Consumul redus de gaze şi contabilii reduc cu 25% profitul net al Transgaz

Transgaz, operatorul magistralelor naţionale de gaze naturale, a obţinut  un profit net de peste 215 milioane de lei, în primele 9 luni ale anului, cu 24,2% mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Adrian N. Ionescu - lun, 12 nov. 2012, 08:20
Consumul redus de gaze şi contabilii reduc cu 25% profitul net al Transgaz

Transgaz Mediaş (simbol bursier TGN), a patra cea mai mare companie românească de la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a obţinut, totuşi, venituri superioare cu 1% celor bugetate şi doar cu puţin inferioare celor de anul trecut. Cheltuielile au fost mai mari cu peste 9% faţă de anul trecut.

Cheltuielile mai mari faţă de anul trecut au fost cauzate de creşterea amortizărilor de mijloace fixe, „pe seama înregistrării rezultatelor reevaluării terenurilor şi construcţiilor, în confirmitate cu OMFP 3055/2009“, se spune în raportul trimis la BVB.

Reducerea veniturilor a fost temperată de încasările din serviciile de tranzit internaţional, mai mari ca urmare a deprecierii leului în 2012. Altfel, cantitatea de gaze transportată a fost cu peste 300 de milioane de mc mai mică faţă de primele 3 trimestre din 2011.

Afacerile au fost  în creştere de doar  0,5%, până la 945,58 milioane de lei.

Analiştii Broker Cluj Napoca recomandă cumpărarea acţiunilor Transgaz Mediaş, a cincea cea mai mare companie românească cotată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Preţul ţintă pentru următoarele 12 luni este de 233,5 lei/unitate, cu peste 14% peste nivelul la care acţiunile se tranzacţionează în această dimineaţă, 204,3 lei, la care compania valorează 2,4 miliarde de lei.

Preţul de piaţă al titlurilor TGN au crescut spectaculos, de la începutul lunii, în speranţa lansării ofertei publice de vânzare a 15% din acţiunile deţinute de stat.

Operaţiunea era programată iniţial pentru sfârşitul lui iunie, dar a fost amânată de mai multe ori.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că există opţiunea de a vinde acum la un preţ mai slab sau de a nu vinde, pornind de la ideea că dezvoltarea sectorului energetic „în câţiva ani” va creşte valoarea participaţiilor statului.

Statul s-a angajat faţă de Fondul Monegar Internaţional să vândă pe bursă participaţii la unele companii, printre care şi un pachet de 15% din acţiunile Transgaz.

Prospectul ofertei Transgaz este pe masa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare spre analizare.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern la finele lunii iulie,Transgaz estimează că în acest an va avea venituri de 1,53 miliarde de lei, în creştere cu aproape 4,8% faţă de valoarea de 1,46 miliarde de lei înregistrată anul trecut, dar profitul net este prognozat să scadă cu 6,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Htss lansează platformă de e-learning mindclass, care generează conținut video cu ajutorul inteligenței artificiale
Htss lansează platformă de e-learning mindclass, care generează conținut video cu ajutorul inteligenței artificiale
Htss, companie specializată în furnizarea de soluții software de business, cu peste 1000 de clienți în 11 țări, anunță că lansează, în urma unei investiții de 200.000 de euro, platforma......
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Divizia din România a grupului Bosch a anunțat o majorare a vânzărilor consolidate cu 10% față de anul anterior, până ...
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 de milioane de lei către o firmă privată
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 ...
Gheorghe Dulcea şi Gheorghe-Silviu Constantin, foşti directori în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare ...
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Liderul global în industria ospitalității Accor anunță că va deschide încă un hotel în România, noul Mercure Alba ...