradările, prin demolare şi reconstrucţie în conformitate cu proiectul tehnic aprobat, informează, miercuri, compania.

14 oct, 2015 | Agerpres

'Decizia demolării a fost luată pentru a identifica exact cauza apariţiei fisurii, mai ales având în vedere că antreprenorul (Salini Impregilo - n. r.) a avut şi calitatea de proiectant în cadrul contractului de lucrări. Lucrarea este încă în garanţie şi, astfel, valoarea de remediere a defectelor va fi suportată în totalitate de către antreprenor. În ultima vreme, acest proiect atât de discutat a generat apariţia în spaţiul public a numeroase idei, observaţii, comentarii şi chiar acuze, toate îndreptăţite în mare parte, pentru că este vorba despre un proiect important, este vorba despre siguranţa cetăţeanului. Este un proiect început încă din 2011 - 2012', a declarat directorul general al CNADNR, Narcis Neaga.

Şeful companiei a precizat că, de-a lungul timpului, CNADNR a cerut realizarea proiectului conform contractului şi a sesizat de fiecare dată când au apărut erori.

'Asumarea realizării proiectului este, însă, a antreprenorului. CNADNR, beneficiar, a urmărit şi a sesizat de câte ori a fost nevoie apariţia unor eventuale erori. Chiar şi în acest moment, noi, CNADNR, am ajuns până în punctul de a cere chiar demolarea unei porţiuni pentru a fi siguri ca proiectul se va finaliza în condiţii de maximă siguranţă. Sunt conştient de presiunea care există. Dar rezolvarea situaţiei actuale nu se poate face decât printr-o decizie drastică, potrivit standardelor de calitate şi siguranţă. Chiar dacă în timp au fost acumulate mai multe tensiuni, chiar dacă am vrea ca peste noapte să rezolvăm această problemă, CNADNR, în toate acţiunile pe care le desfăşoară în acest proiect, trebuie să respecte atât prevederile contractuale, cât şi legislaţia în vigoare', a adăugat Neaga.

În ceea ce priveşte apariţia unor fisuri la poziţia km 60+660 Calea 1 de pe Autostrada Orăştie - Sibiu, Lot 3, km 43+855 - km 65+965, CNADNR menţionează, într-un comunicat de presă, că investigaţiile au arătat că fisurile sunt de natură superficială şi nu afectează stabilitatea corpului autostrăzii şi siguranţa traficului rutier.

'Referitor la remedierea defectelor apărute atât în perioada de execuţie a lucrărilor, cât şi în perioada de garanţie (4 ani), precizăm că responsabilitatea revine în totalitate antreprenorului, conform prevederilor contractului 'Proiectare şi Execuţie Autostrada Orăştie - Sibiu, lot 3, km 43+855 - km 65+965'. În acest sens, menţionăm că lucrările de remediere vor fi executate pe riscul şi cheltuiala antreprenorului, fără costuri suplimentare pentru CNADNR SA. În prezent se investighează cauzele care au determinat producerea acestor fisuri în vederea stabilirii măsurilor de remediere necesare. Antreprenorul şi consultantul aplică un program permanent de monitorizare zilnică, urmărind astfel evoluţia acestui fenomen în vederea remedierii defectelor constatate', se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, numai în ultima perioadă, CNADNR a solicitat, pe baza rapoartelor reprezentanţilor companiei, încă trei expertize de specialitate independente. Concluzia la care s-a ajuns confirmă nerespectarea proiectului tehnic aprobat şi greşeli de execuţie.

CNADNR reaminteşte, într-un comunicat de presă, că în noiembrie 2014 a anunţat deschiderea traficului rutier pe autostrada Orăştie - Sibiu, în condiţii de siguranţă a circulaţiei.

'La acel moment, CNADNR SA a subliniat faptul că nu s-a făcut recepţia lucrărilor. Din acelaşi motiv, al perspectivei siguranţei circulaţiei, CNADNR SA nu a făcut recepţia lucrării', precizează compania, în comunicat.

La data de 26 noiembrie 2014, CNADNR afirma că recepţia lucrărilor nu a fost efectuată şi spunea că recepţia lucrărilor pentru acest lot al Autostrăzii Orăştie - Sibiu va fi efectuată doar atunci când antreprenorul va remedia toate degradările superficiale apărute pe acest sector de drum.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO