Consumul de electricitate, încetinire şi în septembrie. Doar firmele au consumat mai mult în 2016

Consumul de energie electrică din România a crescut în primele nouă luni ale acestui an cu 4% faţă de perioada echivalentă din 2015, până la 40,9 terawatt-oră (TWh), avansul fiind susţinut doar de cererea mai mare a companiilor, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţionale de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 08:08
Consumul de electricitate, încetinire şi în septembrie. Doar firmele au consumat mai mult în 2016

În primele opt luni, consumul total de electricitate din România înregistrase un avans mai accelerat, de 4,3% faţă de perioada echivalentă din 2015, până la 36,5 TWh, după o creştere de 9,2% în primele şapte luni.

În 2015, consumul final de electricitate din România a fost de 52,56 TWh, în creştere cu 6% faţă de 2014, la o producţie totală de 65,6 TWh.

Statisticile oficiale arată că, în acest an, doar firmele şi-au mărit consumul de energie electrică, în timp ce autorităţile locale au făcut economii la iluminatul public, iar consumul populaţiei a crescut nesemnificativ.

„Consumul final de energie electrică în această perioadă, a fost de 40.869,1 milioane KWh, cu 4,0% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2015; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 1,6%, iar consumul populaţiei a crescut cu 0,7%”, se preciează în comunicatul INS.

Cererea de electricitate din partea companiilor a fost singura care a tras în sus piaţa, cu un consum total de 31,52 TWh în primele nouă luni, cu 5,1% mai mare comparativ cu perioada echivalentă a anului trecut.

Ritmul de creştere a încetinit puternic în august şi în septembrie, în condiţiile în care, după primele şapte luni, consumul companiilor avansase cu 11,8%.

Consumul de energie electrică al populaţei a crescut cu 0,7%, până la 8,93 TWh, iar consumul pentru iluminat public a scăzut cu 1,6% în perioada ianuarie-septembrie, până la 0,42 TWh.

Exprturile de electricitate ale României au scăzut în primele nouă luni cu 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, până la 6,1 TWh.

Producţia de energie electrică a fost, în primele nouă luni ale acestui an, de 48,35 TWh, în scădere cu 0,4% faţă de perioada echivalentă din 2015, din care 18,68 TWh din termocentrale clasice, 15,18 TWh în hidrocentrale, 8,27 TWh în centrala nucleară de la Cernavodă şi 4,61 TWh în parcurile eoliene.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...