Consumatorii îşi reduc cheltuielile în beneficiul economisirii – analiză

Mai mult de jumătate dintre consumatori (54%) se concentrează pe economisire şi au fost mai atenţi la preţuri în ultimele nouă luni (56%), potrivit sondajului Global Consumer Insights Pulse, realizat de PwC în luna iunie şi remis joi.
AGERPRES - joi, 24 iun. 2021, 12:05
Consumatorii îşi reduc cheltuielile în beneficiul economisirii - analiză

Una dintre concluziile studiului este că oamenii au rămas la fel de preocupaţi de siguranţa financiară ca în luna octombrie a anului trecut, chiar dacă, între timp, au început campaniile de vaccinare, iar economia dă semne de revenire.

Liderul Serviciilor pentru Retail al PwC România, Mihai Aniţa, a subliniat tendinţa clară către economisire care reiese din această ediţie a sondajului.

„Dacă în ediţia anterioară a raportului, din martie anul acesta, remarcam o uşoară înviorare a interesului consumatorilor de a cheltui, acum vedem o tendinţă clară către economisire. Chiar dacă aceste obiceiuri vor persista, ne aşteptăm ca dispoziţia consumatorilor faţă de cheltuieli să se îmbunătăţească pe măsură ce economiile recuperează pierderile din timpul pandemiei. Există, de asemenea, o tendinţă de economisire şi în rândul generaţiilor mai tinere, chiar dacă nu au experimentat până acum crize financiare. Totuşi, constatăm de exemplu că mulţi dintre respondenţi (61%), în special din Europa şi SUA, s-au arătat dornici să cheltuiască mai mult pentru a lua masa în oraş”, a declarat Mihai Aniţa, partener şi lider al Serviciilor pentru Retail al PwC România.

Potrivit analizei PwC, structura cheltuielilor va rămâne aceeaşi în perioada următoare, mare parte mergând spre lucruri de bază, precum produsele alimentare şi bunurile de uz casnic.

Consumatorii au transmis însă că în următoarele şase luni se aşteaptă la o creştere a cheltuielilor pentru alimente (37%), mâncare la pachet (32%) şi home entertainment (30%), la polul opus aflându-se echipamentele sportive (21%), evenimentele culturale şi sportive (19%) şi băuturile alcoolice (18%).

Peste o treime dintre consumatori (36%) au menţionat că au devenit mai optimişti cu privire la revenirea economiei decât erau la sfârşitul anului trecut, iar tinerii sunt cei mai optimişti în privinţa viitorului.

Mai mult de 50% dintre consumatorii globali chestionaţi au susţinut că au devenit mai „digitali” în ultimele luni: deşi a crescut numărul celor care au revenit în magazinele fizice după ridicarea restricţiilor (46% în iunie, faţă de 42% în martie), cumpărăturile la distanţă continuă să crească, câştigând două puncte procentuale faţă de cumpărăturile din magazin.

În topul motivelor pentru creşterea cumpărăturilor online, preţul a depăşit calitatea şi comoditatea, înregistrând marje mari la majoritatea categoriilor (modă – 47%, electronice – 42%, sănătate – 38%, electrocasnice – 40%). Excepţie fac produsele alimentare, unde cele trei motive înregistrează procente apropiate, preţul fiind menţionat de 35% dintre consumatori, comoditatea, de 33%, şi calitatea, de 29%.

Având în vedere izolarea în case pentru o perioadă atât de mare de timp, mulţi consumatori susţin totuşi că au devenit mai sănătoşi în ultimele şase luni. De asemenea, cei care lucrează de acasă spun că au o sănătate mai bună acum (55%), decât cei care lucrează de la birou (46%).

Procentul celor care doresc să călătorească în următoarele şase luni a crescut foarte uşor, de la 47% în martie 2021 la 50% în iunie.

De asemenea, mai mulţi consumatori cumpără produse locale şi peste jumătate dintre respondenţi spun că se orientează mai mult către produsele ecologice. Din octombrie 2020 până în prezent, a existat o creştere cu 6 puncte procentuale a numărului de cumpărători care spun că au sprijinit companiile independente locale.

Sondajul Global Consumer Insights Pulse a cuprins un eşantion de 8.600 respondenţi din 22 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, de legislatura a XI-a, rezultat în urma alegerilor legislative anticipate......
Directorul general și directorul financiar al Nepi Rockcastle au anunțat că se pregătesc să plece din companie. Amândoi sunt români
Directorul general și directorul financiar al Nepi Rockcastle au anunțat că se pregătesc să plece din companie. Amândoi ...
Acționarii grupului Nepi Rockcastle au fost anunțați că directorul general al companiei, Alexandru Morar, și directorul ...
Mai multe burse și companii au semnat un memorandum pentru formarea unei piețe integrate a gazelor naturale în Europa de Est
Mai multe burse și companii au semnat un memorandum pentru formarea unei piețe integrate a gazelor naturale în Europa ...
Mai multe burse de gaze şi operatori de transport şi sistem au semnat un memorandum de înţelegere pentru realizarea unei ...
Compania canadiană Magna preia producătorul de componente auto Veoneer cu suma de 3,8 miliarde de dolari
Compania canadiană Magna preia producătorul de componente auto Veoneer cu suma de 3,8 miliarde de dolari
Producătorul canadian de componente auto Magna International a anunţat vineri că va prelua rivalul Veoneer Inc., companie ...