Consumul mediu de energie electrică prevăzut pentru intervalul octombrie 2014-martie 2015 va creşte cu 5,2%

Consumul de energie electrică prevăzut pentru perioada octombrie 2014 - martie 2015 va creşte, în medie, cu circa 5,2% faţă de datele cuantificate în intervalul similar din anul anterior, în timp ce valoarea finanţării programului din această iarnă pentru achiziţia de combustibili se va situa la 4,532 miliarde lei, potrivit Programului de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional /SEN/, aflat în dezbatere publică.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 08:46
Consumul mediu de energie electrică prevăzut pentru intervalul octombrie 2014-martie 2015 va creşte cu 5,2%

În Nota de fundamentare Programului de iarnă în domeniul energetic se arată că acesta are ca obiectiv principal evaluarea consumului de energie electrică al ţării în perioada menţionată pentru satisfacerea acestuia la parametri de calitate şi siguranţă în alimentare, în condiţiile funcţionării sigure şi stabile a SEN. De asemenea, se are în vedere determinarea resurselor energetice necesare, precum şi evaluarea resurselor financiare aferente, cu identificarea surselor de finanţare.

În cazul energiei electrice, pentru perioada octombrie 2014 – martie 2015, Comisia Naţională de Prognoză a prevăzut o scădere a consumului cu 1%, iar Dispecerul Energetic Naţional a menţionat o creştere a consumului cu o medie de circa 5,2%, faţă de realizările perioadei similare a anului trecut.

‘În aceste condiţii, luându-se în considerare prognoza evoluţiei economiei româneşti, precum şi necesitatea elaborării unei prognoze care să creeze confortul unei siguranţe în alimentare a consumatorilor, prognoza luată în calcul a fost cea furnizată de Dispecerul Energetic Naţional’, se precizează în documentul citat.

În ceea ce priveşte soldul export-import, în perioada de analiză, Comisia Naţională de Prognoză a prevăzut un export de 1.434 GWh, iar Dispecerul Energetic Naţional un export de 3.450 GWh. Pe fondul acestor date, la care se adaugă posibila creştere a exportului de energie electrică datorată acţiunii de cuplare, în luna noiembrie 2014, a pieţei româneşti de electricitate, respectiv piaţa pentru ziua următoare, cu pieţele corespondente ale Cehiei, Slovaciei şi Ungariei, precum şi analizând rezultatele ultimilor 10 ani, în cadrul balanţei producţie – consum, este luată în calcul prognoza Dispecerului Energetic Naţional.

Perioada de racord şi pregătire a Programului de iarnă este 1 iulie – 30 septembrie 2014, interval în care se prevede o producţie de energie electrică de circa 16,5 milioane MWh şi de aproximativ 2,3 milioane Gcal energie termică.

În cazul unui deficit hidrologic accentuat şi dacă situaţia o va impune, Departamentul pentru Energie va demara analize cu toţi factorii implicaţi şi va dispune măsurile necesare, astfel încât, la începutul perioadei de iarnă, să fie asigurate stocurile de apă prognozate.

Conform documentului supus dezbaterii publice, autorităţile administraţiei publice care trebuie să ducă la bun sfârşit Programul de iarnă în domeniul energetic pentru perioada 1 octombrie 2014 – 31 martie 2015 sunt Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice /MDRAP/, Secretariatul General al Guvernului şi Consiliile Locale şi/sau Judeţene implicate.

Persoanele interesate pot trimite în scris, până la data de 12 august 2014, propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ la adresa Departamentului pentru Energie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta. Facebook își va schimba numele pentru a reflecta ambițiile sale ...
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat joi seara un apel la solidaritate naţională, în finalul unei şedinţe ...
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
Joe Biden a anunţat joi că a prezentat în Congres un "plan istoric" care prevede cheltuieli de miliarde de dolari pentru ...