1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Am scăpat de o scumpire şi de stricăciuni la motor. Limitele de bio din carburanţi au fost relaxate

De la 1 ianuarie, benzina şi motorina ar fi trebuit să conţină 6% componentă bio, de la 4 şi, respectiv 5% acum, ceea ce ar fi generat o scumpire la pompă şi posibile probleme la un milion de maşini. La fel ca şi majoritatea celorlalte state membre ale UE, şi guvernul de la Bucureşti a fost de acord să amâne momentul. 

14 dec, 2012 | | ECONOMICA.net

De la 1 ianuarie la pompe urmează să se livreze benzină cu conţinut de 4,5% biocarburant, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în discuţie pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Procentul de biodiesel (sau echivalent) din motorină rămâne neschimbat.

Proporţiile actuale sunt de minim 4% la benzină (şi maxim 5%) şi de 5% la motorină. Minimele ar fi trebuit să crească la 6% de la 1 ianuarie, conform unei hotărâri de Guvern anterioare.

Aşadar, noul proiect de HG reduce prevederile mult mai severe ale unor reglementări anterioare, ca urmare a presiunii exercitate de către furnizorii de carburanţi din România, dar şi de cei din restul Uniunii Europene, care s-au plâns la Bruxelles.

Practic nu se schimbă decât pragul minim la benzină, maximul de 5% rămânând nemodificat.

În septembrie, abia apăruse HG 928 / 2012 care impunea trecerea la o proporţie de 6 % a biocarburantului atât în benzină cât şi în motorină. Efectul introducerii noilor reţete ar fi fost scumpirea carburanţilor cu circa 3 bani pe litru, potrivit unor calcule din industrie.

Companiile petroliere au reclamat faptul că nu au pregătită infrastructura necesară trecerii la noile reţete, dar au exprimat şi suspiciunile privind eventualele probleme pe care acestea le-ar crea motoarelor la maşinile de generaţie mai veche.

„În perspectiva aplicării de la 1 ianuarie 2013 a obligaţiei de a introduce pe piaţă benzină cu un conţinut de biocarburant de minim 6% în volum, au fost semnalate o serie de aspecte care pot genera disfuncţionalităţi în la nivelul pieţei carburanţilor“, se spune în nota de fundamentare a hotărârii Guvernului de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 928/2012 privind promovarea utilizării biocarburanţilor şi a biolichidelor.

24 de state din cele 27 ale Uniunii Europene au cerut amânarea prevederilor directivei care impunea creşterea proporţiilor de biocarburant, potrivit unor surse din industrie.

Toţi cei trei mari producători şi furnizori de carburanţi din România au emis obiecţii la introducerea noilor praguri.

Guvernul a fost silit să ia în considerare „existenţa impedimentelor de natură tehnică constatate în utilizarea acestui tip de benzină (cu 6% biocarburant, n.r.) de către autovehiculele aflate în circulaţie, produse în general anterior anului 2000, structura parcului auto vizat fiind însă eterogenă şi diferind funcţie de fiecare producător de autovehicule“, se mai spune în documentul Ministerului Economiei.

Parcul auto care ar fi putut fi afectat este considerabil. În România circulă în acest moment cel puţin un milion de autovehicule fabricate înainte de anul 2000, potrivit datelor Guvernului.

Astfel că „Asociaţia Europeană a Producătorilor de Automobile consideră că benzina E5 (standardul actual, cu conţinut maxim de 5% biocarburant, n.r.) trebuie să fie disponibilă pe piaţă cel puţin până în 2016, ca „sortiment de protecţie”.

La nivel comunitar doar trei state Franţa, Germania şi Finlanda au impus utilizarea benzinei de tip E10 ( cu conţinuturi de minim 6%), „circumstanţele economice şi de natură tehnică existente în aceste state fiind mult mai prielnice decât cele din România. Trebuie subliniat faptul că, chiar şi în aceste state este menţinută disponibilitatea pe piaţă şi a benzinei E5“, mai spune nota de fundamentare a noii HG.

Proporţiile mai mari de biocarburant vor fi introduse din 1 ianuarie 2016 (minim 6,5% în motorină) şi din 2018 (minim 8% în benzină).

Până la 1 ianuarie 2018, conţinutul de oxigen trebuie să fie de maxim 2,7% în sortimentul de benzină care are maxim 5% etanol.

 

 

 

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO