Lufthansa, implicată în construcţia celui de-al treilea aeroport al Bucureştiului

Compania Infra Group, controlată indirect de omul de afaceri Nelu Iordache, a încheiat un contract de consultanţă financiară cu o flilală a Lufthansa pentru construirea aeroportului privat de la Adunaţii Copăceni din judeţul Giurgiu, investiţie estimată la 200 milioane de euro.
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 08:55
Lufthansa, implicată în construcţia celui de-al treilea aeroport al Bucureştiului

Lufthansa Consulting a fost înfiinţată în 1998 şi asigură servicii şi soluţii la nivel mondial în industria transportului aerian, fiind o filială independentă a Lufthansa Aviation Group.

Aeroportul privat va acoperi o suprafaţă de 255 de hectare şi va necesita o investiţie estimată la 200 milioane euro. Aerogara va fi proiectată să deservească aeronave de categoria C, destinate pentru zboruri pe distanţe scurte şi medii în spaţiul european şi în statele vecine cu acesta.

Durata proiectului va fi de aproximativ 30 de luni de la obţinerea autorizaţiei de construcţie, a anunţat miercuri Infra Group.

„Am intrat în linie dreaptă cu proiectul de construire a aeroportului, care nu va fi destinat doar companiilor low-cost. Nu este un proiect nou, se doreşte mult timp construirea unei noi porţi aeriene în zona Bucureştiului. Am ales partea de sud şi pe baza unor studii care au vizat elemente precum viteza vântului sau nivelul precipitaţiilor. Ne bazăm şi pe proiectele viitoare ale Primăriei Municipiului Bucureşti şi ale Consiliului Judeţean Giurgiu pentru dezvoltarea părţii de sud a Bucureştiului. Până în momentul de faţă am obţinut PUZ-ul, pentru care a trebuit să luăm foarte multe avize”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Răcaru, directorul de strategie şi dezvoltare al grupului de firme Romstrade.

El a arătat că acordul cu Lufthansa Consulting a fost încheiat acum două săptămâni, dar nu precizat valoarea contractului de consultanţă, care este confidenţială.

Răcaru a afirmat că proiectul financiar furnizat de consultanţi va determina dacă investiţia este viabilă, arătând că există şi posibilitatea ca proiectul să fie considerat prea mare, fără posibilitatea amortizării, sau să necesite redimensionări.

Omul de afaceri Nelu Iordache a achiziţionat aproximativ 300 de hectare de teren necesare pentru acest proiect, dar reprezentanţii Infra Group nu au comunicat valoarea achiziţiei.

Întrebat care sunt şansele ca proiectul să nu fie realizat, în baza datelor preliminare, Răcaru a arătat că acestea sunt reduse.”Dacă prin absurd nu va fi viabil, mai facem o fermă”, a spus el.

Dezvoltarea aerogării va fi realizată modular, în 3-4 etape, media de amortizare pentru o asemenea investiţie este de 15-17 ani, iar investiţia totală s-ar putea ridica la 200-220 milioane euro, potrivit sursei citate.
Răcaru a mai spus că după obţinerea planului de business reprezentanţii Infra Group vor căuta parteneri financiari pentru derularea investiţiei, dar vor păstra participaţia majoritară în cadrul proiectului.

„Vom pregăti un business plan şi vom sprijni găsirea unor investitori. În primă fază vom face un studiu de fezabilitate. Pe termen lung, Bucureştiul are nevoie de un nou aeroport şi vom afla dacă derularea acestui proiectul este justificată în acest moment”, a declarat Marnix Groot, director de dezvoltare la Lufthansa Consulting, apreciind că întregul procesul de consultanţă va avea o durată de câteva luni.

Infra Group a fost înfiinţată la începuitul anului 2010 şi asigură servicii de handling pasageri, rampă şi cargo în cadrul aerogărilor Henri Coandă din Otopeni, George Enescu din Bacău şi aeroportul din Sibiu, deservind peste 400 de zboruri lunar.

Totodată, compania oferă şi servicii de catering pentru companile care operează pe aeroporturile Henri Coandă şi Georghe Enescu, precum şi servicii de ticketing la aeroportul din Sibiu. În plus, compania se ocupă de implementarea construcţiei aeroportului privat de la Adunaţii Copăceni. Infra Group este controlată de Nelu iordache prin intermediul firmelor Romstrade şi Blue Air.

Din grupul de firme controlat de Nelu Iordache fac parte mai multe companii, cele mai importante fiind Romstrade şi operatorul aerian low cost Blue Air. Potrivit lui Răcaru, afacerile consolidate ale grupului s-au situat în 2011 la aproape 500 milioane euro, de la 400 milioane euro în anul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...