1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

News

Consumul de GPL ar putea creşte din toamnă, după scumpirea carburanţilor. Cât costă acum "benzina săracului" şi pe ce loc suntem în UE

Gazul Petrolier Lichefiat (GPL) cunoscut şi ca "benzina săracului" ar putea devebi un combustibil mai căutat pe piaţa românească din toamnă, moment în care benzina şi motorina se vor scumpi, ca urmare a creşterii accizei. Cât costă acest combusitibil şi unde stă România în clasamentul european al preţurilor.

20 aug, 2017 | ECONOMICA.net

La 1 aprilie 2014, Guvernul a introdus supraacciza pe carburanţi, de şapte eurocenţi pe litru. Benzina şi motorina s-au scumpit, pe care de consecinţă, cu 41 de bani pe litru. Cum această creştere a taxării nu a afectat şi GPL-ul, unii dintre proprietarii de maşini care foloseau benzina s-au orientat, după acea dată, spre acest combustibil alternativ. Potrivit relatărilor din presă de la acea dată, numărul proprietarilor de maşini care şi-au montat instalaţii de GPL în maşină s-a dublat, în primul am care a trecut de la introducerea supraaccizei, faţă de anul anterior.

Situaţia este posibil să se repete din această toamnă. Supraacciza la carburanţi a fost eliminată de la 1 ianuarie 2017 dar va fi reintrodusă începând cu data de 1 septembrie. Ca atare, preţurile la benzină şi motorină vor creşte cu circa 10%, dacă petroliştii vor transfera în preţul final toată taxa, aşa cum se preconizează. Preţul GPL-ului nu va fi însă influenţat de noua taxă.

În momentul de faţă, preţul unui litru de GPL este echivalentul a 49 de eurocenţi în România, potrivit portalului mylpg.eu, de peste două ori mai mic decât al benzinei şi motorinei, care acum costă, în medie 1,01 euro. După 1 septembrie, diferenţa va creşte, dat fiind că benzina şi motorina vor ajunge să coste 1,1 euro litrul.

Cu acest preţ de 0,49 euro, România este pe locul cinci în UE. Mai ieftin decât la noi este în Polonia (0,41 euro), Belgia(0,44), Luxemburg (0,45) şi Cehia (0,40). Deocamdată, la benzină, suntem pe locul trei între statele membre, din punct de vedere al preţului, iar la motorină pe şapte, dar, după data de 1 septembrie, când va creşte acciza, sigur vom coborî în clasamentul statelor europene cu cei mai ieftini carburanţi.

Citeşte şi: Avantajele şi dezavantajele instalaţiei GPL în maşină

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO