Consumul de electricitate, încetinire şi în septembrie. Doar firmele au consumat mai mult în 2016

Consumul de energie electrică din România a crescut în primele nouă luni ale acestui an cu 4% faţă de perioada echivalentă din 2015, până la 40,9 terawatt-oră (TWh), avansul fiind susţinut doar de cererea mai mare a companiilor, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţionale de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 08:08
Consumul de electricitate, încetinire şi în septembrie. Doar firmele au consumat mai mult în 2016

În primele opt luni, consumul total de electricitate din România înregistrase un avans mai accelerat, de 4,3% faţă de perioada echivalentă din 2015, până la 36,5 TWh, după o creştere de 9,2% în primele şapte luni.

În 2015, consumul final de electricitate din România a fost de 52,56 TWh, în creştere cu 6% faţă de 2014, la o producţie totală de 65,6 TWh.

Statisticile oficiale arată că, în acest an, doar firmele şi-au mărit consumul de energie electrică, în timp ce autorităţile locale au făcut economii la iluminatul public, iar consumul populaţiei a crescut nesemnificativ.

„Consumul final de energie electrică în această perioadă, a fost de 40.869,1 milioane KWh, cu 4,0% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2015; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 1,6%, iar consumul populaţiei a crescut cu 0,7%”, se preciează în comunicatul INS.

Cererea de electricitate din partea companiilor a fost singura care a tras în sus piaţa, cu un consum total de 31,52 TWh în primele nouă luni, cu 5,1% mai mare comparativ cu perioada echivalentă a anului trecut.

Ritmul de creştere a încetinit puternic în august şi în septembrie, în condiţiile în care, după primele şapte luni, consumul companiilor avansase cu 11,8%.

Consumul de energie electrică al populaţei a crescut cu 0,7%, până la 8,93 TWh, iar consumul pentru iluminat public a scăzut cu 1,6% în perioada ianuarie-septembrie, până la 0,42 TWh.

Exprturile de electricitate ale României au scăzut în primele nouă luni cu 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, până la 6,1 TWh.

Producţia de energie electrică a fost, în primele nouă luni ale acestui an, de 48,35 TWh, în scădere cu 0,4% faţă de perioada echivalentă din 2015, din care 18,68 TWh din termocentrale clasice, 15,18 TWh în hidrocentrale, 8,27 TWh în centrala nucleară de la Cernavodă şi 4,61 TWh în parcurile eoliene.

Te-ar mai putea interesa și
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă de 13,9 milioane de euro. pentru finanțarea achiziției unui parc eolian......
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...