Consultanţii fiscali: TVA la încasare, o măsură pentru stat, nu pentru firme

Autorităţile au anunţat cu mare încredere că plata TVA la încasarea facturii va da o gură de aer firmelor mici din România. Consultanţii fiscali spun însă că noua lege, programată să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013, mai degrabă încurcă firmele, din cauza declarării exigibilităţii în 90 de zile şi a supliciului birocratic suplimentar.
Mihai Banita - joi, 25 oct. 2012, 11:23
Consultanţii fiscali: TVA la încasare, o măsură pentru stat, nu pentru firme

Parlamentul a adoptat în această săptămână Ordonanţa 15/2012 privind plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri de până la 2,25 milioane de lei. Ministerul de Finanţe a publicat şi proiectul de norme pentru aplicarea legii, şi se aşteaptă ca de la 1 ianuarie 2013 firmele mici din România să lucreze cu un nou sistem de taxare. Reprezentanţii firmelor fac astăzi cozi pe la agenţiile fiscale, fiind ultima zi în care se depune declaraţia 097, importantă şi pentru ca statul să ştie ce firme vor intra sub incidenţa noii legi.

Anunţată ca o măsură ce poate ajuta mediul de afaceri din România, plata TVA la încasarea facturii ar putea mai degrabă să încurce firmele, spun consultanţii de la Nexia, una dintre cele mai importante firme de consultanţă din ţară, aflată la nivel mondial în Top 10.

„Există un tratament diferenţiat în cazul TVA colectat şi cel deductibil. Astfel, o factură fiscală devine exigibilă în 90 de zile de la emitere, şi cel care a emis factura trebuie să plătească TVA statului indiferent dacă şi-a primit sau nu banii. Pe de altă parte, nu există un tratament în oglindă pentru cel care are a făcut achiziţia. Acesta nu are dreptul de a-şi deduce TVA până când nu îşi plăteşte facturile (…) Aşa că statul tot ajunge să încaseze TVA în avans, şi să deducă mai târziu”, spune Luminiţa Ristea, partener Nexia.

Mai mult, perioada de 90 de zile este o perioadă minimă în care firmele îşi plătesc facturile între ele, media de plată în economie fiind de şase luni, spun cei de la Nexia.

Activitatea firmelor care intră sub incidenţa acestei măsuri legale este, de asemenea, îngreunată şi prin complexitatea mai mare a operaţiunilor pe care trebuie să le facă. Acestea trebuie să ţină o evidenţă operativă mai complicată a facturilor. Lucrurile se complică şi mai mult în ceea ce priveşte plăţile parţiale ale facturilor, mai ales dacă acestea se fac în perioade fiscale diferite, adică în luni diferite, din moment ce firmele sunt obligate să trimită raportările lunar la fisc. Cei de la Nexia se aşteaptă fie la o creştere a cheltuielilor administrative pentru firme, fie la un volum mai mare de muncă la tarifele de acum pentru contabili.

Consultanţii Nexia spun că, de asemenea, legea amână plata TVA pentru firmele mici, în condiţiile în care termenul anterior de 45 de zile s-a prelungit acum la 90 de zile. De asemenea, un efect pozitiv este acela al combaterii caruselurilor de evaziune fiscală, pentru că firmele cu interese emiteau facturi în serie fără ca plata să fie făcută vreodată.

Dacă şi pentru stat măsura se va dovedi una bună sau nu vom vedea la jumătatea anului viitor, spune Dinu Petre, partener la Cunescu, Balaciu şi Asociaţii. Dacă gradul de conformare va depăşi nivelurile de 55-60% din prezent şi vor ajunge la 65%, atunci statul se poate declara mulţumit de această măsură.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...