Constructorul italian de drumuri care o duce tot mai rău în România

Pe lângă problemele cu CNADNR, care pune la îndoială calitatea unor lucrări efectuate, Secol România, firmă de construcţii deţinută de italieni, riscă acum insolvenţa.
Economica.net - Dum, 08 mai 2016, 17:17
Constructorul italian de drumuri care o duce tot mai rău în România

Firma de construcţii Secol România, cu sediul în aceeaşi cladire cu Compania Naţională de Autostrăzi si Drumuri din România (CNADNR), are dificultăţi în ceea ce priveşte efectuarea de plăţi, după cum reiese din datele instanţelor de judecată.

Firma de consultanţă Best Procurement SRL cere insolvenţa Secol România SRL, potrivit unor dosar înregistrat pe data de 22 aprilie la Tribunalul Bucureşti.

Constructorul ar avea datorii de peste 10.000 de euro vechi de peste un an către această firmă, rezultate dintr-un contract pentru un drum judeţean, au declarat surse apropiate situaţiei pentru ECONOMICA.NET.

Problemele în instanţă pentru Secol România nu se opresc aici. Recent, compania a fost obligată de Judecătoria Sectorului 1 sa achite suma de 11.183,13 lei, reprezentând penalităţi de 0,1%/zi de întârziere, către Grup Exploatare şi Intretinere Palat CFR SA, în temeiul unor contracte de închiriere încheiate in 2012 şi 2014.

Totodată, Secol România mai este acţionată în instanţă şi de către companii precum Enel Energie Muntenia, Energy Distribution Services şi CEZ Distribuţie SA.

„Având o experienţă de mai bine de 15 ani în domeniul construcţiei de drumuri şi căi ferate in România, SECOL ROMANIA SRL , parte a unui grup internaţional activ pe piaţa Uniunii Europene, se prezintă ca un promotor hotărat al calităţii si eficienţei lucrărilor de construcţii executate şi produselor furnizate”, se arată în prezentarea de pe site-ul companiei.

Pe de altă parte, din informaţiile de pe site-ul CNADNR rezultă că au fost unele probleme cu lucrările efectuare de companie.

De exemplu, pe Centura Craiovei unde a lucrat compania, au apărut deja fisuri, CNADNR solicitând remedierea problemei.

Secol Romania SRL împreună cu compania italiană Societa Edile Construzioni e Lavori (SECOL) SpA au efectuat lucrările de construcţie a Centurii Craiova Sud, proiect în valoare de 35,91 milioane de lei.

Despre acest proiect, pe site-ul CNADNR se menţionează că „antreprenorul prezintă întarzieri în finalizarea lucrărilor. CNADNR a înaintat Expertiza Proiectantului cu privire la apariţia fisurilor in corpul drumului la Inginer şi Antreprenor, în vederea remedierii fisurilor”.

Compania italiană SECOL SpA se ocupă şi de centura Caracal, proiect care a fost relicitat dupa ce contractul iniţial cu Romstrade a fost reziliat.

SECOL SpA este asociată cu Salini Impregilo în cadrul contractului de 562 milioane de lei pentru construcţia lotului 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva. 

În februarie, Compania de Autostrăzi a semnat un contract de expertiză pentru a verifica stabilitatea şi calitatea materialelor folosite în constructia autostrăzii A1 Lugoj – Deva, Lot 2, tronson construit de Salini Impregilo, aceeaşi firmă care a lucrat pe autostrada Sibiu – Oraştie Lot 3, autostradă inchisă la nici un an de la inaugurare după ce au apărut fisuri în asfalt şi care a fost şi demolată parţial între timp.

Experţii contractaţi de CNADNR au declarat pentru ECONOMICA.NET faptul că lucrările nu sunt conforme cu proiectul, calitatea materialului utilizat la terasamente fiind mediocră.

Potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor, Secol România a avut in 2014 un profit net de 15.000 lei, la afaceri de 18,7 milioane de lei, cu 51 de angajaţi.

Contactaţi de catre ECONOMICA.NET, reprezentaţii Secol România nu au furnizat niciun comentariu până la momentul publicării acestui articol.

Citeşte şi Încă o autostradă cu probleme, construită tot de italieni. Pe A6 se surpă malurile, circulaţia a fost restricţionată

Te-ar mai putea interesa și
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc în cursul summitului organizat în Alpii bavarezi într-un context marcat de......
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara scumpiri cauzate de Războiul rus din Ucraina
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara ...
Franţa se pronunţă în favoarea stabilirii unui ”preţ maxim al petrolului” la nivelul ”ţărilor producătoare”, ...
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net pentru şefi de raion
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net ...
Candidaţii care stăpânesc germana şi vor să lucreze la Kaufland pot aplica pentru postul de asistent manager sau pentru ...
Kristalina Georgieva (FMI): „Unele suferinţe” s-ar putea produce în lupta contra inflaţiei
Kristalina Georgieva (FMI): „Unele suferinţe” s-ar putea produce în lupta contra inflaţiei
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a subliniat importanţa luptei contra inflaţiei ...