Consumatorii de electricitate plătesc în continuare de două ori certificatele verzi – ARCU. Ce spune ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a eliminat din factura la energie electrică plata de două ori a certificatelor verzi, o dată în tariful energiei şi încă o dată separat în factură, a declarat, joi, Cristina Toderaş, preşedintele Asociaţiei Române a Consumatorilor de Utilităţi (ARCU).
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 12:32
Consumatorii de electricitate plătesc în continuare de două ori certificatele verzi - ARCU. Ce spune ANRE

UPDATE 15.20: Havrileţ (ANRE): Consumatorii de energie şi-au recuperat în 2013 prejudiciul cauzat de dubla facturare a certificatelor verzi

Toţi consumatorii de energie şi-au recuperat pe parcursul anului 2013 prejudiciul cauzat de faptul că, în perioada august-decembrie 2012, certificatele verzi s-au regăsit şi în preţul energiei şi, separat, în factura finală, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ. ‘Între august şi decembrie 2012, un ordin al ANRE s-a suprapus cu o nouă lege, ceea ce a creat confuzie în rândul furnizorilor şi s-a ajuns la acea colectare greşită a certificatelor verzi. De la 1 ianuarie 2013, s-a reintrat în normal. Consumatorii şi-au recuperat prejudiciul în decursul anului 2013, când operatorii au ajustat în minus tarifele. Acum se colectează corect şi nu mai există niciun prejudiciu de recuperat’, a explicat preşedintele ANRE.

‘După scandalul declanşat de faptul că, în urma unei anchete penale, s-a descoperit că, din 2012, consumatorii plăteau de două ori pentru certificatele verzi, am analizat facturile şi am ajuns la concluzia că aceste certificate se încasează în continuare de două ori, atât în preţul energiei, cât şi separat în factură’, a precizat Toderaş.

Potrivit acesteia, dacă ANRE ar fi eliminat din preţul energiei componenta de certificate verzi, preţul ar fi trebuit să scadă, ceea ce nu s-a întâmplat. Certificatele verzi şi taxa de cogenerare înseamnă între 10% şi 12% din factură. Aceeaşi situaţie este şi în cazul taxei de cogenerare, care este şi ea facturată de două ori, scrie Agerpres.

‘O metodologie din 2008 spunea că aceste taxe, respectiv cea cu certificatele verzi şi cea de cogenerare, sunt incluse în preţul energiei. Din august 2012, o altă metodologie preciza că acestea trebuie să apară distinct în factură, dar doar specificate, pentru transparenţă, nu şi facturate. În realitate, ele au rămas incluse şi în preţul energiei, dar au fost adăugate suplimentar în factură, în plus faţă de preţul energiei. Preţul energiei nu a scăzut niciun moment cu valoarea acestor taxe. ANRE ar fi trebuit să dea un ordin explicit prin care să spună că certificatele verzi şi taxa de cogenerare se scot din tarif’, a adăugat preşedintele ARCU.

La rândul său, Eliade Mihăilescu, vicepreşedinte al Asociaţiei, a arătat că interesele consumatorilor nu sunt reprezentate în mod corect în cadrul Consiliului Consultativ al ANRE, întrucât din această structură a ANRE face parte reprezentantul unei alte asociaţii a consumatorilor, care este de fapt sponsorizată de companiile energetice şi are un parteneriat cu Autoritatea de Reglementare.

În plus, consumatorii non-casnici, care nu mai plătesc tarife reglementate de la 1 ianuarie 2014, nu mai au cum să-şi recupereze prejudiciul prin preţul reglementat, a mai spus Toderaş. ‘Aceşti consumatori nu mai plătesc tarife reglementate de ANRE, astfel că îşi pot recupera prejudiciul doar în instanţă. Este vorba de mii de firme’, a completat ea.

Potrivit unui comunicat al ANRE transmis la mijlocul lunii iunie, până la 26 iulie 2012, consumatorii plăteau tarife la energie care includeau şi preţul certificatelor verzi.

De la acea dată, legislaţia s-a modificat, iar o nouă Lege, 134/2012, a introdus obligaţia ca aceste certificate verzi să apară ca o linie distinctă în factură. Potrivit ANRE, furnizorii au adăugat această linie cu preţul certificatelor, însă au păstrat acest preţ şi în tariful energiei. Practic, consumatorul plătea de două ori contribuţia pentru certificate.

Oficialii ANRE au precizat, că, de la 1 ianuarie 2013, tarifele pentru furnizarea reglementată a energiei electrice nu mai includ componenta de certificate verzi.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Lucrările la secțiunea 1 Sibiu – Boița, realizate în proporție de peste 48% VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Lucrările la secțiunea 1 Sibiu – Boița, realizate în proporție de peste 48% ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat joi imagini noi de pe șantierul lotului 1 Sibiu - Boița al celui mai importat proiect rutier al României.......
Lista completă a localităţilor ce au rata de infectare peste 3 la mia de locuitori – 46 de oraşe şi 306 comune. 40 de localităţi sunt peste 6 – COVID-19
Lista completă a localităţilor ce au rata de infectare peste 3 la mia de locuitori – 46 de oraşe şi 306 comune. ...
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 46 de oraşe ...
Jan Demeyere și Didier Balcaen, fondatorii dezvoltatorului Speedwell, intră în acționariatul Property Tech Sigtree
Jan Demeyere și Didier Balcaen, fondatorii dezvoltatorului Speedwell, intră în acționariatul Property Tech Sigtree
Sigtree, fondat de Vlad Costea, Octavian Cazangiu și Răzvan Dumitru, a fost lansat în urmă cu trei ani cu scopul de a ...
Infringement: Comisia Europeană cere României să pună în aplicare legislaţia UE în domeniul digital şi al mass-mediei
Infringement: Comisia Europeană cere României să pună în aplicare legislaţia UE în domeniul digital şi al mass-mediei
Comisia Europeană a decis joi să ia măsuri juridice împotriva unui număr de 19 state membre, printre care şi România, ...