Consultanţa pentru reabilitarea liniei de cale ferată Braşov–Simeria, blocată la CNSC

Licitaţia pentru consultanţă în reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, secţiunea Coşlariu-Simeria şi Coşlariu-Sighişoara, a fost blocată ieri de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, la solicitarea firmei Fastcons din Craiova. Contractul de consultanţă pentru reabilitarea tronsoanelor Coşlariu-Simeria şi Coşlariu-Sighişoara depăşeşte 100 de milioane de lei.
Cristina Şomănescu - mar, 11 dec. 2012, 10:51
Consultanţa pentru reabilitarea liniei de cale ferată Braşov–Simeria, blocată la CNSC

Licitaţia pentru consultanţă în reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, secţiunea Coşlariu-Simeria şi Coşlariu-Sighişoara, a fost blocată ieri de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, la solicitarea firmei Fastcons din Craiova.

Firma Fastcons din Craiova a constestat la CNSC documentaţia de atribuire elaborată de Compania Naţională de Căi Ferate CFR, în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de „licitaţie deschisă”, organizată pentru atribuirea contractului de achiziţie publică a serviciilor de consultanţă pentru reabilitarea liniei de cale ferată Braşov–Simeria, secţiunea Coşlariu-Simeria şi Coşlariu-Sighişoara.

  • Mai precis, e vorba despre contractul de „consultanţă pentru managementul execuţiei şi pentru verificarea execuţiei lucrărilor de construcţii şi instalaţii – aferentă proiectelor de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov–Simeria, componentă a Coridorului IV Pan European pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, secţiunea Coşlariu-Simeria şi Coşlariu-Sighişoara.

Contractul de consultanţă antemenţionat este estimat la peste 112 milioane de lei şi urma să se întindă pe 67 de luni, începând de la data atribuirii lui, potrivit anunţului de participare publicat în SEAP. Contractul vizat implică servicii de arhitectură, servicii de inginerie şi servicii integrate de inginerie, servicii de amenajare urbană şi servicii de arhitectura peisagistică, servicii conexe de consultanţă ştiintifică şi tehnică, servicii de testare şi analiză tehnică.

Contractul urma să fie atribuit prin licitaţie deschisă ofertantului cu cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, în timp ce ofertele primite urmau să fie deschise pe 16 ianuarie 2013.

Vă amintim că reabilitarea tronsonului Simeria-Coșlariu presupune modernizarea a 74,43 km de cale ferată pentru circulația trenurilor de călători la viteze de până la 160 km pe h.

Tronsonul Coşlariu – Simeria prevede un număr total de 33 poduri, 47 podeţe noi şi 14 reabilitate şi şase pasaje (patru superioare şi două inferioare), un tunel cu lungimea de 780 de metri, nouă staţii cu centralizare electronică. De asemenea, vor fi modernizate stațiile de cale ferată Alba-Iulia, Orăștie, Podu Mureș, Coșlariu, Sântimbru, Barabant, Vințu de Jos, Blandiana, Șibot, Aurel Vlaicu.

Tronsonul Coșariu-Simeria este împărțit în două loturi, Simeria-Vințu de Jos și Vințu de Jos-Coșlariu. Contractul pentru execuția lucrărilor pe lotul 2, Vințu de Jos-Coșlariu, a fost semnat în decembrie 2011 cu antreprenorul IMPRESSA PIZZAROTTI & C S.p.A., valoarea contractului fiind de 182,6 milioane de euro, iar durata estimată a lucrărilor de 30 de luni.

Tronsonul Coşlariu-Sighişoara se întinde de-a lungul a trei judeţe, respectiv Mureş, de la kilometrul 299+399 până la kilometrul 311+456, Sibiu, de la kilometrul 311+456 la kilometrul 362+170 şi Alba, de la kilometrul 362+170 la kilometrul 394+150.

Reabilitarea liniei de cale ferată Brasov – Simeria, componentă a coridorului Pan – European, pentru a asigura circulaţia trenurilor cu o viteza de 160 km pe oră, tronsonul Coşlariu-Sighişoara face parte din proiectul de modernizare a rutei nordice a coridorului IV Pan-european (Constanţa-Bucureşti – Braşov – Alba Iulia – Curtici).

Pentru acest Coridor IV de transport feroviar s-a impus prin soluţia proiectată asigurarea circulaţiei cu viteza maximă de 160km pe oră pentru trenurile de călători şi de 120 km pe oră pentru trenurile de marfă, adoptarea sistemului de control şi semnalizare a trenurilor, ERTMS/ETCS Nivel 2 plus GSM-R, pentru respectarea angajamentelor europene privind transportul feroviar.

Reabilitarea acestor tronsoane va conduce la reducerea timpului de călătorie cu trenul de la 50 de minute la 40 de minute pentru trenurile locale de călători, respectiv cu 20%, de la 38 de minute la 20 de minute pentru trenurile de lung parcurs de călători, respectiv cu 31,6%, de la 41 de minute la 26 de minute pentru trenurile de marfă, respectiv cu 36,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional,......
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – date INS
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – ...
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit ...
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, ...
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste ...