Contrabanda cu ţigarete a scăzut până la 15,2% în martie, dar rămâne peste media ultimilor patru ani – studiu

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut, în martie 2015, la 15,2%, de la 19,2% în ianuarie, arată rezultatele unui studiu realizat de Novel Research, publicat miercuri. Totuşi, contrabanda a rămas, în continuare, peste media ultimilor patru ani, de 14,7%.
Economica.net - mie, 13 mai 2015, 10:45
Contrabanda cu ţigarete a scăzut până la 15,2% în martie, dar rămâne peste media ultimilor patru ani - studiu

În martie 2015, comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat scăderi importante, comparativ cu luna ianuarie, în zonele de nord-vest (minus 7 p.p., până la 13,3%), vest (minus 5,3 p.p., până la 24,1%), sud-vest (minus 4,6 p.p., până la 21,7%). Regiunea nord-est rămâne, în martie, cea mai afectată de piaţa neagră, la fel ca şi pe parcursul anului 2014 şi în ianuarie 2015, în pofida scăderii semnificative, de minus 6,5 p.p., până la 34,7%, scrie Agerpres.

Potrivit companiei de cercetare Novel Research, din punct de vedere al provenienţei, în martie 2015, ‘cheap whites’ (mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre) au continuat să deţină cea mai mare pondere pe piaţa neagră, de 40,8%. De asemenea, ponderea produselor provenite din Ucraina şi Serbia rămâne relativ constantă, de 20%, respectiv 2,9%. Pe de altă parte, Republica Moldova se află în creştere, cu 6,8 p.p., până la 27,6%.

‘Reducerea pieţei negre din luna martie se datorează operaţiunilor desfăşurate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală a Vămilor, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei. În perioada februarie-aprilie, în urma unor acţiuni derulate la nivel naţional, poliţiştii au capturat aproape 7.500.000 de ţigarete, precum şi dispozitive artizanale de confecţionat ţigarete. Eforturile autorităţilor au fost susţinute şi de companiile de tutun. În ceea ce ne priveşte, în prima parte a acestui an, JTI a demarat o campanie regională extinsă, în regiunile din nord, nord-est, vest şi sud-vest, în parteneriat cu ANAF, DGV şi autorităţile locale, în scopul reducerii pieţei negre în zonele de graniţă, cele mai afectate de comerţul ilegal cu ţigarete’, a comentat rezultatele cercetării, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

La rândul său, Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România a adăugat că diminuarea pieţei negre a ţigaretelor a fost posibilă şi datorită resurselor suplimentare alocate de către autorităţi pentru a stopa fenomenul de contrabandă.

‘Sigur că este îmbucurător faptul că piaţa neagră a scăzut în martie 2015 cu patru punte procentuale, faţă de luna ianuarie. Un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă sume suplimentare la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro! Această scădere s-a obţinut, însă, cu eforturi deosebite şi resurse suplimentare din partea autorităţilor (…) În doar o săptămână, în portul Constanţa au avut loc două acţiuni în urma cărora au fost capturate peste 220.000, respectiv 300.000 de pachete de ţigarete de contrabandă (…) Reamintesc că, deşi se află în scădere, un nivel al pieţei negre de 15,2% înseamnă pierderi la bugetul de stat de peste 530 milioane de euro! În acelaşi timp, acest procent depăşeşte încă media contrabandei din ultimii patru ani’, a precizat Popa.

Reprezentanta Philip Morris România, Sorana Mantho, director Corporate Affairs, a subliniat faptul că: ‘Procentul de 15,2% înregistrat de piaţa neagră a ţigaretelor în martie 2015, este încă departe de media de 10% raportată pentru acelaşi indicator la nivelul Uniunii Europene. De aceea, este important ca această scădere să devină o tendinţă constantă, şi nu rezultatul temporar al unui context (…) Dacă pentru combaterea evaziunii fiscale s-au luat deja o serie de măsuri concrete în ultima perioadă, nu acelaşi lucru se poate spune despre combaterea fenomenului de contrabandă, care reprezintă de fapt una din sursele evaziunii fiscale. Iar în acest caz, loteria fiscală nu generează efectele scontate, pentru că bonurile fiscale nu există, iar câştigătorii acestei ‘loterii’ sunt desemnaţi de volumul de marfă transportat ilegal peste graniţă (…)’, a spus Mantho.

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii, suma reprezentând 1,75% din Produsul Intern Brut /PIB/ şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...