Contrabanda de ţigarete – Piaţa neagră a crescut în septembrie cu 1%, faţă de iulie, până la 7,1% din totalul consumului. Creştere semnificativă a  comerţului cu ţigări contrafăcute în Bucureşti – Novel Research

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în septembrie cu un punct procentul, până la 7,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,1% în iulie, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Reserch. Cea mai mare creştere se înregistrează în nord-est, cu 9,1 puncte procentuale, până la 22,4%, regiunea continuând să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete. O majorare semnificativă este notată şi în Bucureşti, cu 4,9 pp, până la 7,6%. Pe de altă parte, în nord-vest s-a înregistrat o scădere de 3,2 pp, până la 5,4%.
AGERPRES - mie, 26 oct. 2022, 15:21
Contrabanda de ţigarete - Piaţa neagră a crescut în septembrie cu 1%, faţă de iulie, până la 7,1% din totalul consumului. Creştere semnificativă a  comerţului cu ţigări contrafăcute în Bucureşti - Novel Research

„Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria ‘cheap whites’ deţine cea mai mare pondere, de 40%, cu un avans de 2,1 pp faţă de iulie. Moldova se află în uşoară creştere, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Citeşte şi

Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa centrală şi de sud la BAT a subliniat că nivelul pieţei ilicite se menţine redus şi, deşi eforturile contrabandiştilor sunt limitate doar de imaginaţie, în primele nouă luni ale anului autorităţile au reuşit să oprească peste 60 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu o valoare de circa 36 de milioane de lei, să ajungă pe piaţa neagră, conform datelor centralizate pe platforma Stop Contrabanda.

„Noi ne dorim să rămânem un partener de nădejde al autorităţilor în combaterea traficului ilicit, iar cele 300 de camere de supraveghere donate recent Poliţiei Române de Frontieră de către BAT România, în plus faţă de cele 250 donate anul trecut, sunt o dovadă a acestui angajament. Astfel, 500 de kilometri de graniţă pot fi monitorizaţi mai facil, lucru care va contribui, sperăm, la menţinerea unui nivel scăzut al pieţei negre. În acest fel va câştiga toată lumea: bugetul statului, companiile corecte şi, mai ales, cetăţenii care vor fi protejaţi atât de produse nesupuse vreunui control de calitate, cât şi de reţelele de crimă organizată”, a spus Ileana Dumitru.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, a afirmat, la rândul său, că această creştere a comerţului ilegal arată că sunt necesare în continuare eforturi susţinute din partea autorităţilor, în parteneriat cu contribuabilii corecţi, pentru combaterea pieţei negre.

„Recent, am lansat la Albiţa valul al doilea al campaniei ‘Contrabanda e boală grea’, care se va desfăşura pentru prima dată în parteneriat nu doar cu autorităţile de aplicare a legii din România, ci şi cu cele din Republica Moldova, simultan, pe ambele maluri ale Prutului. Derulăm astfel de campanii de conştientizare a cauzelor şi efectelor comerţului ilicit, în parteneriat cu autorităţile, încă din 2010, când contrabanda atinsese în România nivelul de 36,2%, ca urmare a unor creşteri record de accize, care au dus la explozia preţurilor pe piaţa legală şi implozia veniturilor bugetare. Sperăm ca Guvernul şi Parlamentul din Moldova să nu facă aceeaşi greşeală, fiindcă o creştere bruscă şi nesustenabilă a taxelor arată bine doar în proiecţia pe hârtie, iar în realitate lipsa predictibilităţii se traduce întotdeauna prin perturbarea pieţei legale, creşterea contrabandei şi pierderi substanţiale la buget, plus eforturi şi cheltuieli sporite din partea autorităţilor de aplicare a legii”, a punctat Gilda Lazăr.

Şi Dragoş Bucurenci, director External Affairs Philip Morris România a semnalat că, deşi se află în uşoară creştere, în România contrabanda este în continuare la un nivel aflat sub media europeană, de 10%, aceasta în primul rând datorită colaborării între industrie şi autorităţi în combaterea traficului ilicit cu produse din tutun.

„Dacă în 2019, piaţa neagră reprezenta 14% din consumul total, astăzi fenomenul infracţional a fost redus la jumătate. Securizarea frontierelor nu este însă o misiune uşoară, mai ales că suntem ţara cu cea mai extinsă graniţă externă a Uniunii Europene după Finlanda. Sprijinim în continuare autorităţile române în toate acţiunile care au în centru combaterea comerţului ilicit prin proiecte concrete, derulate împreună cu Inspectoratul General al Poliţiei Române şi SELEC. Rămânem un partener de încredere al statului român, salutăm politica fiscală predictibilă de pe plan local, esenţială pentru a nu stimula creşterea necontrolată a pieţei negre şi împreună găsim soluţii eficiente pentru combaterea contrabandei”, a precizat Dragoş Bucurenci.

Actualul context economic, caracterizat de un nivel foarte mare al inflaţiei şi de creşterea preţurilor la utilităţi, pune presiune pe bugetul consumatorilor şi este de aşteptat ca tentaţia orientării către oferta mai ieftină, de pe piaţa neagră, să crească. În plus, România se află în proximitatea unui conflict armat, ceea ce complică situaţia la graniţele ţării, consideră Adrian Pirau, market manager Imperial Tobacco Distribution Romania.

„Ca urmare, este absolut necesar ca autorităţile de aplicare a legii să continue acţiunile de monitorizare şi control al frontierelor, la fel de susţinut ca şi până acum. Reţelele de crimă organizată se adaptează noilor condiţii, rutele de contrabandă cu ţigarete putând fi reluate sau utilizate pentru trafic ilegal de arme, droguri sau persoane. Este un fapt pozitiv că în momentul de faţă eforturile Vămii, Poliţiei de Frontieră, Poliţiei, sunt susţinute şi de o politică fiscală echilibrată şi de recentele îmbunătăţiri ale cadrului legal privind contrabanda”, a spus Pirau.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei, a declarat că, în contextul în care România gestionează a doua cea mai mare frontieră externă a Uniunii Europene, AVR are un proiect ambiţios de dotare a birourilor vamale de frontieră cu echipamente pentru controlul vamal nedistructiv, prin amplasarea acestora în punctele de trecere situate la frontierele non-UE, cu prioritate la graniţa de nord şi est şi în Portul Constanţa.

Totodată, pentru utilizarea adecvată şi eficientă a echipamentelor, se va asigura instruirea personalului din structurile vamale, inclusiv cu sprijinul unor administraţii vamale din cadrul Uniunii Europene.

„Astfel, ne propunem să menţinem contrabanda cu ţigarete sub nivelul mediu din Uniunea Europeană. În acest sens, combaterea comerţului ilegal cu produse accizabile rămâne o prioritate, mai ales în contextul apropiatei aderări a României la Spaţiul Schengen. Subliniem că în primele nouă luni ale anului 2022, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local au confiscat un număr de 10,42 milioane de ţigarete şi peste 27 tone tutun de narghilea. Vom continua colaborarea la nivel instituţional, pe plan intern şi extern, precum şi cu companiile de tutun şi ne vom desfăşura activitatea cu aceeaşi eficienţă şi dedicare pentru combaterea contrabandei, evaziunii fiscale, a fraudelor vamale şi fiscale”, a afirmat Bogdan Lari Mihei.

Directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor de poliţie Aurel Dobre, a menţionat că, anul acesta, Poliţia Română a desfăşurat 159 de acţiuni la nivel local şi 56 de acţiuni la nivel zonal, pentru prevenirea şi combaterea contrabandei cu tutun şi produse din tutun pe întreg teritoriul naţional. Eforturile poliţiştilor, în anul 2022, s-au concretizat în indisponibilizarea şi scoaterea de pe piaţa neagră a peste 25 de tone de tutun şi aproximativ 55 de milioane de ţigarete.

În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...