Consultantul pentru privatizarea Romtelecom va primi 2 mil. lei, plus un comision de succes variabil

Ministerul pentru Societatea Informaţionalã (MSI) va aloca, din propriul buget, 2 milioane de lei pentru plata contractelor de consultanţă în procesul de privatizare a Romtelecom, suma reprezentând partea fixă a onorariului consultantului, la care se va adăuga o componentă variabilă.
Economica.net - lun, 09 sept. 2013, 16:39
Consultantul pentru privatizarea Romtelecom va primi 2 mil. lei, plus un comision de succes variabil

„Cheltuilelile legate de plata componentei variabile a onorariului consultantului pentru privatizarea Romtelecom vor fi suportate de MSI în limitele sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul privind activitatea de privatizare al ministerului, la finalizarea procesului de vânzare a acţiunilor Romtelecom, din sumele încasate din vânzarea acestora”, potrivit unei ordonanţe de urgenţă privind contractarea serviciilor de consultanţă pentru privatizarea Romtelecom.

La articolul 1 din acelaşi act normativ, publicat luni în Monitorul Oficial, se precizează că suma de 2 milioane de lei, prevăzută prin OG 17/2013 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, reprezintă componenta fixă şi se poate angaja de la bugetul de stat prin bugetul MSI.

La finele lunii iulie, MSI a anunţat că statul va angaja un consultant financiar specializat pentru a vinde întreaga participaţie minoritară pe care o mai deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social.

Opţiunea principală a Guvernului este ca acţiunile să fie vândute prin listare la Bursa de Valori Bucureşti, dar aşteaptă şi opinia consultantului financiar care urmează să fie angajat, astfel încât profitul statului din această operaţiune să fie cât mai mare.

O hotărâre adoptată de Executiv în luna iulie prevede selectarea de către MSI a unui consultant specializat, respectiv o bancă de investiţii sau un consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital, în vederea finalizării privatizării Romtelecom.

„Finalizarea procesului de privatizare este considerată oportună în contextul economic actual şi al profitabilităţii companiei care, în anul 2012, a înregistrat un profit de 312,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei. Totodată, prin acordurile stand-by de tip preventiv încheiate cu FMI, privatizarea intră în categoria măsurilor elaborate prin reformele structurale menite să asigure creşterea economică, considerându-se că o încredere sporită în rândul investitorilor, cuplată cu privatizările planificate în cadrul programului, vor aduce noi investiţii străine directe şi intrări de capital bancar”, se spunea într-un comunicat transmis de MSI în luna iulie.

La finele lunii august, MSI a anunţat că organiza, la 6 septembrie, o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii juridice în vederea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimată între 128.000 şi 500.000 lei (fără TVA) în următoarele 24 luni.

La expirarea termenului au depus oferte casele de avocatură Salans (în prezent Dentons), David şi Baias, Bulboacă şi Asociaţii, Florea şi Asociaţii şi Boştină şi Asociaţii, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate companiei.

Potrivit caietului de sarcini, câştigătorul licitaţiei va acorda asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat şi va analiza şi elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul financiar selectat de minister.

„De asemenea, ofertantul câştigător va redacta şi furniza către MSI opinii juridice cu privire la procesul de privatizare a Romtelecom, proces ce va fi realizat de un consultant, banca de investiţii sau consorţiul format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital, precum şi cu privire la orice alte acţiuni a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare şi care sunt necesare pentru finalizarea cu succes a acesteia”, se spune în caietul de sarcini.

Statul a mai încercat să privatizeze Romtelecom şi în 2005 şi în 2008, dar ambele iniţiative au eşuat.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.

Datele ministerului privind situaţia financiară a Romtelecom în ultimii trei ani relevă că în 2010 a fost înregistrată o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifră de afaceri de 3,02 miliarde de lei.

În 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nou concept de expunere la Țiriac Collection
Nou concept de expunere la Țiriac Collection
Țiriac Collection pune la dispoziția vizitatorilor un nou concept de expunere auto în curtea exterioară a galeriei ce ...
Raport COVID 19, 28 noiembrie: Sub 1.500 de cazuri și 106 decese
Raport COVID 19, 28 noiembrie: Sub 1.500 de cazuri și 106 decese
Grupul de Comunicare Strategică anunţă duminică, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au ...
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai mulți vaccinați
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai ...
Israel este prima țară din lume care își închide complet granițele de team ultimei variante de Coronavirus, Omicron. ...