Continentul european găzduiește 290 de uzine auto, cele mai multe în Germania și Rusia

Un raport dat publicității de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că în Europa sunt în prezent 290 de uzine care asamblează vehicule și motoare.
Robert Stan - mie, 21 iul. 2021, 09:50
Continentul european găzduiește 290 de uzine auto, cele mai multe în Germania și Rusia

Conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), continentul european găzduiește 290 de uzine care produc și asamblează autoturisme, vehicule comerciale, autobuze și motoare. Dintre acestea 185 se află în Uniunea Europeană.

Din totalul uzinelor din Europa 135 sunt destinate autoturismelor, 37 produc vehicule comerciale ușoare, 54 camioane, 58 autobuze și 71 motoare.

Liderul absolut al industriei auto europene rămâne Germania, stat care deține nu mai puțin de 41 de uzine auto. 23 dintre acestea produc autoturisme, 13 motoare, 4 vehicule comerciale ușoare (LCV), 3 camioane și alte 3 autobuze.

Pe locul secund în acest clasament se află Rusia, stat care are 34 de uzine, iar pe trei se află la egalitate Franța și Marea Britanie cu câte 30. În top 10 se mai află, în ordine, Italia (22 uzine), Turcia (17 uzine), Spania și Polonia (16 uzine), Olanda (10 uzine), Cehia și Suedia (8 uzine).

România deține, conform ACEA, 3 uzine, una deținută de Renault, la Mioveni, una a Ford la Craiova și cea de-a treia la Brașov unde, măcar în teorie, sunt produse camioane. Raportul nu ia în calcul compania ATP din Baia Mare care asamblează camioane și, mai nou, chiar autobuze electrice.

Statele incluiuse de ACEA în acest raport sunt cele 27 ale Uniunii Europene, membrii EFTA, Marea Britanie, Belarus, Kazahstan, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina și Uzbekistan.

Un alt raport, al Organizației Mondiale a Producătorilor de Autovehicule (OICA) de această dată, arată că Germania rămâne și cel mai mare producător european din punct de vedere al numărului de unități asamblate. Cea mai puternică economie de pe continent a asamblat anul trecut 3,8 milioane de vehicule.

Pe locul secund în Europa se află Spania (2,3 mil. unități), urmată de Rusia (1,5 mil. unități), Franța (1,3 mil. unități), Turcia (1,3 mil. unități), Cehia (1,2 mil. unități), Marea Britanie (0,99 mil. unități), Slovacia (0,98 mil. unități), Italia (0,78 mil. unități) și Polonia (0,45 mil. unități).

Conform OICA, România se află pe locul 11 cu 0,43 milioane de vehicule asamblate în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre vineri şi care ar fi fost lansat de Israel, fără a provoca pagube,......
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...