Consumatorii români pot avea mai mulți furnizori de energie electrică în același timp – regulament european

Reforma pieței de energie electrică, ce face obiectul unui proiect de regulament elaborat și publicat deja de Comisia Europeană, prevede institituirea dreptului unui consumator de a avea, în același timp, mai mulți furnizori de energie electrică.
Mihai Nicuţ - lun, 01 mai 2023, 11:40
Consumatorii români pot avea mai mulți furnizori de energie electrică în același timp – regulament european

 

“Statele membre se asigură că toți clienții sunt liberi să își aleagă furnizorul de la care achiziționează energie electrică. Statele membre se asigură că toți consumatorii au libertatea de a avea simultan mai multe contracte de furnizare a energiei electrice și că, în acest scop, consumatorii au dreptul de a avea mai mult de un punct de contorizare și de facturare acoperit de punctul unic de racordare pentru spațiul lor”.

Prevederea apare în proiecul noii directive referitor la schimbarea designului pieței de energie electrică, publicat de Comisia Europeană luna trecută. Din ce scrie acolo, înțelegem că orice client casnic de energie electrică are dreptul să aibă mai mulți furnizori de energie electrică în același timp. În teorie, acest lucru ar permite clienților să plătească mai puțin, în total, pentru energie, în situația în care ar avea, de exemplu, un furnizor cu un preț mai bun în anumite intervale orare când consumul lor este mai mare, pe care să îl aleagă pe lângă furnizorul său “clasic”. Iar acesta este doar un exemplu.

Provocările tehnice sunt, desigur, foarte mari și cel mai probabil în România, unde rețelele nu sunt suficient digitalizate, consumatorii vor putea uza de acest drept mai târziu în viitor.

Iată ce scrie Comisia Europană în preambul acestui Regulament, referitor la speța în cauză:

Consumatorii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege furnizorul care le oferă prețul și serviciul cel mai potrivit nevoilor lor. Progresele înregistrate în ceea ce privește tehnologia contorizării și a subcontorizării, la care se adaugă tehnologia informației și comunicațiilor, au făcut ca, în prezent, să fie posibilă existența, din punct de vedere tehnic, a mai multor furnizori pentru un singur sediu.

Dacă doresc, consumatorii ar trebui să poată utiliza aceste posibilități pentru a alege un furnizor separat, în special în ceea ce privește energia electrică, pentru a alimenta aparate precum pompele de căldură sau vehiculele electrice cu un consum extrem de ridicat sau care au, de asemenea, capacitatea de a-și transfera automat consumul de energie electrică ca răspuns la semnalele de preț.

În plus, cu ajutorul unor dispozitive de contorizare dedicate cu reacție rapidă care sunt atașate sau încorporate în aparate cu sarcini flexibile și controlabile, clienții finali pot participa la alte scheme de răspuns al părții de consum bazate pe stimulente care oferă servicii de flexibilitate pe piața energiei electrice, precum și operatorilor de sistem de transport și operatorilor de sistem de distribuție.

În general, astfel de măsuri ar trebui să contribuie la utilizarea sporită a răspunsului părții de consum și la capacitarea consumatorilor, permițându-le acestora din urmă un control mai mare asupra consumului de energie și asupra facturilor lor și oferind totodată sistemului energetic o flexibilitate suplimentară pentru a face față fluctuațiilor cererii și ofertei.

În România sunt circa 9 milioane de consumatori casnici de energie electrică.

Citește și:

Nouă obligație pentru toți furnizorii mari de energie electrică, la cererea clientului

Citește și:

Prosumatorii pot vinde energia electrică produsă direct vecinilor – regulament european

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...