1EUR = 4.7748 RON | Bucureşti 16 º

Companii

Constructorul gazoductului către bulgari primeşte un ultimatum. Subtraversează Dunărea până la 31 decembrie sau pleacă

Firma Cala S.A. din Mureş trebuie să efectueze lucrările de subtraversare a Dunării până la sfârşitul anului. Şansele să termine la timp sunt însă destul de mici.

05 dec, 2014 | ECONOMICA.net

Compania mureşeană Cala S.A. Mai are la dispoziţie trei săptămâni pentru a dovedi „progrese semnificative” în construcţia gazoductului Giurgiu-Ruse, Firul 1,  proiect finanţat din fonduri europene. Dacă nu lucrează la parametrii ceruţi, contractul ar putea fi denunţat de către beneficiarul Transgaz, cu toate riscurile juridice ce decurg din aceasta. “Aştept să ne arate că au înregistrat progrese semnificative, altfel avem ca opţiune inclusiv rezilierea contractului”, spune Petru Văduva, director general Transgaz, care adaugă că „Nu prea am aşteptări de la ei”.

Firma Cala S.A. lucrează de doi ani la acest interconector, deşi ar fi trebuit să-l finalizeze în doar un an. În raportul Transgaz pe primul semestru 2014, Cala era desemnată drept o firmă care nu are capacitatea tehnică şi financiară de a duce la bun sfârşit lucrarea. Contractul cu firma mureşeană a şi fost reziliat, însă doar pe Firul 2. La Firul 1 a rămas în relaţie contractuală cu Transgaz. Ulterior însă, deşi Cala a părăsit neanunţat şantierul de lângă Dunăre, a fost chemată înapoi de Transgaz. Practic, contractul pe Firul 1 a fost continuat, chiar dacă firma nu dădea semne că ar fi în stare să ducă la sfârşit lucrarea în timp util. De ce, explică tot Văduva. Prin ruperea contractului cu Cala, Transgaz risca să plătească daune-interese condiderabile, pentru că firma mureşeană are un contract ferm, cu clauze favorabile, încheiat în 2012, în mandatul fostului director Transgaz Ioan Rusu. În plus, licitarea secţiunii de conductă rămasă de construit ar fi durat 5 luni, apoi alte 5-6 luni ar fi durat subtraversarea Dunării. Or România, prin Transgaz, s-a angajat în faţa UE, finanţatorul acestui proiect, să termine lucrările până la sfârşitul acestui an, ceea ce oricum nu se va întâmpla, pentru că frima Cala este departe de a finaliza proiectul în trei săptămâni.

Firma Cala din Mureş are ca obiect de activitate forajele orizontale, lucrările de subtraversare şi reabilitări conducte. Compania este deţinută de familia Boca, Daniel Ioan Boca fiind administrator. Anul trecut, compania a realizat o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei şi o pierdere de peste 1 milion de lei. Firma are 112 angajaţi.

În altă ordine de idei, Transgaz scoate la licitaţie, săptămâna viitoare, contractul de lucrări pe Firul 2 al Giurgiu-Ruse, câştigătorul urmând să fie anunţat anul viitor.

Gazoductul Giurgiu-Ruse ar fi trebuit finalizat încă din octombrie 2013, dar a întâmpinat numeroase probleme, după cum ECONOMICA.NET a mai relatat aici.

Lungimea totala a conductei care leagă Ruse de Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri sunt pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre. Costurile totale sunt de 25 de milioane de euro, din care 9 milioane reprezintă contribuţia europeană, 11 milioane sunt costurile părţii bulgare şi doar 4 milioane de euro sunt costurile Transgaz.

Giurgiu-Ruse este unul dintre cele trei gazoducte ce leagă România de vecini. Celelalte două sunt Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni. Pe relaţia de export, niciunul dintre ele nu este funcţional.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO