Continentul european găzduiește 290 de uzine auto, cele mai multe în Germania și Rusia

Un raport dat publicității de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că în Europa sunt în prezent 290 de uzine care asamblează vehicule și motoare.
Robert Stan - mie, 21 iul. 2021, 09:50
Continentul european găzduiește 290 de uzine auto, cele mai multe în Germania și Rusia

Conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), continentul european găzduiește 290 de uzine care produc și asamblează autoturisme, vehicule comerciale, autobuze și motoare. Dintre acestea 185 se află în Uniunea Europeană.

Din totalul uzinelor din Europa 135 sunt destinate autoturismelor, 37 produc vehicule comerciale ușoare, 54 camioane, 58 autobuze și 71 motoare.

Liderul absolut al industriei auto europene rămâne Germania, stat care deține nu mai puțin de 41 de uzine auto. 23 dintre acestea produc autoturisme, 13 motoare, 4 vehicule comerciale ușoare (LCV), 3 camioane și alte 3 autobuze.

Pe locul secund în acest clasament se află Rusia, stat care are 34 de uzine, iar pe trei se află la egalitate Franța și Marea Britanie cu câte 30. În top 10 se mai află, în ordine, Italia (22 uzine), Turcia (17 uzine), Spania și Polonia (16 uzine), Olanda (10 uzine), Cehia și Suedia (8 uzine).

România deține, conform ACEA, 3 uzine, una deținută de Renault, la Mioveni, una a Ford la Craiova și cea de-a treia la Brașov unde, măcar în teorie, sunt produse camioane. Raportul nu ia în calcul compania ATP din Baia Mare care asamblează camioane și, mai nou, chiar autobuze electrice.

Statele incluiuse de ACEA în acest raport sunt cele 27 ale Uniunii Europene, membrii EFTA, Marea Britanie, Belarus, Kazahstan, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina și Uzbekistan.

Un alt raport, al Organizației Mondiale a Producătorilor de Autovehicule (OICA) de această dată, arată că Germania rămâne și cel mai mare producător european din punct de vedere al numărului de unități asamblate. Cea mai puternică economie de pe continent a asamblat anul trecut 3,8 milioane de vehicule.

Pe locul secund în Europa se află Spania (2,3 mil. unități), urmată de Rusia (1,5 mil. unități), Franța (1,3 mil. unități), Turcia (1,3 mil. unități), Cehia (1,2 mil. unități), Marea Britanie (0,99 mil. unități), Slovacia (0,98 mil. unități), Italia (0,78 mil. unități) și Polonia (0,45 mil. unități).

Conform OICA, România se află pe locul 11 cu 0,43 milioane de vehicule asamblate în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew Acad
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew ...
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să reconvertească mii de foști minieri și energeticieni în tehnicieni......
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de cazuri noi şi pacienţi la terapie intensivă – Coronavirus – vineri, 24.09.2021
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de ...
Criza Coronavirus 24 septembrie 2021 - 7.116 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 991 în Bucureşti. 145 de morţi în ...
Se schimbă „latifundiarii” din Teleorman, județul agricol al lui Augustin Oancea și al familiei Dragnea
Se schimbă „latifundiarii” din Teleorman, județul agricol al lui Augustin Oancea și al familiei Dragnea
Grupul britanic Spearhead International Limited, care controlează aproximativ 83.000 de hectare de teren arabil în Polonia, ...
54 de localităţi cu incidenţă COVID mai mare de 6 la mie – elevii de aici învaţă în sistem online
54 de localităţi cu incidenţă COVID mai mare de 6 la mie – elevii de aici învaţă în sistem online
Un număr de 54 de localităţi înregistrează vineri o incidenţă a cazurilor COVID-19 mai mare de 6 la mia de locuitori, ...