Consultant: Singura soluţie cu impact imediat asupra traficului din Capitală este dezvoltarea transportului public

Singura soluţie cu impact imediat asupra traficului din Capitală este dezvoltarea transportului public în regiunea Bucureşti - Ilfov, consideră Adrian Ilie, consultant în domeniul dezvoltării urbane şi regionale, care atrage atenţia că "ne pregătim de o criză majoră în ce priveşte traficul din Bucureşti".
Economica.net - mie, 31 oct. 2018, 17:47
Consultant: Singura soluţie cu impact imediat asupra traficului din Capitală este dezvoltarea transportului public

„Dezvoltarea transportului public este cea mai la îndemână şi singura soluţie care poate avea un impact imediat, dezvoltarea transportului public în întreaga regiune Bucureşti – Ilfov, pentru că locuirea s-a extins în peri-urbanul Bucureştiului, iar populaţia activă traversează zilnic Bucureştiul”, a afirmat consultantul, miercuri, într-o dezbatere despre soluţii de mobilitate şi tranzit pentru Capitală, organizată de Asociaţia „Ţine de Noi”, în cooperare cu Fundaţia Hanns-Seidel şi cu Centrul pentru Dezvoltare Urbană şi Teritorială.

În opinia sa, primăriile din România nu fac din politicile de transport politici primordiale. „În momentul de faţă, primăriile din România nu utilizează şi nu fac din aceste politici de transport politici primordiale, care să condiţioneze dezvoltarea urbană. În mod normal, ca bună practică, ar trebui ca politicile de transport să fie în centrul ierarhiei oricărei politici de dezvoltare”, a spus Adrian Ilie. „Ne pregătim de o criză majoră în ce priveşte traficul din Bucureşti, e abia începutul ceea ce trăim astăzi. (…) Ne aflăm în situaţia de a vedea efectele a 25 de ani de lipsă a planificării. În România cuvântul planificare nu există”, a subliniat el.

Ilie a menţionat că aglomerarea economică Bucureşti – Ilfov este atractivă, motiv pentru care a început să apară „o dezvoltare urbană necontrolată”.

„Cum ar trebui să fie? În mod normal, pentru o regiune ce produce 30% din PIB-ul României, ar trebui să creăm o autoritate în afara Bucureştiului care să planifice dezvoltarea infrastructurii de transport după mai mulţi indicatori. (…) Populaţia care vine din Ilfov, vorbesc de rezidenţi, e undeva la câteva sute de mii de navetişti zilnic, problema este că nu există o corelare – şi aici nu este legat de activitatea Primăriei – nu există corelare din punct de vedere al avizării urbanistice între Primăria Capitalei, Ilfov şi toate unităţile administrativ-teritoriale din Ilfov. În mod normal, ar trebui ca o autoritate metropolitană sau regională să culeagă aceste date, pentru că, vă dau un exemplu, Primăria Capitalei nu poate cheltui bani pentru obiective ce se află în afara teritoriului său administrativ, (…) aici ar trebui undeva Ministerul Transporturilor sau Guvernul să înfiinţeze o autoritate metropolitană şi regională care să gestioneze politica de transport”, a declarat consultantul.

Gheorghe Udrişte, consilier la Cabinetul primarului general al Bucureştiului, crede că trebuie pusă în aplicare o lege a Capitalei.

„De ce nu avem curajul să terminăm odată cu politica asta sectorială cu şase primării de sector şi să nu punem în aplicare Legea Capitalei, o singură Primărie Generală, un singur buget, un plan de urbanism general pentru tot oraşul, o dezvoltare integrată şi unitară în funcţie de nevoi, pentru că este aşa o dezvoltare dezechilibrată în prezent şi rezultatele sau consecinţele le simţim cu toţii în viaţa noastră de zi cu zi şi în deplasările pe care le facem, în serviciile care ne sunt puse la dispoziţie şi atunci putem discuta altfel decât în situaţia în care un primar de la un sector vrea să facă ceva, altul vrea să facă altceva, câteodată ai impresia că e întrecere socialistă între ei. E o idee pe care am avansat-o, o lege a Capitalei, desfiinţarea sectoarelor sau păstrarea sectoarelor într-o anumită formă, conduşi de aleşi, consilieri ai Consiliului General, şi sunt soluţii, sunt mai multe variante de proiect de iniţiativă legislativă”, a declarat Udrişte.

Potrivit acestuia, soluţia pentru Bucureşti nu poate fi alta decât un transport public modern, civilizat, căruia să i se acorde tot ce este nevoie pentru a fi prioritizat.

„Nu sunt de principiul de a prioritiza o anume activitate prin mijloace coercitive, ci printr-o dezvoltare şi o modernizare a sa, aşa cum s-a şi întâmplat în ultimii 10 – 15 ani şi acum în Primăria Generală se merge pe această cale, (…) vă spuneam de transportul public, soluţia e prioritizarea acestuia şi dezvoltarea cu precădere a transportului de subteran, a metroului”, a adăugat Udrişte.

Consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) a menţionat printre măsurile ce ar trebui implementate asigurarea capacităţii optime de transport şi mai multe magistrale de metrou.

„Îmi imaginez un plan în 6 ani, împărţit în două etape – în măsuri în primul rând investiţionale, după care urmate de măsuri restrictive, mergând pe ideea că vreau să redau oraşul oamenilor”, a adăugat Ciucu.

La rândul său, consilierul general Florin Grigorescu (USR) a arătat că toate deciziile care s-au luat până în prezent în CGMB şi în Primăria Capitalei sunt pentru favorizarea traficului auto.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori cale ferată: Porr, din nou pe primul loc cu lucrările la Podul Grădiștea
Top constructori cale ferată: Porr, din nou pe primul loc cu lucrările la Podul Grădiștea
Constructoul Podului Grădiștea de pe linia de cale ferată București - Giurgiu domină și în luna iulie topul firmelor de profil după progresul lucrărilor. În clasament urmează italienii de......
Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunțat că studiază răspunsul Teheranului cu privire la acord ce vizează programul său nuclear
Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunțat că studiază răspunsul Teheranului cu privire la acord ce vizează programul ...
Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat marţi că studiază răspunsul Iranului la ceea ce UE a numit propunerea ...
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea importurilor din Rusia
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea ...
Uniunea Europeană are în vedere o creştere de cinci ori a sprijinului financiar pentru misiunea militară africană din ...
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie din Ucraina au anunţat marţi că forţele ucrainene ...